Rosiile - sunt benefice in astenii

DESCRIERE, GENERALITATI

Rosia - SOLANUM IYCOPERSICUM- pătlăgica roșie sau tomata - este o plantă perenă are o tulpina ierboasă, crește ca o plantă cățărătoare pa araci. Fructul este ROȘIA o legumă foarte cunoscută și apreciată, fiind una dintre cele mai importante din alimentație, se consumă proaspătă sau preparată.

PRINCIPII ACTIVE

Roșiile conțin vitaminele A, C, E, K, grupul de vitamine B: B1, B2, B5, B6, acid folic, săruri minerale: calciu, magneziu, fosfor, magneziu, fier și LICOPEN, conține apă în proporție de 95%, conține fibre, are foarte puține calorii, și are un indice glicemic mic, fiind recomandată diabeticilor.

Licopenul este cel mai puternic antioxidant din familia carotenoidelor și împreună cu vitaminele A și E, protejează organismul împotriva radicalilor liberi, și inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. Se găsește în stare naturală în foarte multe fructe și legume, în organismul uman licopenul se găsește în sânge, ficat, piele, prostată, colon și plămâni. 

                rosii 

Aceasta substanță naturală este un colorant roșu, folosit în industria alimentară ca și aditiv alimentar - Cod E 160 -, este un colorant natural care se obține din roșii și grapefruitul roșu, dar care se poate obține și prin metode chimice. Este o substanță cu efecte anti-tumorale, benefică mai ales în cancerul de prostată, cancerul de sân, ovarian, uterin, vezica urinară, pancreas, intestinal.

Tomata, de culoare galbenă conține în locul licopenului, - beta carotenul -, un antioxidant care protejează organismul de acțiunea nocivă a radicalilor liberi.

BENEFICIILE CONSUMULUI DE ROSII

Există foarte multe soiuri de roșii, în diferite forme, mărimi și culori. - începând de la roșii mici cât o alună, până la roșii mari și cărnoase, forme ovale sau rotunde, galbene, portocalii, roz, roșu de mai multe nuanțe și chiar aproape negre -. China este cel mai mare producător de roșii din lume.

               rosii  sursă foto

Cotorul verde al roșiei, nu se consumă, el conține o substanță toxică: solanina care este toxică.

  • Vitamina A din roșii, este importantă pentru vedere și pentru procesele endocrine.
  • Complexul de vitamine B - B1, B2, B5, B6 - protejează sistemul nervos, sistemul osos, și metabolismul.
  • Vitamina C este benefică pentru sistemul cardiovascular, sistemul nervos și endocrin.
  • Vitamina E este vitamina tinereții și a fertilității, este un antioxidant puternic care protejează organismul de acțiunea distructiva a poluării, dar contribuie și la prevenirea bolilor de inimă, accidente vasculare cerebrale, artrită, diabet, cancer.
  • Vitamina K, numită și antihemoragică, are rolul de a coagula sângele și de a acționa asupra sângerărilor și hemoragiilor interne
  • Conținutul bogat și echilibrat de săruri minerale, contribuie foarte mult la echilibrul mineral al organismului, de asemenea, datorită conținutului mare de apă, a fibrelor, a vitaminei C și zaharurilor, roșiile au un important rol detoxifiant.

Roșia este o legumă apreciată foarte mult pentru gustul ei, dar și pentru beneficiile pe care le aduce sănătății. Valoarea nutritivă este mai mare și gustul este mai intens la roșiile care sunt cultivate în grădină, și care cresc și se dezvoltă la soare.

                roșii de gradină sursă foto

Majoritatea legumelor și fructelor își pierd o parte din nutrienți atunci când sunt tratate termic, de exemplu vitamina C, însă la roșiile procesate termic, se păstrează proprietățile antioxidante, crește concentrația de licopen, care este absorbit mult mai ușor de către organism, sunt distruse doar enzimele și într-o mică proporție vitaminele.

Totuși, cel mai recomandat este sa se consume roșiile în stare crudă, adică nepreparate termic, în special în curele pentru anumite afecțiuni. 

Roșiile sunt foarte benefice în astenii, în afecțiuni vasculare, boli de piele, constipație, diabet zaharat, hipertensiune arterială, afecțiuni cardiace, intoxicații, litiaza hepato - biliară, litiază urinară, psoriazis, reumatism, acnee,  sucul de roșii previne infarctul miocardic.

Roșiile coapte fac parte dintre legumele cele mai ușor perisabile, se pot păstra o perioadă scurtă de timp în frigider, dar folosite proaspete aduc beneficii complete de vitamine și antioxidanți.

Datorită numărului mic de calorii, roșiile se pot folosi în diete în lupta cu kilogramele în plus.

Pentru a fi disponibile tot timpul anului, roșiile se cultivă în sere sau solarii, dar cele mai gustoase sunt cele care cresc în gradină, care au dimensiuni mai mari și au o valoare nutritivă mult mai mare decât cele de seră.

                roșii 

UTILIZARE

Roșia este foarte apreciată în bucătăria românească, este folosită în salate simple sau cu alte legume proaspete alături de fripturi sau grătare de carne sau alte multe preparate, salate de crudități, este preparată sub formă de sosuri dulci sau picante, sucul proaspăt, sau sucul conservat – bulionul - au efecte benefice asupra sănătăți și reprezintă un aliment hrănitor și sățios.

 

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0