Seva de Mesteacan - un elixir pentru sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Mesteacănul  - Betula Verrucosa, Betula Alba, Betula pendula -, denumiri populare mastacăn, mastacin, mestecanas, este un arbore care creste până la 30 de metri înălțime, este unul dintre cei mai frumoși copaci, este luminos cu frunziș rar care lasă să se strecoare razele soarelui, scoarță albă mătăsoasă și netedă, care se exfoliază în fâșii circulare. Cunoscut încă din cele mai vechi timpuri, mesteacănul a fost folosit ca tămăduitor împotriva multor boli.

mesteacăn 

Seva mesteacănului, renaște și se pune în mișcare o dată cu venirea primăverii în luna martie, când zăpadă începe să se topească, iar rădăcinile mesteacănului sunt cuprinse de apă aducătoare de viața.

Amidonul, depus peste iarna în rădăcini și trunchi, se transforma în zahar, se dizolvă în apă, și urcă spre ramuri, hrănind copacul, fluxul de sevă, are loc până la sfârșitul lunii aprilie, când apar primele frunze.

Mestecenii din care se extrage seva, trebuie să aibă un trunchi de cel puțin 20-30 centimetri diametru, se face o incizie, cam la un metru de sol, adâncă de 5 cm, se fixează un tub subțire în gaură, sub care se va lega cu sfoară un recipient în care se va adună seva,  după care incizia se acoperă cu rășina, ceara de albine, pentru a evita uscarea copacului, dintr-un mesteacăn se extrag maximum 2 litri de sevă.

               seva de mesteacăn sursă foto 

Seva brută, minerală, se recoltează primăvara, este un lichid limpede în stare proaspătă, gust fad și ușor dulceag, după câteva zile, începe să fermenteze, se tulbură și se acrește.

FACTOR CURATIV

Scoarța, frunzele, mugurii, mâțișorii, au calități terapeutice deosebite și sunt utilizate în diverse preparate, seva este cea care oferă cele mai multe binefaceri.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI, RECOMANDARI

Cura de primăvara se realizează cu seva de mesteacăn proaspătă, pură și naturală, este un adevărat elixir pentru sănătate, prin conținutul de minerale, revitalizează și purifică organismul, reglează acidul uric și colesterolul, are efecte spectaculoase în cazul celulitei, se recomandă pentru tratament 0,5-1 litri pe zi, durata curei nu este condiționată, decât de perioada în care seva e secretată de copac.

Seva extrasă din trunchiul de mesteacăn, acumulează toate substanțele nutritive necesare creșterii copacului, ea conține vitamina C, mineralele, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, cupru, fier, mangan, zinc, glucoză și fructoză, care îi conferă gustul dulceag, hormonii vegetali, mucilagii, aminoacizi, acidul betulinic, este principala substanță activă din sevă și din scoarța de mesteacăn, are efecte citostatice asupra celulelor maligne din formațiunile tumorale de pe sistemul nervos, tratează cancerul mamar, ovarian, pulmonar.

Seva de mesteacăn este o soluție naturală echilibrată din punct de vedere al alcătuirii, substanțele componente sunt foarte ușor de asimilat de organism, de unde și efectele terapeutice rapide ale sevei.

Este una dintre cele mai eficiente băuturi dietetice, are efect tonic general, un pahar de sevă pe zi, combate somnolența, oboseala, depresia, stimulează rinichii și are efect diuretic, mărește diureza, este benefică în afecțiunii pulmonare, are efect bactericid asupra mucoasei intestinale, are efect laxativ, este benefică și în afecțiuni ale pielii, în furunculoză, eczeme, herpes.

Zilnic cate 200 până la 400 ml, de sevă proaspătă, băută în trei reprize pe zi, este recomandată persoanelor în vârstă, celor care sunt în convalescență, având proprietăți energetice, tonifiante, nutritive, mineralizante, antiinflamatoare, depurative, antialergice, este eficientă în caz de reumatism poliarticular, în artroză și gută.

Seva de mesteacăn, se poate păstra la rece în frigider, până la doua zile, apoi băutura fermentează, se acrește, este opacă și spumantă.

                seva de mesteacăn sursă foto

CONTRAINDICATII

Sunt contraindicate produsele care conțin mesteacăn, persoanelor alergice la aspirină, celor care suferă de crize renale, cei care suferă de afecțiuni cardiace decompensate, în timpul sarcinii și în timpul alăptării, se utilizează cantități mici și sub supravegherea medicului specialist, seva nu este indicată copiilor cu tulburări digestive, sau cu sensibilitate alergică.

Seva de mesteacan se pote achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.

 

sursă foto cover

 

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0