Canepa - o planta tehnica

DESCRIERE, GENERALITATI

Cânepa - CANABIS SATIVA - este o specie de cânepă din familia Cannabaceae care se cultivă în scopuri industriale, și este cea mai folosită dintre toate plantele tehnice. Cânepa este valorificată în totalitate, are utilizări în industria textilă, se obține din ea hârtie, se folosește începând de la fabricarea banalelor sfori, funii folosite în construcții, până în medicină alternativă fiind un aliment cu valori nutriționale deosebite, industria auto și în cosmetică.    

               

cânepa sursă foto

Cânepa este cultivată pentru conținutul ridicat în fibre naturale, dar și pentru semințele bogate în ulei sicativ, fibrele sunt mai lungi decât fibrele de in, sunt foarte durabile și rezistente, se utilizează la confecționarea unei game mari de produse textile, fiind rezistente la degradarea prin putrezire chiar dacă stă în apă, câlții obținuți din cânepă se folosesc pentru confecționarea saltelelor iar în construcții sunt folosiți ca și material izolator.

               produse textile 

Terenul cultivat cu cânepa, devine în anul următor prielnic cultivării cerealelor, pentru că, planta distruge buruienile prin sufocare, și prin conținutul bogat în fosfor și potasiu, reprezintă un îngrășământ organic, necesar unei recolte bune.

Țara noastră era până în 1990, a treia țară din lume producătoare de cânepă, dar din cauza legislației severe care a catalogat cânepa pe lista plantelor narcotice, culturile de cânepă au dispărut aproape în totalitate.

Conform legislației europene toate culturile de plante care conțin substanțe stupefiante sau psihotrope trebuie autorizate de Ministerul Sănătății și Familiei, prin Direcțiile de Sănătate Publică, din aceasta categorie de plante face parte și cânepa, care la noi în țara s-a cultivat tradițional, în primul rând pentru obținerea fibrei textile.

O caracteristică a plantei este faptul că, indiferent de specie sau zona în care este cultivată, concentrează un compus chimic cu efect halucinogen - tetrahidrocanabinol - acesta are concentrația influențată de factori pedoclimatici, valoarea acestui compus crește foarte mult în verile călduroase.

Datorită acestui compus prezent în compoziția chimică a plantei, toate produsele vegetale din Cannaabis sativa, indiferent de specia de cânepă din care s-au obținut, au fost introduse sub controlul legislației internaționale.

Asocierea cânepei românești cu producția de droguri, face obiectul unor dezbateri unde oamenii de știință prezintă ample articole, realizează conferințe, în scopul diferențierii dintre Cannabis sativa  - care este o plantă textilă, și Cannabis indică – baza de drog.

Cannabis sativa, este o plantă înaltă cu o floare mică, cu o concentrație de THC mică, dar cu un conțint bogat de fibre naturale, Cannabis indica este foarte înaltă cu o floare mare, are nevoie de climă caldă cu zile însorite pentru acumulare de THC, iar cultura se face pe rânduri rare.

                canepa indica sursă foto

UTILIZARE

Cânepa este una dintre cele mai vechi plante cultivate în țara noastră, abandonată datorită asocierii ei cu drogul, ea poate înlocui necesități de baza ale vieții - hrană, adăpost, îmbrăcăminte, combustibil.        

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
1
Alesia
Foarte de folos , m-a ajutat foarte mult la proiectul de la tehnologie