Traista Ciobanului - recomandata pentru hemoragii

DESCRIERE, GENERALITATI

Traista ciobanului este o plantă medicinală foarte valoroasă, se întâlnește peste tot pe drumuri, câmpii, pământuri înțelenite, ogoare, povârnișuri, câmpuri. În limbaj popular i se mai zice și arior, buruiana de friguri, coada-pisicii, păscuța, pastele-cailor, punga-babei, punga-popii, pungulița, răpan, straița-popii sau tăsculiță.

Este o plantă de dimensiuni mici, de până la 20 centimetri înălțime și înflorește între lunile martie și noiembrie. Ramurile fine se întind pe toată lungimea tulpinii. Frunzele bazale seamănă cu cele de păpădie.

traista ciobanului sursă foto

Florile sunt de un alb murdar așezate sub forma de ciorchine.

                traista ciobanului sursă foto

Semințele au formă de inimioară, sunt plate și triunghiulare, atașate de ramuri de vârf, ele produc un compus vâscos atunci când sunt umezite. Insectele acvatice se lipesc de acest compus și într-un final mor, datorită acestui produs Traista ciobanului poate fi folosită împotriva țânțarilor, pentru că le omoară larvele.

UTILIZARE, CALITATI MEDICINALE

Datorită caracterului ei hemostatic, planta este recomandată mai ales femeilor, în perioada ciclului, dar și pentru toate tipurile de hemoragii (nazale, stomacale, intestinale hemoragii uterine neregulate) se consumă zilnic 2,3 căni de ceai.

Se opărește 1 linguriță cu vârf de plantă cu 250 ml apă clocotită se lasă să infuzeze câteva minute. În cazul menstruațiilor abundente, se beau zilnic cate 2 cești de ceai, timp de două săptămâni, înainte de venirea ciclului, de asemenea este benefic și în timpul menopauzei.

                traista ciobanului ceai sursă foto

Traista ciobanului, este o plantă care reglează circulația sângelui - este recomandata în hipertensiunea și hipotensiunea arterială cu rezultate dintre cele mai bune. Se beau câte doua cești pe zi până la normalizare.

Persoanele care suferă de: angina pectorală,insuficiență cardiacă, ateroscleroză, hipertensiune, hipotensiune, diaree, dureri stomacale, ciclu abundent, litiaza renala, hemoragii interne, pot folosi cu succes tinctura - se umple o sticlă cu plantă proaspătă, tăiată mărunt, peste care se toarnă rachiu de fructe, se lasă la macerat 2 săptămâni, la soare sau la căldură. Se filtrează și se păstrează în sticle închise la culoare, la rece. Tinctura de traista-ciobanului se păstrează timp de 2 ani. Se ia câte o linguriță, de 2,3 ori pe zi.

Sub formă de comprese, bai locale, cataplasme, planta se poate folosi în tratamente externe: răni, arsuri, ulcerații ale pielii, sângerări nazale.

CONTRAINDICATII

Nu se recomandă tratamentul cu traista-ciobanului la femeile însărcinate sau cele care alăptează, în afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni ale glandei tiroide.

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0