Sirop din muguri de brad, sursa de sanatate

GENERALITATI

Siropurile naturale, se prepara termic sau prin macerare si presare la rece din fructe si plante proaspete, miere de albine sau zahar, prin aceste procedee de preparare, in special cel cu miere de albine, se urmareste imbogatirea si pastrarea unui numar cat mai mare de nutrientii, minerale, vitamine dar si aroma si parfumul plantelor, fructelor etc. Siropurile naturale se pot consuma ca atare in combinatie cu apa minerala sau apa plata, in scop medicinal,- se iau 2-3 lingurite inainte de mese, in functie de proprietatile terapeutice ale fructului sau plantei din care este produs siropul.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Mugurii de brad se formeaza primavara in varfurile crengutelor, se recolteaza atunci cand sunt lungi intre 3 si 6 cm si au culoarea superba de verde-crud, perioada optima de cules este in prima jumatate a lunii mai, dar in functie de zona recoltarea se poate prelungi si pana in luna iunie.

Mugurii de brad, sunt bogati in vitamina C, uleiuri volatile, taninuri, saruri minerale,- potasiu, fosfor, calciu, sodiu -, sunt cunoscuti pentru efectele terapeutice in numeroase afectiuni, dar mai ales in afectiunile pulmonare, datorita efectelor - expectorante,- antiinflamatoare,- bactericide,- revulsive si fluidizante a secretiilor bronhice -,- sedative,- diuretice,- astringente,- cicatrizante, antireumatice,- antidiareice,- vitaminizante.

muguri de brad sursa foto

Siropul, este cel mai utilizat preparat din muguri de brad din medicina naturista, este o licoare vitaminizanta, aromata, tonica si reconfortanta, usor de preparat in casa, sau se poate achizitiona si din magazinele naturiste sau farmacii.

PREPARARE

Reteta 1

  • Sirop din muguri de brad cu miere de albine

Muguri de brad se spala si se pun la zvantat pe un prosop sau pe hartie absorbanta, apoi se aseaza in straturi alternative, intr-un borcan care se poate inchide etans, se pune un strat de 3-4 cm grosime de muguri de brad, 4-5 linguri miere de albine poliflora, ultimul strat trebuie sa fie miere, care sa acopere complet mugurii.

Se lasa la macerat intre 4 si 6 saptamani intr-un loc intunecos, se agita borcanul din cand in cand, se filtreaza si se depoziteaza in sticle mici, inchise la culoare in locuri uscate si reci.

Reteta 2

  • Sirop din muguri de brad cu zahar brun

Muguri de brad se spala si se zvanta pe un prosop sau hartie absorbanta, se aseaza intr-un vas, straturi alternative de muguri si zahar brun, ultimul strat trebuie sa fie zahar, care sa acopere muguri de brad, se inchide etans vasul si se lasa la macerat 10-12 zile, intr-un loc cu soare, se agita borcanul in fiecare zi pentru ca zaharul sa se dizolve.

Siropul care s-a format se filtreaza si se fierbe 15 minute, apoi se toarna fierbinte in sticle sterilizate, calde, care se aseaza in paturi la dunst uscat, se pastreaza in locuri reci si uscate.

Siropul din muguri de brad, in scop terapeutic se consuma cate 2-3 lingurite de trei ori pe zi, in cure de cate o luna,- combate tusea, febra, bronsita -, in scop gustativ este o excelenta bautura racoritoare si reconfortanta, se consuma diluat in ceai, apa sau apa minerala.

BENEFICII PENTRU SANATATE

  • stimuleaza sistemul imunitar,
  • regleaza metabolismul, avand efecte regenerante,
  • este vitaminizant, benefic in demineralizari in special la copii,
  • efecte puternice de calmare si dezinfectare,
  • este benefic in afectiunile respiratorii,- laringita, faringita, amigdalita, bronsita, astm bronsic, tuberculoza, gripa, raceala, alergii,
  • calmeaza tusea si amelioreaza febra,
  • este benefic in afectiuni ale aparatului urinar,- cistite, nefrite, inflamatii renale -,
  • stimuleaza digestia, eficient in afectiuni digestive,- crampe abdominale, balonari, colite, infectii intestinale, diaree, parazitoze,
  • eficient in tulburari nervoase,- astenii si stari de stres,
  • regleaza activitatea nervoasa,
  • combate oboseala intelectuala,
  • stimuleaza pofta de mancare si improspateaza respiratia,
  • este benefic in anemie, anorexie, debilitate.

sirop de muguri de brad 

RECOMANDARI

Siropul de muguri de brad nu este recomandat persoanelor care sufera de diabet zaharat.

Siropul de muguri de brad se poate achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.

Prezentul site este in scop educativ si informativ, el nu inlocuieste tratamentul si prescriptiile medicale.

 

sursa foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
3
Bianca
Cu drag!
Ovidiu
Am retinut reteta de sirop din muguri de brad cu miere. E mai sanatos asa.
Serban Ovidiu
Am retinut reteta de sirop din muguri de brad cu miere. E mai sanatos asa.
Am sa revin sa caut retete cu plantele medicinale de sezon. Va multumesc !