Semintele de Quinoa - o proteina de calitate

GENERALITATI

Quinoa, deși este percepută ca și o cereală, este înrudită cu legume cu frunze verzi - sfecla mangold, spanacul -, semințele au aspectul și mărimea boabelor de mei, este originară din America de sud, și din regiunile Anzilor.

PRINCIPII ACTIVE, BENEFICII

Quinoa - boabele mici și galbene -, sunt considerate un aliment-minune, pentru că au cel mai mare conținut de proteine de cea mai bună calitate, dintre toate semințele, au un conținut mare de fibre, magneziu - benefic pentru sistemul nervos -, calciu - se asimilează mai ușor decât calciul din laptele de vacă -, fier, mangan, cupru, crom, fluor, potasiu, iod, seleniu, zinc, vitamine A, C, D, K, E, grupul vitaminic B, aminoacizi, nu conține gluten.

quinoa sursă foto

Datorită conținutului mare de proteină, semințele de quinoa sunt alegerea ideală pentru vegetarieni pentru că înlocuiesc proteina animală, proteina pe care o conține quinoa este una completă - ea cuprinde toți cei nouă amino acizi esențiali, tot odată, quinoa conține și aminoacidul numit lizina - este un aminoacid important pe care organismul uman, nu îl poate sintetiza singur, el este esențial pentru formarea și regenerarea țesuturilor.

                 quinoa sursă foto

Semințele de quinoa, au numeroase beneficii pentru organism                

  • ameliorează constipația,  
  • reduc riscul de apariție a hemoroizilor,
  • scad nivelul colesterolului,              
  • au proprietăți antiinflamatoare,  
  • ajută la prevenirea bolilor de inimă,  
  • ajută la îmbunătățirea memoriei,
  • reduc tensiunea arterială,
  • mențin sănătatea oaselor și dinților, datorită conținutului mare de minerale - calciu, fosfor- care ajută și la creșterea și regenerarea țesuturilor,
  • previn și combat ateroscleroza,
  • protejează celulele, împotriva radicalilor liberi și reduce riscul apariției cancerului, datorită conținutului de mangan și a altor nutrienți cu capacități antiinflamatorii și de antioxidanți,
  • controlează nivelului de zahar din sânge, fiind recomandate în alimentația diabeticilor,
  • sunt recomandate în alimentația persoanelor care suferă de boală celiaca, datorită lipsei de gluten,
  • datorită conținutului mare de fibre, care induc senzația de sațietate, semințele de quinoa sunt recomandate în dieta persoanelor care luptă cu kilogramele în plus.

PREPARARE

Semințele de quinoa, trebuie să stea în apa 15-25 de minute, apoi se clătesc cu apă rece pentru a-și  păstra aroma plăcută și delicată și pentru ca se vor găti uniform, dar mai ales pentru a se îndepărta stratul de saponina, de pe suprafața semințelor, care are gust amar și este toxic.

Semințele de quinoa, se prepară la fel ca și orezul fiert - o cană de quinoa, la două de apă, se gătește un sfert de oră și se lasă în repaus pentru a absorbi apa.

O cană de semințe de quinoa preparată oferă 20 % din doza zilnică de fier, 30% din doza zilnică de magneziu, 55 % de mangan, 30 % fosfor, 5-6 grame de fibre, dar,atenție - o cană de quinoa are 200 de calorii.

                quinoa sursă foto

Semințele de quinoa - există o varietate de semințe de la alb-galben până la roșu, negru -, sunt mici dar la gătire ele se umflă, textura este plăcută, se pot asezona cu piper și sare, și se pot servi ca și garnitură la fripturi de pui, porc, vită, se pot adaugă la mâncare de legume, se pot combina cu lapte, la micul dejun, se pot servi in combinație cu nuci, alune, fructe proaspete sau confiate.

 Semintele de quinoa se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI, AICI.

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0