Splinuta - cu efect calmat in tulburarile psihice

DESCRIERE, GENERALITATI

Splinuța este numită în popor și floare-boierească, floare-buiacă, varga - de - aur, smeoaică, crește la marginea pădurilor, în șanțuri cu apă, pe povârnișuri și locuri defrișate de pădure.

Tulpina este stufoasă și presărată cu lujeri cu flori galben-aurii, ajunge la o înălțime de 80 de centimetrii. Se recoltează lujerul, în timpul înfloririi preferabil de la plante care încă nu au înflorit, din luna iulie pana în octombrie. Se usucă în locuri uscate la umbra la temperaturi sub 40 grade.

splinuța sursă foto 

 PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Splinuța conține: uleiuri, taninuri, substanțe amare, saponozide, acizi și are proprietăți astringente, diuretice, expectorante, antiinfecțioase, antidiareice, calmante, cicatrizante, antihemoragice.

UTILIZARE, CALITATI MEDICINALE

Frunzele și florile de splinuță creează o senzație răcoritoare și produc deshidratare, fiind recomandate în afecțiunile renale și vezicale. Datorită efectului diuretic se produce eliminarea nisipului sau a pietrelor de la rinichi si de la vezica urinară.

                splinuța sursă foto

Se recomandă ceai de splinuță câte 3 căni pe zi - se opărește 1 linguriță de plantă mărunțită la 250 ml de apă clocotită.  

O serie de cercetări medicale  au confirmat ca splinuța poate fi prescrisă pentru femeile ce suferă de candidoză orala sau vaginală deoarece planta conține o saponină numită virgaureasaponina care este un antifungic puternic.

Toate încordările nervoase de pe urma diverselor stări sufletești ale omului se descarcă prin rinichi; după un soc de ordin afectiv, rinichiul este cel care suferă cel mai mult.

Splinuța se dovedește a fi o plantă medicinală care influențează pozitiv viața afectivă, de aceea ceaiul de splința ar trebui consumat în cazul unor decepții și al altor stări sufletești stresante, având un efect calmant în tulburările psihice.

                ceai de splinuță sursă foto

RECOMANDARE

Cu splinuța se pot face tratamente de lungă durată fără a exista pericolul de apariție a efectelor secundare nedorite. Folosirea ei este indicată chiar o perioadă mai lungă, inclusiv după trecerea afecțiunii, pentru a reduce riscul de recidive.

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0