Salvia - este folosita pentru proprietatiile terapeutice

DESCRIERE, GENERALITATI

Salvia în popor, se mai numește - salvie de gradină, jales de gradină, salvie, salet, salvir, serlai. Este cunoscută ca și o plantă din familia Labiatelor, provine din Europa de sud și se cultivă în grădini.

Planta atinge o înălțime de până la un metru, florile sunt mari grupate în spic de culoare violet - albăstruie, înflorește din luna mai până în luna iunie.

salvia sursă foto

Frunzele sunt acoperite cu peri fini, sclipesc argintiu și emana un parfum ușor amarui, aromatic.

                salvie frunze 

Salvia se numără printre plantele medicinale cu cel mai îndelungat istoric, folosită pentru proprietățile terapeutice.

PREPARATE, RECOMANDARI

Planta cu frunze amărui se poate administra - intern în boli de ficat, laringită, faringită, amigdalită, constipație, nevroze, paralizii, menstruații neregulate, depresie, frigiditate, impotență, afecțiuni ale cailor biliare, astm sub forma de - infuzie, pulbere, tinctura - și extern  la - înțepături de insecte, gingivite, stomatite, afte bucale, micoze bucale, abcese dentare, ulcere venoase, contuzii, eczeme, seboree, ten ridat, acnee, alopecie difuza, leucoree, degerături, entorse, luxații  - sub formă de comprese, bai locale, cataplasme, sau prin inhalarea uleiului volatil obținut din frunze.

  • Pentru băile de șezut se pun 4 mâini de frunze în apă rece și se lasă peste noapte la macerat se da totul în clocot și extractul obținut prin strecurare se adaugă la apă din cadă.
  • Pentru infuzie se opărește 1 linguriță de plantă la 1/4 litri apă clocotită,se pot bea 2,3 căni pe zi, în caz de enterocolite, sau diaree. Infuzia de salvie calmează durerile de cap, înviorează simțurile și stimulează capacitatea de concentrare și memorare. O cura de 2-3 luni de infuzie de salvie, - se beau 2,3 căni pe zi-ajută la eliminarea toxinelor din corp.

              ceai de salvie sursă foto

  • frunzele proaspete folosite la prepararea alimentelor, stimulează apetitul și ajută digestiei, acționând ca un tonic digestiv.
  • compresele cu infuzie de salvie  au efect ușor astringent și revigorează tenul obosit și ofilit, ajută la vindecarea rănilor, ulcerațiilor cutanate și eczemelor și îmbunătățesc aspectul pielii afectate de psoriazis.

Salvia proaspătă se păstrează în frigider câteva zile învelită într-o pânză sau în hârtie umedă.

CONTRAINDICATII

Consumul de salvie, nu este indicat în timpul sarcinii, deoarece produce contracții uterine și nici în timpul alăptării deoarece reduce secreția lactată.

 

 

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0