Produse naturiste

Ceaiul de albastrele, un medicament natural

GENERALITATI

Albastreaua - Centaurea cyanus -, popular - albastrica, vinetea, floarea-griului, floarea-paiului, floare-vanata, tataisa vanata, iarba frigurilor, maturice -, este o planta ierbosa care se remarca prin coloritul albastru al florilor, uneori rozaliu-alb, este raspindita in flora spontana, in zone uscate, aride, pietroase, pe marginea santurilor, a drumurilor, de-a lungul cailor ferate, in lanurile de cereale in special in cele de grau.

Sucul din telina, o bautura care mentine tineretea

GENERALITATI

In medicina populara romaneasca telina,- atat frunzele, tulpinile, semintele cat si radacina -, este apreciata ca si un remediu natural de exceptie, datorita continutului bogat in vitamine -A, complexul vitaminic B, C, K, PP -, minerale - potasiu, fier, zinc, calciu, fosfor, magneziu, hormoni vegetali, uleiuri volatile cu proprietati antibiotice, antioxidante, antivirale si anti-tumorale, substante nutritive care se asimileaza foarte usor si care aduc numeroase beneficii pentru sanatate incepind de la detoxifierea si intinerirea organismului, reglare hormonala, afectiuni minore, pina la afectiuni grave tumorale sau infectioase acute.

Uleiul esential de santal, armonizant psihic, calmeaza emotiile, mentinea frumusetea

DESCRIERE, GENERALITATI

Uleiul esential de santal numit si aurul lichid, este unul dintre cele mai pretioase uleiuri orientale, se obtine printr-un proces de distilare cu abur a partilor dure ale copacului, este cu atat mai valoros cu cat specia de santal din care se extrage este mai rara si pe cale de disparitie.

Bergamota, un fruct care creeaza energie, optimism si relaxare

GENERALITATI

Citrus bergamia - este un arbust pitic din specia citricelor familia Rutaceae, fructul sau bergamota, nu este comestibil, dar este un fruct cu numeroase utilizari in multe domenii in special in  cosmetica si in medicina naturista.

Bergamota este originara din Italia din oraselul Bergamo, de unde i se trage si numele, este un fruct care seamana cu lamaia si portocala ca forma si colorit, culoarea variaza de la verde la galben in functie de gradul de coacere al fructului.

Cafeaua din Ganoderma, o cafea sanatoasa

GENERALITATI

Ganoderma Lucidum este denumirea stiintifica a ciupercii Ganoderma, cunoscuta si sub denumirea de Reishi si Ling Zhi, este o ciuperca miraculoasa cu puternice calitati terapeutice folosita in medicina chinezeasca de peste 5000 de ani, fiind considerata cea mai veche ciuperca folosita in medicina, avand un gust amar nu este comestibila.

Aceasta ciuperca este apreciata ca si efecte terapeutice - mai puternica decat - radacina vietii, adica Ginsengul, este cunoscuta si sub denumirile de ciuperca magica, regele miraculos al plantelor, ciuperca lui Dumnezeu, elixirul tineretii, planta cu potential spiritual.

Ceaiul de Rooibos - o bautura care protejeaza tineretea

GENERALITATI

Ceaiul Rooibos - ceaiul rosu african -, este un ceai natural care nu contine cofeina, denumirea de rooibos  inseamna  tufis rosu. Ceaiul Rooibus se obtine din frunzele verzi si lucioase ca niste ace, ale arbustului Aspalathus linearis, originar din Africa de Sud, dupa procesare frunzele verzi isi schimba culoarea in rosu.

Arbustul Aspalathus linearis, are flori galbene, face pastai cu boabe, este diferit de celelalte specii de ceaiuri, nu se inrudeste cu planta de ceai - Camellia sinensis -, bastinasii consuma acest tip de ceai de mii de ani datorita aromei si gustului dar si ca remediu naturist, datorita proprietatilor sale medicinale.

Piperul Cayenne - un condiment - medicament care lupta cu kilogramele in plus

GENERALITATI

Piperul Cayenne sau Piperul rosu, este un produs extras din Ardeiul Cayenne un ardei iute din clasa Capsicum Frutescens,originar din Guyana.

Piperul Cayenne este o pudra aromata usor amaruie, cu gust foarte iute si culoare rosie asemanatoare cu boiaua dar de cateva ori mai iute, calitatile lui sunt cunoscute de mii de ani, este folosit in toata lumea ca si condiment-medicament benefic in numeroase afectiuni, este apreciat pentru efectele sale de imbunatatire a circulatiei sangelui si de detoxifiere a organismului.

Ceaiul de salvie - medicament natural

GENERALITATI

Salvia - Salvia officibalis - este o planta originara din zona mediteraneana de unde s-a raspindit in toata Europa, la noi creste in flora spontana in zonele joase dar creste si cultivata.

Salvia este o planta perena, infloreste in al doilea an de cultura, este folosita ca si condiment din timpuri vechi, popular se mai numeste - salbie, salvie de campuri, jale, buruiana malcedului, salvie salbatica, serlai, salvir.

Ceaiul de brusture - protejeaza sanatatea

GENERALITATI

Brusturele - Arctium lappa -, este o planta ierboasa, bianuala care creste in flora spontana prin locurile cele mai nepretentioase, necultivate, de la campie si pina in zonele muntoase, denumiri populare - captalan, lipan, lapuc, sudoarea laptelui, iarba boierului.

In scopuri medicinale se utilizeaza radacina si rizomul - partea de tulpina subterana in care se depoziteaza toate substantele nutritive -, toamna se recolteaza plantele de un an, din care se prepara ceaiuri, extracte si pulberi, recomandate in special in afectiuni renale si afectiuni la nivelul pielii.

Ceaiul de cicoare - laxativ, diuretic si vermifug

GENERALITATI

Cicoarea este o planta erbacee, cunoscuta de prin lanurile de cereale, creste in flora spontana pe marginea drumurilor, a cailor ferate, este cultivata si folosita ca planta tamaduitoare din cele mai vechi timpuri pentru vindecarea bolilor hepato-biliare.

FACTORI CURATIVI SI PROPRIETATI

In scopuri terapeutice se recolteaza radacinile toamna si partile aeriene în timpul înfloririi. Toata planta de cicoare contine o seva laptoasa compusa in principal din inulina, florile contin acid fenolic, radacinile contin lactone amare.

Ceaiul de Anghinare - hepatoprotectoar, tonic amar si digestiv

GENERALITATI

Anghinarea este una dintre cele mai populare plante comestibile de cultura mai ales in regiunea mediteraneana, cunoscuta din antichitate si pentru beneficiile pentru sanatate in special pentru vindecarea afectiunilor ficatului si pentru proprietatile medicinale importante.

PROPRIETATI

Anghinarea are efect - hepatoprotector,- regenerant al celulelor hepatice,- coleretic- colagog,- diuretic,- diuretic,- detoxifiant,- cardioprotectoare,- antialergica,- bacteriostatica,- tonic-amar,- tonic-digestiv.

Ceaiul de Gentiana - colagog - coleretic, stimuleaza apetitul

Gentiana - Gentiana Iutea -, cunoscuta popular - gentiana, trigoaie, dundura, ochincea, este o planta medicinala, erbacee, folosita de mii de ani, azi este declarata monument al naturii si ocrotita de lege, creste in flora spontana la marginea padurilor, de la campie pina in zona subalpina, si este pe cale de disparitie.

FACTORI CURATIVI

In scopuri fitoterapeutice se folosesc rizomii si radacinile care se recolteaza din luna august pina la inceputul iernii.

Radacina de gentiana contine - substante amare, iod, acizi fenolici, taninuri, saruri minerale.

Ceaiul de Armurariu - protectorul ficatului, dusmanul cancerului

Armurariu - Silybum marianum - , numit popular ciulinul laptelui, ciulinul Mariei, este o planta medicinala care creste si la noi in tara, este folosita de mii de ani in tratarea naturista a afectiunilor ficatului si vezicii biliare, este apreciata ca unul dintre cele mai puternice remedii naturale care trateaza si protejeaza ficatul.

BENEFICII PENTRU SANATATE

Efectele benefice ale ceaiului de amurariu, se datoreaza continutului de silimarina,- un antioxidat care micsoreaza inflamatia ficatului, ajuta la regenerarea celulelor ficatului, creste productia de compusi anticancerigeni, si ajuta la detoxifierea organismului.

Ceaiul din frunze de zmeur, efecte terapeutice de exceptie

GENERALITATI

Zmeurul - Rubus idaeus - arbustul tufos cu fructele rosii - purpurii dulci si aromate, face parte din familia Rosaceae, este raspândit în flora spontana la marginea padurilor, in luminisuri, pe coaste stâncoase, popular se mai numeste - mur, azmura, smeurar, malina, rug de munte -.

Zmeurul este cultivat de mii de ani pentru fructele parfumate consumate proaspete sau prelucrate pentru obtinerea de siropuri, dulceturi, marmelade, etc.

Ceaiul Oolong - un ceai energizant, bogat in antioxidanti

GENERALITATI

Ceaiul Oolong este un ceai semi-fermentat, traditional chinezesc, mai sarac in teina si cafeina decat ceaiurile verzi, foarte popular printre bogatasii chinezi, este un ceai consumat de mii de ani pentru beneficiile extraordinare pe care le aduce sanatatii.

FACTORI ACTIVI SI PROPRIETATI

Acest tip de ceai aromat si parfumat, este cunoscut in mod special pentru actiunile asupra metabolismului, pentru efectul antioxidant, energizant, si de impiedicare a aparitiei si dezvoltarii unor afectiuni.