Vanata - are un continut ridicat de fibre

DESCRIERE

Vanata, pătlăgea vânată - Solanum melongena - este o plantă care a aparut în India de sud, este cultivată anual, are o înălțime de 0,4-1,5 m, spinoasă, cu frunze mari, lobate, floarea este alba spre liliachiu, fructul este cărnos și conține numeroase semințe mici și moi.

PRINCIPII ACTIVE

Pe lângă faptul ca sunt deosebit de gustoase, vinetele sunt un izvor de vitamine și minerale pentru organismul nostru.

vinete planta  vinete

                                                                                                                           sursă foto                                         sursă foto

În afara de conținutul mare de apă, vinetele conțin - acid folic B1, B6, K- întarește vasele de sânge; vitaminele - A și C pentru întărirea sistemului imunitar; minerale: - potasiu, magneziu, calciu și fier, de asemenea conțin fibre și puține calorii, aducând astfel senzația de sațietate, calmează foamea și setea ajutând în lupta cu excesul de kilograme.

UTILIZARE, CALITATI MEDICINALE

Vânata este o legumă hrănitoare  care poate fi inclusă în numeroase rețete sănătoase, mai ales în timpul sezonului de recoltare, între august și octombrie, ea ajută la detoxifierea organismului, fiind considerată un aliment diuretic. Nutriționiștii recomandă în sezon, consumul regulat de vinete.

                vinete sursă foto

În curele de detoxifiere se recomandă un ceai din vânată - câteva rondele de vinete se taie cubulețe se fierb în apa 15 minute, apoi se lasă zece minute la infuzat, se bea de 3 ori pe zi, timp de trei săptămâni.

Conținutul mare de fibre înseamnă un tract digestiv sănătos, fără probleme cu constipația sau cu balonarea. Consumul de vinete, sub formă de salată, coapte pe grătar sau pregătite în ghiveci împreună cu alte legume, protejează de cancerul de colon.

Vinetele conțin antioxidanți care  protejează organismul împotriva stresului și a infecțiilor cauzate de bacterii, vitaminele A și C sunt cele care ajută organismul, la întărirea sistemului imunitar și luptă împotriva radicalilor liberi.

Datorita conținutului ridicat de fibre și a conținutului scăzut de carbohidrați vinetele, sunt recomandate pentru diabetul de tipul 2. Coaja vinetelor conține un antioxidant prețios, nasunin, care reduce nivelul colesterolului, previne distrugerea celulelor nervoase și previne apariția cancerului.

Pentru a beneficia de proprietățile curative ale vinetelor acestea se consumă crude sau gătite ușor, pot fi înăbușite în puțină apă, coapte, călite sau adăugate la diverse mâncăruri din legume.

                vinete tăiate sursă foto

PRECAUTII

Datorită conținutului mare de alcoloizi, substanțe care pot avea potențial alergen sau chiar pot duce la intoxicații, nu este indicat consumul de vinete, persoanelor care au gută, osteoporoză, artrită sau alte boli inflamatorii.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0