Porumbarul - un arbust cu efecte tonice

DESCRIERE, GENERALITATI

Porumbarul - PRUNUS SPINOSA - denumiri populare târn, curcudel, mărăcine, porumb, porumbel, spin, este o specie de arbust din familia  Rosaceae, genul Prunus, original din nordul Africii, este răspândit în Europa, Caucaz, Africa de Nord, Asia, la noi se întâlnește în flora spontană la câmpie și deal, crește în luminișuri, pe pășuni și fânețe, la marginea drumurilor, și a pădurilor. Porumbarul este un arbust sălbatic, crește sub formă de tufă deasă, cu muți spini, înalt de  1-3 metri.

 porumbarul sursă foto

  • Tulpina este ramificată cu ramuri spinoase, frunzele sunt eliptice, dințate, florile apar înainte de a apărea frunzele, în lunile aprilie-mai, sunt puternic parfumate, albe, și acoperă în totalitate ramurile, fructele sunt de tip drupa, globuloase, de culoare albastră - vineție, cu aspect brumat la maturitate, pulpa verzuie, foarte astringentă.
  • Fructele de porumbar își schimbă gustul acru dacă sunt culese toamna târziu în octombrie-noiembrie, după primele înghețuri, ele devin ideale pentru gemuri, compoturi, marmelade, dulcețuri, sau gătite sub formă de garnituri, sau umpluturi în produse de patiserie - plăcinte, cornulețe, etc., ele se pot consuma ca atare dar și uscate.

               fructe de pormumbar sursă foto

FACTORI CURATIVI

În scop fitoterapeutic sunt folosite, florile, mugurii frunzelor care apar după ce petalele florilor au fost risipite de vânt, și fructele mature, florile se recoltează la începutul primăverii, iar fructele toamna prin lunile octombrie - noiembrie, după căderea brumei.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

  • Florile conțin substanțe glicozidice, săruri de potasiu și magneziu, flavonoizi, acizi organici, cvercitină, și au proprietăți laxative, sedative și diuretice.

               porumbarul flori sursă foto

  • Fructele porumbarului sunt bogate în vitamina C, glucide, taninuri, acizi organici antociani, polifenoli, săruri de calciu și magneziu, au acțiune antidiareică, astringentă, mugurii frunzelor au acțiune de stimulent al mecanismului de creștere și dezvoltare, acțiune tonică generală și imunomodulatoare.

PREPARATE, RECOMANDARI

Preparatele sub formă de infuzie, decoct din flori și fructe, sunt benefice în afecțiuni renale, litiază renală, nefrite, nevroze, cistite, diaree, gută, dischinezie biliară, dizenterie, oboseală generală, tulburări de creștere, în cura de slăbire, sunt indicate în convalescențe postgripale, tuse convulsivă, după boli pulmonare, debilitate psiho - fizică, anorexie, sau deficit imunitar.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0