Cimbrul - combate cu succes anemia

GENERALITATI

Cimbrul numit și buruiana-de-balsam, cimbrișor, cimbru-de-câmp, cimbru-sălbatic, iarba-cucului, lămâița, șarpun, tamita, temian, crește pe pășuni însorite, pe povârnișuri și pe liziere înguste și preferă mușuroiul mic de furnici de pe câmpii. Îi place căldura și soarele; astfel îl găsim pe suprafețele pietroase și pășunile alpine.  

Cimbrul a venit la noi în secolul al XI-lea din tarile mediteraneene, iar speciile cultivate și iarăși sălbăticite se găsesc în grădinile noastre mai cu seamă că CIMBRU-DE-GRADINĂ numit și cimbru, cimbrișor, cimbru-mirositor, iarbă-cucului, lămâiță. Acesta, spre deosebire de cimbrul-de-câmp, ajunge până la o înălțime de 50 centimetri. Ambele au același efect curativ.

cimbru sursă foto

Cimbrul se culege în perioada înfloririi, din iunie până în august; cel mai bun este cel cules în soarele amiezii, florile se pot pune într-o sticla umplută până la gât și se lasă 10 zile la macerat în ulei. Uleiul de cimbru se folosește contra paraliziei, în apoplexie, scleroză în placi, atrofie musculară, reumatism, entorse.

                cimbrul sursă foto

UTILIZARE, CALITATI MEDICINALE

Deși planta este cunoscută ca un condiment, trebuie să beneficiem și de efectele sale mai puțin cunoscute de: calmant, antiseptic și antispastic. Cu ajutorul infuziei de cimbru și cu siropul putem învinge oboseala, surmenajul, bronșita cronică și tusea. Infuzia de Cimbru ajută cu succes în cazul tulburărilor digestive.

Pentru infuzii se folosește planta întreaga - o linguriță de plantă este opărită cu 1/4litru de apă fiartă se lasă să infuzeze 1,2 minute se bea cu înghițituri mici. Cimbrul are și un important rol antiseptic, luptă împotriva majorității bacteriilor și microorganismelor dăunătoare pentru organism. Pentru că are și proprietăți antispastice și expectorante active, cu infuzia de cimbru putem trata astmul bronșic, tusea și dischineziile biliare, enterocolita, sciatica și reumatismul. De asemenea, infuzia de cimbru ne ajută în revigorarea corzilor vocale. Combate cu succes anemiile, inclusiv anemiile de primăvară, viermii intestinali și infecțiile cu Giardia lamblia.

Cimbrul este valorificat și în prepararea unor produse cosmetice, utile pentru tonifierea părului și în menținerea igienei bucale.

  • Tinctura de cimbru o folosim pentru frecție pentru a întări membrelor copiilor slab dezvoltați și pentru bolnavii cu scleroză în placi.

Această plantă medicinală este un remediu indicat contra PATIMEI BEȚIEI. Se toarnă 1 litru de apă clocotită peste 1 mână plină de cimbru  se acoperă și se lasă 2 minute în repaus, se păstrează în termos și se bea la fiecare sfert de ora câte 1 lingură plină. Urmează grețuri, vărsături, purgație și urinari puternice, valuri de transpirație, o mare poftă de mâncare și senzație de sete. În caz de recidive, care la început sunt inevitabile, iar mai târziu sunt tot mai rare, cura se poate repeta. Cimbrul se folosește cu succes și în crizele de epilepsie. Ceaiul, 2 cești pe zi, nu se bea în criză, ci tot parcursul anului sub formă de cură de 2-3 săptămâni, cu întreruperi de cate 10 zile. Siropul de cimbru este benefic în răceli el se administrează înaintea meselor.

Infuzia si decoctul de cimbru sunt folosite cu succes și pentru a trata paraziții intestinali cu oxiuri, și în afecțiunile hepato - biliare.

  • Infuzie :O linguriță cu vârf de plantă este opărită cu 1/4 litru de fierbinte se lasă să stea puțin, apoi se strecoară.

                ceai de cimbru sursă foto

  • Tinctură: Cu inflorescențele culese în soarele amiezi se umple o sticlă până la gât, fără a se îndesa, se toarnă rachiu de secara sau de fructe de 38-40 grade și se lasă sa stea 14 zile la soare.
  • Ulei de cimbru: Cu inflorescențele culese în soarele amiezii, se umple o sticlă, fără se îndesa și se toarnă ulei de măsline presat la rece. Uleiul trebuie sa acopere stratul de flori cam 2 centimetri. Se lasă la macerat 14 zile la soare.
  • Sirop de cimbru: Florile și tulpinile culese în soare se umezesc cu mâinile ude și se introduc intr-un borcan. Se pun în straturi alternative cu zahar se apasă pentru a se îndesa în borcan. Se lasă la soare timp de 3 săptămâni. După filtrare, florile și tulpinile pline de zahar se limpezesc puțin cu apă, după care se toarnă înapoi în borcan, siropul se pune la foc mic fără să fiarbă că să se evapore. Siropul trebuie să aibă o consistență medie să nu fie nici gros dar nici subțire.

 Produsele cu cimbru se pot achizitiona din magazine sau online AICI.

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0