Lintea - bogata in proteine

Lintea - Lens culinaris - este o plantă anuală leguminoasă, scundă, păroasă, cu semințe comestibile.

BENEFICII PENTRU SANATATE

Lintea este bogată în proteine și săracă în grăsimi, se digera ușor, este bogată în vitaminele A, C, E, K, grupul de vitamine B, B1, B2, B3, B5, B6 si B9, minerale cum sunt fosforul, fierul, zincul si magneziul, carbohidrați, acizi grași Omega 3, Omega 6 si aminoacizi, este si o sursa bogata si importanta de antioxidanți care apăra si întăresc organismul, mai ales în cazul afecțiunilor cardiovasculare; este o sursa foarte bogata de fibre care ajuta la scăderea colesterolului.

 linte  sursă foto

Fibrele solubile din linte, ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sânge, de aceea este recomandat consumul de preparate din linte, conținutul ridicat de fibre din linte previne creșterea rapida a nivelului de zahar după fiecare masa.

               linte sursă foto

Boabele de linte, reprezintă o sursa de energie pentru organism, mărește rezistenta fizica la efort a organismului, combate insomnia, previne tulburările digestive și combate anemia.

Aceasta leguma, prin proprietățile sale, ajuta la dezvoltarea memoriei, la creșterea capacitații de atenție si memorare; datorita conținutului ridicat de fibre, vitamine, minerale, antioxidanți si fier, organismul este menținut tânăr si sănătos.

SORTIMENTE DE LINTE

Lintea este disponibila in culorile verde, roșie, portocalie, maro sau galbenă (blondă), cele mai comune sortimente, sunt lintea verde și lintea maro întrucât sunt singurele care își păstrează cel mai bine proprietățile în urma fierberii.  Aroma diferă ușor intre soiurile de linte, au un gust dens oarecum de nuca.

CUM PREPARAM LINTEA

Lintea, înainte de spălare cu apa din abundenta, trebuie aleasa de eventualele impurități. Pentru a fierbe se folosesc 3 căni de apa la o cana de boabe, se adăuga in apa care fierbe deja si se fierbe la foc mic, este nevoie de 20-30 de minute.

Este o leguminoasa ușor de digerat, în amestec cu orez si legume alcătuiește un meniu vegetarian bogat în proteine si sărac în grăsimi si cu un conținut bogat de fibre alimentare, in caz de nevoie, pentru a elimina efectul de flatulenta, se poate lașa la înmuiat in apa, după care apa se arunca, si se fierbe in apa curata.

               salată de linte  sursa foto

Lintea fiarta, este gustoasa în salate, in combinații cu ardei, roșii sau gogoșari, ulei de măsline si condimente; in combinație cu orez este la fel de gustoasa linga o făptura de pui, vită porc sau peste. Supa de linte este la fel de delicioasa, lintea se fierbe alături de legume, se condimentează, și se asezonează cu verdețuri.

 

 

sursa cover foto

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0