Ciuperci comestibile

Iutarul - o ciuperca picanta

Iutarul - LACTARIUS PIPERATUS -  se mai numește iuțarii, bureții iuți, buretele piperat, buretele laptos crește în pădurile de foioase în grupuri mari, din luna mai până în august.

 iuțarul sursă foto

Gheba - o ciuperca apreciata

Gheba - ARMILLARIELLA MELLEA - se mai numește și popenchi-de-toamnă, opintici, halimasi este o ciupercă parazită, care crește pe trunchiurile copacilor producând mucegaiul alb, la rădăcina copacilor, în pădurile de conifere, de foioase, în livezi, le găsim începând cu luna august, dar în cantități foarte mari le găsim în luna septembrie și octombrie.

gheba sursă foto

Ciuperca de Iarna - o ciuperca medicinala

Ciuperca de iarnă - FLAMMULINA VELUTIPES - denumită și picior de catifea este o ciupercă care crește și se dezvoltă pe buturugi, bușteni de lemn de esență tare - fag, stejar, plop, mesteacăn - crește izolat sau în grup lipite în mănunchiuri.

 ciuperca de iarna sursă foto

Buretele cu Peruca - o ciuperca medicinala

Buretele cu perucă  - COPRINUS COMATUS - este numită și coama shaggy este una dintre puținele ciuperci medicament ale cărei efecte medicinale au fost descoperite și recunoscute  de către medicina tradiționala chineză.

Specia este cunoscuta și în Europa, crește și se dezvoltă și la noi, în grupuri mari, pe marginea drumurilor pietruite, în păduri, pe pajiști și fânețe, grădini, parcuri, o întâlnim din vară până în toamna.

DESCRIERE

Este o CIUPERCĂ COMESTIBILĂ, cu condiția sa fie tânără, este foarte bogată în substanțe organice.

buretele cu peruca sursă foto 

Casul Ciorii - ciuperca cu aspect de para

Casul ciorii - LYCOPERDON PERLATUM - se mai numește popular paraghita, prahaghitele, prahaghitelele -mici, pufai, crește și se dezvoltă pe sol, în pădurile de foioase și de conifere, acolo unde se găsesc bucați de lemne putrezite, o găsim de primăvara până toamna.

 cașul ciorii

Vinetica Porumbeilor - o ciuperca gustoasa

Vinețica porumbeilor - RUSSULA CYANOXANTHA - crește și se dezvoltă, în grupuri mici în pădurile de foioase, de conifere, pe pajiști, în grădini, în luminișuri. O găsim în perioada vara - toamna.

 vinețica porumbeilor   sursă foto

Vinetica Pestrita - o ciuperca relaxanta

Vinețica pestriță - Russula virescens -, crește și se dezvoltă în pădurile de foioase, în grupuri mai mari sau mai mici, în iarbă, prin crânguri, începând din luna iunie și până în octombrie.

vinețica pestrță sursă foto

Craita - o ciuperca portocalie

Crăița - AMANITA CAESAREA - se mai numește și burete domnesc, roinița, oușoare, crește și se dezvoltă în păduri de foioase, în special de stejar și în apropierea castanilor, în soluri nisipoase și cu pietriș, în locuri calde și uscate, o găsim din vara până in toamnă.

 crăița sursă foto

Hribul Pucios - foarte apreciata gastronomic

Hribul pucios - BOLETUS AEREUS - crește în pădurile de foioase, preferă regiunile cu climă caldă, se recoltează vara - toamna.

 hribul pucios 

Hribul de Vara - parfum intens

Hribul de vară  - BOLETUS AESTIVALIS - crește și se dezvoltă în pădurile de foioase, preferă stejarul, castanul, fagul, dar o întâlnim și pădurile de conifere. Apare la sfârșitul primăverii și până la începutul toamnei.

 hribul de varăsursă foto

Hribul de Brad - foarte apreciat gastronomic

Hribul de brad - BOLETUS PINOPHILUS - crește în pădurile de conifere, prin preajma pinilor și chiar în păduri de foioase, de primăvara până toamna.

   hriba de bradsursă foto

Hribul Cenusiu - o aroma distinsa

Hribul cenusiu - BOLETUS EDULIS - alte denumiri: hrib, mânătarcă, copita, mitarcă, pitarcă, pitoancă. Crește și se dezvoltă în pădurile de foioase, dar și în pădurile de conifere, preferă regiunile cu temperaturi mai răcoroase, apare primăvara până începe vara, apoi reapare din nou la început de toamna până începe frigul.

  hribul cenușiu sursă foto

Galbiorii - buretii galbeni si gustosi

Galbiorii - CANTHARELLUS CIBARIUS - cresc în păduri de foioase dar mai ales în pădurile de conifere din luna iunie până în noiembrie.

gălbiorii sursă foto 

Buretele de mai, Nicoreti - benefica pentru diabetici

Buretele de mai - TRICHOLOMA GAMBOSUM - apare și sub denumirea științifica de - ALOCYBE GAMBOSA - denumiri populare: nicorete sau ciuperca Sfântului Gheorghe. Crește pe pajiști sau la marginea pădurilor, apare la începutul primăverii, din luna aprilie până în iunie - de aici și denumirea de burete de mai -.

buretele de mai

Pastravul de fag - scade colesterolul

Păstrăvul de fag - PLEUROTUS OSTREATUS - crește și se dezvoltă pe trunchiul a numeroase specii lemnoase foioase, în special pe fag, preferă trunchiurile bătrâne.

pastravarul de maisursă foto