Margareta Africanana - o floare cu adevarat frumoasa

DESCRIERE, GENERALITATI

Margarete Africane - OSTEOSPERMUM - este o plantă ORNAMENTALĂ, prin flori și port, face parte din familia Asteraceae, genul Osteospermum, care cuprinde câteva zeci de specii de flori, originare din sudul Africii, de unde denumirea populară de Margarete africane. Planta are o creștere joasă, cu toate ca planta are portul drept, vertical, nu depășește 30 de cm înălțime.

margareta africană sursă foto 

Frunzele sunt mici, cu formă lanceolată, dispuse altern, au nuanță de verde tare, strălucitor.

Florile sunt cu adevărat frumoase și atractive, prin contrastul creat între corola de petale roz și mov, late la bază și într-o formă tubulară spre vârfuri, și ochiul din centrul petalelor, în superbe nuanțe foarte închise de verde, albastru, maro și galben.

CULTIVARE

Se cultivă ca plantă decorativă în ghivece sau jardiniere, în grădină, în locuri însorite și luminoase condiție importantă pentru înflorire și calitatea florilor, pe timp închis și mohorât, florile se închid, însă pe vreme însorită florile sunt deschise, oferind un adevărat spectacol de culoare.

Atunci când are condiții prielnice, de sol, umiditate, lumină și soare, Margareta Africană, are o  înflorire bogată și aproape continuă poate înflori pe tot parcursul anului, în mod normal înflorește din mai până la sfârșitul lui iulie și toamna din septembrie până în noiembrie.

                margareta africană sursă foto

Înmulțirea se face prin semințe, prin împărțirea tufelor sau prin butășire:

  • însămânțarea se face în februarie-martie, plantulele care răsar, în luna aprilie se pot transplanta în ghivece  sau direct în grădină;
  • butași obținuți din lăstari viguroși, se vor planta în compozit poros de turbă și nisip pentru butășire; - împărțirea tufelor se face primăvara, plantarea în pământ proaspăt, va face ca plantele să înflorească frumos.

Solul trebuie sa fie fertil, afinat, bine drenat, anual trebuie îmbogățit cu îngrășământ natural, udarea se face atunci când pământul de la suprafața este uscat, apa în exces duce la putrezirea rădăcinilor, pe măsură ce planta crește și devine viguroasă și rezistentă, suportă și perioade scurte de secetă.

Floarea care crește în ghiveci, are nevoie de  fertilizare periodică, se folosește îngrășământ lichid pentru plante cu flori, la fiecare două săptămâni, pe tot parcursul anului, de primăvara și până  toamna.

                margareta africană sursă foto

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0