Urzica Moarta - o urzica cu efecte medicinale

DESCRIERE, GENERALITATI

Urzica moartă albă - LAMIUM ALBUM - denumiri populare - mierea ursului cu flori bălai, urzica albă, sugel alb, urzica surdă, urzica creață, urzici mortarete, este o plantă erbacee perena, înaltă de 20 - 75 cm, face parte din familia Lamiaceae, i se zice urzica moartă, pentru că frunzele nu poarta perișorii care secretă acid formic pișcător, responsabil pentru iritațiile pielii.

Tulpina prezintă patru muchii, este neramificată, goala în interior, frunzele verzi sunt dispuse opus, mari, dințate, de formă triunghiulară, acoperite cu peri, florile sunt de nuanță albă sau galben-pal dispuse sub formă de guler la baza frunzelor, înflorește din luna aprilie până în septembrie.

urzica moartă sursă foto

O întâlnim la marginea pădurilor și a luminișurilor, pe marginea drumurilor, a grădinilor, prin marginea șanțurilor.

FACTOR CURATIV

În scop terapeutic se recoltează corola florilor prin ciupire și partea aeriana - se taie tulpinile de sub ultimele frunze -, se recoltează din luna martie până în septembrie.

              floare urzică moartă sursă foto

PRINCIPII ACTIVE, BENEFICII

Urzica moartă conține vitaminele din grupul B, vitamina A, C, K, fibre, mucilagii, flavonoide, saponozide, taninuri, săruri de potasiu, aminoacizi liberi, săruri minerale calciu, zinc, fier, seleniu,beta caroten, ulei volatil.                        

Urzica moartă, se înrudește cu urzica vie - pișcătoare -, tratează bolile genitale este:- antiinflamatoare,- este un antiseptic intestinal foarte bun,- antireumatică,- sedativ,- astringentă,- depurativă și diuretică,- expectorantă,- tonică și remineralizantă,- emolientă,- antidiareică.

Ceaiul de urzică albă este eficient în afecțiunile genitale, în special pentru femei 

  • este eficient în afecțiuni ale aparatului genital feminin, și menține sănătatea acestuia,                
  • diminuează durerile menstruale și este benefică în cistită - o linguriță de plantă uscată și mărunțită la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, se beau câte doua căni pe zi -,
  • este un remediu foarte bun, recomandat în tulburări gastro - intestinale și ale aparatului urinar,
  • eficient în afecțiuni respiratorii - bronșite, traheite, rinite alergice, astmă -, contribuind la buna funcționare a plămânilor și bronhiilor,
  • este eficient în decongestionarea căilor respiratorii, ușurează respirația, reduce inflamarea mucoaselor, combate mâncărimile și secrețiile - se ia pulberea de urzică uscată, câte o linguriță de 4 ori pe zi, timp de 2-3 săptămâni -.
  • scade tensiunea arterială, folosită sub formă de pulbere sau ceai,
  • combate tromboflebita și tromboza,
  • este eficientă în tratarea bolilor de piele, ajută la cicatrizarea rănilor sau a ulcerațiilor, datorită conținutului de zinc și seleniu,
  • este un bun detoxificant, curăță ficatul, rinichii și sângele de toxine, datorită acizilor esențiali, mineralelor și vitaminelor din conținut,
  • este benefică pentru persoanele care suferă de afecțiuni ale prostatei,
  • este eficientă împotriva insomniei.

PREPARATE, RECOMANDARI

Uz intern, urzica moartă se poate administra sub formă de

  • pulbere, cate 1-3 vârfuri de linguriță înainte de masă,
  • infuzie - o linguriță de plantă uscată, la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, se beau 2 căni pe zi,
  • tinctură - 10-12 linguri de plantă uscată și mărunțită, la o,5 litri alcool alimentar, se lasă la macerat 12 zile, se filtrează și se păstrează în sticluțe mici, închise la culoare.

                ceai de urzică moartă sursă foto 

Se administrează cate 10 picături diluate în ceai, în cura de 14 zile, fiind benefică în afecțiuni digestive, respiratorii,  afecțiuni genitale.

Uz extern

  • infuzie la 1-2 linguri de plantă uscată, la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, se folosește sub formă de gargară, comprese, cataplasme, sau se folosește sub forma de spălaturi locale, spălaturi vaginale, bai de șezut.

Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc recomandările și prescripțiile medicului specialist.

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0