Ungurasul - o planta medicinala

DESCRIERE, GENERALITATI

Ungurașul  - MARRUBIUM VULGARE -, denumiri populare baltatură, gutuița, cătușnica, smucita, unsuroasă, face parte din familia Lamiaceae, este o planta erbacee, erectă, crește înaltă între 25 cm și 45 cm, dar poate atinge și la 80 cm, crește spontan, pe marginea drumurilor, pe lângă garduri și ziduri, prin locuri virane.

Tulpina este goală în interior, are 4 muchii, puțin ramificată și acoperită cu peri lungi, care îi dau o tentă alb - cenușie.

 ungurasul sursă foto

Frunzele au nuanță de verde-deschis, pe dos sunt acoperite cu numeroși perișori albicioși, sunt opuse, cele de la baza tulpinii au codiță mai lungă, sunt mai mari, dințate pe margini, ovale, îndreptate cu vârfurile în jos, frunzele superioare au codiță scurtă, sunt aproape drepte, dințate pe margini.

Florile sunt mici, de un alb-murdar, așezate în mici grămezi la subsuoară frunzelor, apar din iunie și țin până în septembrie, ungurașul seamănă foarte mult cu urzica moartă.

În scopuri medicinale se recoltează părțile aeriene ale plantei, partea superioară a tulpinii cu frunze și flori, planta uscată este foarte amară, ușor picantă, constituie ingredient în fabricarea bomboanelor medicinale cu efecte împotriva tusei, și intră în compoziția ceaiului antiastmatic.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Ungurașul conține - principii amare - marubiina-, tanin, saponine, mucilagii, ulei volatil, acid marubic, cafeic, colina, clorogenic, datorită componentei sale, ungurașul are efecte  - expectorante, stomahice, antiseptice, tonic - amare, antitermice și are acțiune colagoga.

                ungurașul sursă foto

PREPARATE, RECOMANDARI

INTERN 

  • este un remediu excelent, utilizat pentru tratarea
  • afecțiunilor cardiace pe bază nervoasă,
  • dischinezie biliară, anorexia,
  • astm bronșic, bronșită, guturai, gripă, tuse convulsiva.

EXTERN

  • tratează rănile purulente, ulcerațiile,
  • se aplică comprese, cu o infuzie concentrată -3-4 lingurițe de plantă uscată și mărunțită, la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 10 minute.

Infuzia de unguraș - o linguriță de plantă mărunțită, la 250 ml de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, se filtrează, se beau trei ceaiuri înainte de mesele principale, - afecțiuni cardiace pe bază nervoasă, dischinezie biliară, astm, bronșită, astm bronșic,  gripă, tuse, guturai, febră. 

              ceai de unguraș sursă foto

Pulberea de unguraș - se obține prin măcinarea fină a plantei, se iau 2-4 gr de pulbere pe zi, se ține timp de 10 minute, sub limbă, se înghite, cu puțină apă, este un remediu excelent folosit în - afecțiuni ale inimii, - palpitații, aritmii,- crește pofta de mâncare, - astm bronșic,- bronșită,- afecțiuni ale aparatului digestiv.

Sirop de unguraș - în 30 gr macerat de vin, se adaugă 200 ml sirop pregătit în casă, - se iau cate 3 linguri pe zi, - este tonic cardiac, eficient în aritmii, tahicardii.

Macerat de unguraș în vin - 60-70 gr de pulbere, la 1 litru de vin alb, se lasă la macerat două săptămâni, și se agită în fiecare zi, se filtrează, se păstrează în sticluțe de culoare închisă, etanș închise, și la rece, - este cardiotonic, benefic în tahicardie, tuse, gripă, afecțiuni digestive, pentru pofta de mâncare.

Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentele și recomandările medicului specialist.

 

sursă foto cover

    

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0