Fructe comestibile

Alunele Caju - un aliment care intretine sanatatea

DESCRIERE, GENERALITATI

Fructele Caju - sunt semințele, care cresc la baza terminală a fructului numit mărul de acaju, copacul de acaju este originar din Brazilia, fructele de acaju sunt comestibile, au gust dulce - acrișor, seamănă cu o pară, de culoare roșie sau galbenă, frunzele arborelui sunt și ele comestibile.

Caju, are forma unei boabe de fasole, gust dulceag, plăcut, sunt învelite într-o coajă tare, care conține substanțe toxice, motiv pentru care găsim caju numai decojite.

Fisticul - intareste sistemul imunitar

DESCRIERE, GENERALITATI

Fisticul - PISTACIA VERA - este fructul unei speciei de arbuști, care aparțin familiei Anacardaceae, din specia Pistacia. Este un arbust foios de mărime medie, originar din vestului Asiei, cunoscut din cele mai vechi timpuri, este cultivat în Turcia, Iran, China, Statele Unite, produce fructe după 8-10 ani de viață.

Limeta - benefica pentru sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Limeta, Lămâia verde sau Lime - CITRUS AURANTIFOLIA -, originară din India, este cultivată în toate zonele tropicale ale planetei, este o rudă a lămâii, cunoscută sub denumirea de lămâia verde, deși sunt înrudite cele două fructe sunt diferite, face parte din familia Rutaceae. Fructele de limetă, sunt mai mici, au coaja  verde, cu aromă proaspătă, sunt mai grele și au pulpă mai consistentă, sucul este dulce - amărui, mai dulce și cu aromă mai proaspătă decât zeama de lămâie, deși mult mai mic, conține o cantitate dublă de suc fata de lămâie.

Acai Berry - un fruct cu beneficii pentru sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Fructul ACAI BERRY - fructele de Acai, sau boabe de palmier, sunt fructele palmierului Acai - Euterpe oleracea - o specie de palmier din genul Euterpe, care crește din Sudul Americii Centrale și până în nordul Braziliei, sunt arbori care cresc peste 25 de metri înălțime, drepți, subțiri, care se cultivă pentru fructele sale și pentru miezul trunchiului, "inima palmierului", miez interior apreciat ca și o delicatesă indigenă.

Fructul, cunoscut sub numele de boaba acai este o drupă, are formă rotundă, este mic, la început verde, apoi spre maturitate mov intens și la maturitate mov închis spre negru seamănă cu fructele de coacăz sau soc de la noi, sau cu afinele, au un gust exotic de ciocolată bună și fructe de pădure.

Acai Palmier - cu proprietati nutritionale si medicinale

DESCRIERE, GENERALITATI

Acai Palmier - EUTERPE OLERACEA - cunoscut sub numele de Acai Palma, Assai Palm, Acai Palm, Varza Palm, Pina Palm, face parte din familia Arecaceae, este originar din Brazilia, Paraguay, Argentina, este cultivat în regiunile subtropicale din America de Sud și Europa Centrală, este o specie de palmier din genul Euterpe, cultivat în special pentru fructele sale, dar și pentru miezul din interior. Palmierii Acai, sunt copaci drepți, cilindrici, coaja de nuanță gri-deschis, subțiri - între 7-25 cm în diametru -, cresc înalți peste 25 de metri.

Migdalul - un pom cu multe beneficii

DESCRIERE, GENERALITATI

Migdalul - PRUNUS DULCIS - este un pom fructifer mediteranean, cu frunze lanceolate sau îngust-ovale, flori albe - rozalii, cu fructe comestibile, crește în stare sălbatică sau cultivat în Asia Centrala și pe coasta Marii Mediteraneene, originar din Asia, face parte din familia Rosaceae la fel ca și trandafirii.

După cum arată și denumirea științifică, migdalul se aseamănă cu prunul, ca înfățișare, înălțime, formă a fructelor, diferența este ca la migdal este comestibil sâmburele.

Porumbarul - un arbust cu efecte tonice

DESCRIERE, GENERALITATI

Porumbarul - PRUNUS SPINOSA - denumiri populare târn, curcudel, mărăcine, porumb, porumbel, spin, este o specie de arbust din familia  Rosaceae, genul Prunus, original din nordul Africii, este răspândit în Europa, Caucaz, Africa de Nord, Asia, la noi se întâlnește în flora spontană la câmpie și deal, crește în luminișuri, pe pășuni și fânețe, la marginea drumurilor, și a pădurilor. Porumbarul este un arbust sălbatic, crește sub formă de tufă deasă, cu muți spini, înalt de  1-3 metri.

Cornul - un arbust ornamental

DESCRIERE, GENERALITATI

Cornul sau Cornul european - CORNUS MAS - este un arbust de talie mijlocie spre mare care crește în pădurile de foioase din zonele de deal și munte, dar îl întâlnim și ca plantă ornamentală, prin parcuri si grădini, datorită înfloririi timpurii și a aspectului sau deosebit. Este un arbust cu lemn greu, și scoarță de culoare brun - cenușie, care se exfoliază în solzi roșcați, este specific climei temperate din Europa și sud-vestul Asiei, și aparține familiei Cornaceae.

Catina rosie - un antioxidant natural

DESCRIERE, GENERALITATI

Cătina roșie - TAMARIX RAMOSISSIMA - denumirea populară tamarisca, este un arbust fructifer, originar din Asia Centrală, este răspândit în toata Europa, la noi în flora spontană, crește în zonele montane, sălbatice, însorite, zone cu vegetație diversă, formând tufișuri și crânguri întinse.

Este un arbust spinos, împodobit cu peri stelați pe frunze și ramuri, frunzele sunt înguste și lanceolate, florile sunt mici, apar înaintea frunzelor, gălbui, grupate în inflorescențe globuloase - cele bărbătești - și  mai alungite inflorescențele femeiești, înflorește în lunile martie-aprilie, fructele sunt de tip drupă, de culoare galben - portocaliu, sunt grupate în ciorchini, ajung la maturitate la sfârșitul lui august și se recoltează până da înghețul.

Catina alba - un arbust cu actiune reconfortanta

DESCRIERE, GENERALITATI

Cătina albă - HIPPOPHAE RHAMNOIDES - este un arbust fructifer, care face parte din flora spontană a țării noastre, crește în zona subcarpatică din Moldova și Muntenia, are o utilizare larga în industria alimentară, farmacie, silvicultură, dar este cultivat și ca plantă ornamentală.

Cătina albă este un arbust înalt de un metru până la trei metri, prezintă numeroși țepi tari, crește ca și o tufă joasă în zonele aride cu soluri sărace, sau sub formă înaltă arborescentă de până la zece metri înălțime pe soluri fertile. 

Macesele - sursa importanta de vitamina c

DESCRIERE, GENERALITATI

Macesul este un arbust lemnos ce poate ajunge la o înălțime de 2-3 m, cu multe tulpini alungite, ramificate, curbate în afară, grupate în tufă; pe ele se găsesc mulți muguri mici și roșii; pe toate ramurile se găsesc mulți ghimpi cu baza lată și vârful curbat în jos, în formă de seceră; cel mai adesea măceșul este spinos. În popor se mai numește: cacadâr; calcadariu; ciucuri de mărăcine; cocasder; laba matei; măceș; mărăcine; mărăcinele cioarei; mărăcinele coțofenei; măsies; răsura; rug; rug sălbatic; rugul vacii; ruja; scoabe; scochin; scoruș nemțesc;  trandafir; trandafir câinesc; trandafir de câmp; trandafir de pădure; trandafir sălbatic; tufa de rug;  etc. Măceșul crește pe orice tip de teren, este viguros, și este plin de spini ca și ruda sa trandafirul.

Tamarillo - activeaza aparatul digestiv

DESCRIERE, GENERALITATI

Fructele Tamarillo, cresc grupate în mănunchiuri, într-un arbust veșnic verde, care nu depășește 3 m înălțime. Au forma mai ovală asemănătoare cu a unei prune și măsoară între 4-10 cm, o coajă moale care poate avea mai multe culori - roșie, roz, portocalie, galbenă -, tamarillo galbenă este mai dulce.

Este originar din America Centrala și de Sud, unde se mai numește tomată de arbust, este picant și ușor dulce, aromat, suculent, ușor acidulat. Fructul nu se coace pe copac, până nu cade sau este cules din pom, este unul dintre putinele fructe care pot fi folosite și ca legumă, în diferite feluri de mâncare, este o umplutură ideală pentru o prăjitură sau pentru o plăcintă cu fructe.

Cherimoya - contine foarte putine grasimi

DESCRIERE, GENERALITATI

Cherimoya este fructul arborelui Annona Cherimola din familia Annonaceae. Arborele ajunge și la înălțimi de 10 metri, are frunze foarte lungi, fructul are formă de inimă, coaja nu este comestibilă, poate cântări până la 2-3 kilograme, gustul este un amalgam de arome de banană, ananas, mango, papaya; semințele din interiorul fructului, sunt negre, și sunt necomestibile.

Cherimoya este un fruct foarte perisabil, care nu rezistă la transport, din această cauză se găsește rar în magazine.

Carambola - o sursa bogata de vitamine

DESCRIERE, GENERALITATI

Copacul Carambola crește foarte repede, are un trunchi scurt, ramificat, stufos, cu o coroană ce ajunge la 10-15 m înălțime, flori liliachii, frunzele cresc în spirală, fructele au pulpă galbenă la maturitate, sunt suculente, crocante, iar coaja este subțire, translucidă și are o culoare galben - verzuie. Există două soiuri de carambola dulce și acră.

PRINCIPII ACTIVE

Carambola sau fructul stea datorită aspectului sau, este o bogată sursă de vitamine C, B5, B9, minerale: conține în cantitate mare fosfor și potasiu, fiind indicat celor care nu au poftă mâncare.

Caisul - caisele au un continut bogat in fier

DESCRIERE, GENERALITATI

Caisul - Prunus armeniaca -, este un pom fructifer, înalt, care ajunge până la înălțimea de 8-12 m, frunzele sunt ovale, de un verde deschis, florile sunt de culoare alba sau roz deschis, fructul - CAISA -, este de culoare galben-portocaliu cu nuanțe mai închise spre roșu, în partea cea mai expusă la soare, se coc începând cu sfârșitul lui iunie și până în august.

Un factor important în cultura caișilor este înghețul din timpul primăverii, deoarece caișii sunt printre primii pomi fructiferi care înfloresc încă de la primele raze de soare, pot fi prinși apoi de îngheț, care le provoacă daune, stricând florile și respectiv fructele.