Sapunarita - o planta medicinala cu utilizari in alimentatie si cosmetica

DESCRIERE, GENERALITATI

SăpunarițaSAPONARIA OFFICINALIS -, denumire populară săpunul calului, odogaci, ciulin roșu, asudul calului, săpunul popii, floare de săpun, floarea călugărului, flori albe, este o plantă medicinală, perenă, înaltă de 30-70 cm, poate atinge și 1 metru, crește spontan în soluri nisipoase, însorite, de la șes sau deal - o întâlnim pe marginea drumurilor, a râurilor, pe lângă garduri și ziduri, etc., la noi în zonele de șes ale țării săpunarița crește și cultivată, face parte din familia Carphyllaceae.  

săpunarița sursă foto

Rădăcina este un rizom cilindric, puternic, ramificat cu mulți rizomi subțiri, tulpina este dreaptă, cu multe ramificații în partea superioară, frunzele sunt ovale, așezate de-a lungul tulpinii două câte două, cu trei nervuri bine scoase în evidență, glabre, marginile aspre, florile sunt așezate spre vârful tulpinii și a ramificațiilor, sunt tubulare, acoperite de peri, fiecare floare prezintă 5 petalele, de nuanță alb-roz, cu un parfum plăcut, înfloresc din mai și până în septembrie.

În scopuri terapeutice se folosesc rizomii cu rădăcini, care se recoltează în al doilea an de viață al plantei, primăvara în martie-aprilie, sau toamna în octombrie-noiembrie, în aceste perioade substanțele din conținut sunt foarte concentrate.

Uscarea rădăcinilor se face cât mai repede după recoltare, pentru conservarea saponinelor - substanțe active care în contact cu apă formează o spumă abundentă -, uscarea se face la soare în locuri uscate și aerisite.

                 rădăcina de săpunariță sursă foto

UTILIZARI, BENEFICII

Rădăcina este folosită în industria alimentară, este ingredient la prepararea alviței și pentru halva, în medicină este întrebuințată datorită conținutului sau în - saponine în cantitate mare -, datorită acestora are capacități - expectorante, - colagoge, - antihelmintice, - diuretice, - laxative, - cicatrizante, - depurative, - tonice, antiacneice.     

Rădăcina de săpunarița se folosește mărunțită, se macină și devine pulbere care este iritantă pentru mucoasa nazală, în tradiția populară pulberea se mai numește praf de strănutat, planta era folosită, de bunicile noastre, pe post de săpun sau detergent pentru spălat îmbrăcămintea și țesăturile, sau de șampon pentru spălarea și menținerea sănătății părului, datorită saponinei pe care o conține, - o substanță activă care face clăbuc -, de unde s-ar putea să i se trage și numele.

Rădăcina uscată se găsește în magazinele naturiste.

Preparatele din rădăcina sub formă de infuzie la rece, decoct -, - extern sub formă de comprese, băi locale -, sunt eficiente în  

  • tratarea dischineziei biliară,
  • elimină toxinele din organism,
  • afecțiuni ale căilor respiratorii - astm bronșic, tuse, gripă, bronșite -,
  • mărește secrețiile digestive și secrețiile biliare,
  • combate paraziții intestinali - oxiuroză -, se fac băi de șezut și clisme,
  • afecțiuni la nivelul pielii - eczeme, - acnee, - psoriazis, - urticării -, răni,- furuncule, - plăgi, se fac spălaturi cu decoct,
  • boli genitale - sifilis -,
  • reumatism, 
  • icter.

Decoctul din rădăcina de săpunarița - 2 lingurițe de rădăcina uscată la o cană de apă - 250 ml, se fierbe 20-25 minute, - se folosește extern sub formă de spălaturi locale, băi de șezut, este benefic și pentru păr gras sau degradat, și pentru a scapă de mătreață.

Infuzia la rece din rădăcină de săpunariță - o linguriță de rădăcina uscată și mărunțită la o cană de apă - 250 ml, se lasă la macerat 8-10 ore,- se bea o cană pe parcursul unei zile - este benefic mai ales în dischineziile biliare și în bronșită.                 

În cosmetică preparatele din săpunarița, sunt folosite în tratamente cosmetice și tratamente de îngrijire a părului, datorită efectului spumant este folosită ca ingredient în șampoanele,  gelurile și cremele recomandate pentru îngrijirea părului.

Șamponul de săpunariță se poate prepara și acasă destul de ușor - 2 linguri de rădăcină de săpunariță rasă la ½ l apă, se pune pe foc mic, se lasă să dea un clocot, după care se lasă la infuzat 10-15 minute, se aplică pe păr, călduță cu masaj ușor, apoi se clătește cu apa caldă, și la urmă cu apă călduță spre rece combinată cu o linguriță oțet de mere, - curăță părul în profunzime, întărește firul de păr, dă strălucire părului și reglează cantitatea de sebum. Pentru păr gras la infuzia de rădăcina se adaugă un gălbenuș și sucul de la o lămâie, se aplică pe scalp cu masaj ușor, apoi se limpezește.

                 săpunarița sursă foto

Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentul și prescripțiile medicale.

 

sursă foto cover

      

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
3
Bianca
Buna incercati aici http://www.magazinplantemedicinale.ro/ceai-sapunarita-25gr-1.html, o seara buna.
Batran Gheorghe
Va rog daca se poate sa-mi spuneti unde pot gasi radacina de sapunarita. Va multumesc
Secretele Sanatatii
Sapunarita are efecte importante si pentru sanatatea si frumusetea parului

http://secretelesanatatii.com/pentru-frumusetea-pielii-si-parului-foloseste-sapunarita/