Stirul - o planta bogata in vitamine si minerale

DESRIERE, GENERALITATI

Stirul comun - Amaranthus retroflexus - face parte, din familia Amaranthus care cuprinde și alte specii de știr, aproape toate comestibile constituind - se într-o sursă bogată de proteine, vitamine, acizi grași polinesaturați dar și de pigmenți naturali.

Stirul este o plantă valoroasă, extrem de rezistentă și productivă, dar care din păcate este supusă unor prejudecăți alimentare.

Frunzele au formă romboidală, cele din partea de sus a plantei sunt mai alungite decât cele de la bază și sunt comestibile, cu un gust asemănător spanacului. Semințele  sunt negre sau crem, sunt prinse în capsule minuscule și se pot consuma.

La noi in țară, este considerat o buruiana dar, în culturile organice știrul este lăsat să crească liber pentru că rădăcina lui adâncă și puternică ajută la aerisirea solurilor.

PRINCIPII ACTIVE

Stirul specie amarant este o plantă bogată în vitamine: A, K, B1, B3, B5, B6, B17, C, E, riboflavina, folat și acid folic, conține și minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru și magneziu, conține cantități mari de provitamina A – beta caroten -, stirul conține si acizi grași polinesaturați, dintre care cel mai important este acidul linoleic.

                știrul sursă foto 

UTILIZARE, CALITATI MEDICINALE

Frunzele care sunt tinere dar și semințele de știr sunt folosite de mulți ani în alimentație și pentru calitățiile lor medicinale, din frunzele foarte tinere se poate pregăti salată, se pot adăuga la ciorbe, pot fi preparate după aceleași rețete ca și spanacul.

                frunze de știr sursă foto 

Semințele se pot consuma ca atare, presărate peste diverse preparate sau salate, sau prăjite, din ele se obține ulei, sau făină, care se poate consuma simplă, sau pregătită sub formă de prăjituri sau pâine, sau în amestec cu alte tipuri de făină. Semințele de știr sunt recomandate în multe diete, pentru ca nu conțin gluten.

                semințe de știr sursă foto 

Din compoziția chimica a știrului face parte și squalenul, un compus antioxidant puternic, care ajută la prevenirea cancerului; întinerește celulele și inhibă creșterea și răspândirea tumorilor maligne; squalenul din uleiul de semințe de știr are proprietăți cicatrizante, ameliorând și tratând afecțiuni dermatologice, ca psoriazis și pitiriazis.

Uleiul de semințe de știr poate fi preparat și acasă, este benefic persoanelor care suferă de diabet, de boli ale sistemului cardiovascular, ale tractului gastro-intestinal, afecțiuni de ficat și de rinichi. 

  • Astfel din 100 gr de semințe de știr se PRĂJESC foarte puțin, până ce se dezvoltă o aromă ușoară, apoi se zdrobesc. Pulberea obținută se amesteca  cu 250 ml ulei de măsline într-o sticlă închisă la culoare, care se închide ermetic, și se lasă la macerat, într-un loc răcoros, timp de o lună, agitând sticla zilnic. Uleiul poate fi folosit când devine ușor transparent. Se păstrează la frigider, cel mult un an.
  • Într-o sticla închisă la culoare, se amesteca semințe de știr, NEPRAJITE cu ulei de măsline, în proporție de 1:1, se închide ermetic sticla, și se lasă într-un loc întunecos și răcoros, timp de o lună și jumătate, agitând periodic sticla. Uleiul obținut se filtrează și se păstrează cel mult un an, la frigider. Pentru a împiedica oxidarea, uleiul se păstrează la întuneric, închis ermetic, evitând contactul prelungit cu aerul, se consumă câte o jumătate de linguriță de ulei, cu 15-20 minute înainte de micul dejun și de cina.

Consumul si utilizarea știrului, nu produe efecte adverse.

                semințe de știr sursă foto

RECOMANDARE

Nici o specie de știr nu este toxică, dar toate conțin cantități mici de acid oxalic, care împiedică absorbția calciului și a zincului, influențând negativ persoanele care suferă de afecțiuni ale rinichilor, artrită sau reumatism, deci este recomandat un consum moderat de știr, acestor persoane.

 

 sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0