Sarea - Condiment, Nutrient sau Factor de risc

GENERALITATII

Sarea este cunoscuta din cele mai vechi timpuri, ca si condiment alimentar, dar si ca unul dintre cei mai buni si eficienti conservanti datorita proprietatilor de conservare in special a alimentelor.

BENEFICII SI PROPRIETATI

Sarea de bucatarie - pe care toata lumea o cunoaste sub aceasta denumire, este de fapt un "amestec mineral" format din natriu si clor -clorura de sodiu-, un procent mic de sare de mare si din alte saruri.

Sarea pe care o folosim in alimentatie 

  • sarea de masa, fina si extrafina - este sarea pe care o gasim pe toate rafturile magazinelor este prelucrata, rafinata si are in continut si alte substante pentru imbunatatirea calitatii produsului.
  • sarea grunjoasa, nerafinata - este sarea neprelucrata care pe linga clorura de sodiu mai contine si calciu, magneziu, iod etc, este tipul de sare ideal pentru conservare - muraturi, varza murata, etc.

sare grunjoasa sursa foto

Sarea de bucatarie, este un condiment de baza in industria alimentara, consumata in cantitati moderate sarea, pe linga gustul deosebit pe care il da preparatelor culinare, are si calitati medicinale datorita ionilor de sodiu - contribuie la reglarea presiunii sanguine si osmotice, benefica in constipatie, balonare, combate lipsa poftei de mancare-.

  • este benefica sub forma de - bai calde - in bolile de articulatii, reumatism,
  • amelioreaza afectiunile sezonului rece - gripa, raceala etc.
  • curele cu "aer salin"- sunt foarte benefice pentru sanatate si sunt recomandate in afectiuni ale aparatului respirator - bronsita, astm bronsic etc.

RECOMANDARI

Sarea trebuie consumata in cantitati moderate, preparatele fara sare parca nu au gust,- insa deficitul de sare din organism poate provoca oboseala fizica si probleme de concentrare, tulburari de memorie, diaree, greata,etc.

Asimilarea unei cantitati prea mari de sare zilnic,- prin condimentarea exagerata a preparatelor culinare, poate duce la probleme de sanatate in special persoanelor de varsta a treia,- cresterea tensiunii arteriale, disfunctii cardiovasculare, osteoporoza, infarct, retentie de apa in organism, diferite forme de cancer etc.

sare  sursa foto

Sarea intra in componenta a nenumarate alimente si produse alimentare pe care noi le consumam in fiecare zi,- nutritionista FLAVIA MANOLE,- nutritionist si membra asociatiei Dieteticienilor din Romania-( https://www.flaviamanole.ro/ ) - recomanda 1,5 grame/zi, si ne face cunoscute cateva alimente cu continut mare de sare - mezelurile, muraturile, carnea afumata, conservele, painea, diferite mixuri de condimente tip vegeta, supele la plic, etc.

 

Prezentul articol este in scop informativ si educativ, el nu inlocuieste prescriptiile medicale.

 

http://www.csid.ro/cautare/sarea 

https://ro.wikipedia.org/wiki/Sare_de_buc%C4%83t%C4%83rie 

 

sursa foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0