Fructe comestibile

Portocale, mandarine, clementine si fructul de pomelo, multiple beneficii pentru sanatate

GENERALITATI

Toate patru fac parte din familia citricelor, sunt o sursa bogata de vitamina C, care are rolul de a proteja organismul de numeroase boli, difera prin marime, gust si culoare. 

Beneficiile si calitatile nutritive ale PORTOCALEI si a COJILOR DE PORTOCALA

Portocalele, pe linga vitamina C, contin si vitamina A grupul vitaminic B, fitonutrienti, flavonoide,- substante cu rol de antioxidanti si antiinflamatori puternici, totodata contin si saruri minerale - calciu, fier, cupru, sulf, sodiu, potasiu, clor -, sunt bogate in fibre si in fructoza care se asimileaza rapid, si sunt sarace in grasimi, colesterol si sodiu.

Castane comestibile - aliment si medicament

DESCRIERE, GENERALTATI

Castanul - CASTANEA SATIVA -, denumit și castanul dulce, castanul bun, este un arbore originar din Europa și din Asia Mică, face parte din familia Fegaceaela, la noi se cultivă în livezi sau crește pe marginea drumului mai ales în județul Maramureș.

Castanul comestibil este un arbore cu trunchiul gros, acoperit cu o scoarță netedă cenușie, brăzdată de multe șanțuri și crăpături, poate atinge înălțimea de 20-30 de metri, frunzele sunt lungi, oval arcuite și adânc crestate, florile sunt mici albe, apar la începutul verii, iar în iunie-iulie se transformă în mâțișori lungi, florile sunt monosexuate,- cele masculine sunt așezate în partea superioară, a castanului, iar cele feminine în partea inferioară, din această toamnă se dezvoltă fructele care sunt protejate de o coajă țepoasă, galben-verzuie, care se deschide pe măsură ce fructele de culoare maronie se coc.

Despre beneficiile medicinale și alimentare ale fructelor, frunzelor, florilor și semințelor de Maces

GENERALITATI

Măceșul - Rosa Canina -, este un arbust din familia Rosaceae, este originar din Europa, din nord-vestul Africii, vestul Asiei, astăzi este răspândit pe toate continentele, acolo unde clima este cald-temperată, iar in unele regiuni din Noua-Zeelanda și America de Nord este apreciat ca și o varietate invazivă.

La noi crește spontan fiind răspândit în toate zonele țării, este o plantă nepretențioasă care se adaptează foarte ușor și repede la toate tipurile de sol, nisipos, calcaros, mărăcinos, este extraordinar de rezistent la secetă și la îngheț, în tradiția populară în funcție de zona unde creste, se mai numește - cacadar, cacadir, rug, răsură, ruja, trandafir - sălbatic, trandafir - câinesc.

Corcodusele - vitaminizeaza, energizeaza si detoxifica organismul

DESCRIERE, GENERALITATI

Corcodușul - PRUNUS CERASIFERA - originar din centrul și estul Europei, și din centrul și sud-vestul Asiei, la noi crește în mare parte spontan, este cel mai întâlnit soi de prun - în grădini necultivate, pe marginea drumurilor -, se cultivă destul de puțin pentru fructele sale, deși din ele se poate pregăti un gem sau dulceață, peltea, compot în combinație cu alte fructe, cu gust deosebit de plăcut și aromat.

Corcodușul, este printre primii pomi-crește și sub formă de tufă -, care înfloresc primăvara, frunzele sunt de un verde - crud proaspăt, florile au nuanțe de alb-roz, care pe măsura ce se maturizează se transformă în roșu închis, apoi în maroniu - roșcat, fructele,- corcodușele -, sunt micuțe, la început sunt verzi, apoi verde - gălbui, la maturitate galben-auriu, portocaliu - roșcat, roșu, brun-violaceu.

Cactusul Nopal - aliment si medicament

DESCRIERE, GENERALITATI

Cactusul Nopal - OPUNTIA FICUS - INDICA -, cunoscut sub denumirea de cactus nopal, cactus de smochin, chumbo smochina indiana sau prickly pear - pere fileu -, este un cactus mare, originară din Mexic, un cactus mare care face parte din familia Opuntia, cuprinde aproximativ 114 varietăți de cactuși, aproape toate comestibile, crește sălbatic în America de sud-vest, și în America de Sud până în Canada.

Nopalul este folosit încă din cele mai vechi timpuri, ca și aliment, băutură, dar și ca medicament pentru beneficiile pe care le aduce pentru sănătate, cactusul este cultivat în Mexic și în alte țări din America Centrala, în unele zone ale Europei, Indiei, în Africa de Nord,  Australia și în Orientul Mijlociu.

Gutuia - fructul auriu cu calitati culinare, medicinale si cosmetice

DESCRIERE, GENERALITATI

Gutuiul - CYDONIA OBLONGA -, este un pom fructifer de mărime medie, originar din Caucaz, este înrudit cu mărul și părul, este cunoscut încă din antichitate, fructele, frunzele și semințele, erau folosite în medicina populară, și în gastronomie.

Gutuiul atinge înălțimi medii de 1,5-5,6 metri, este robust, ramificat, cu rădăcini care se dezvoltă mult în adâncime, coroana este deasă și neregulată. Frunzele verzi, sunt simple, late, ovale, cu suprafață acoperită de peri moi, catifelați, albicioși.

Marul - aliment si medicament

DESCRIERE, GENERALITATI

Mărul - MALUS DOMESTICA -, acest fruct - aliment are o varietate foarte mare de soiuri în toată lumea, aproximativ 11000 de soiuri, din care doar un procent de 30% se cultivă în plantații comerciale.

La noi, se găsește o mare varietate de soiuri care se cultivă, în toate zonele începând de la șes și până în zonele deluroase, în culturi se găsesc doar 40 – 50 de soiuri, multe soiuri sunt cultivate sporadic în grădinile și curțile gospodarilor.

Noni - un fruct benefic pentru sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Noni - MORINDA CITRIFOLIA -  popular și sub numele de dud indian, citrifolia mare, dud de plajă, este un copac tropical, veșnic verde, face parte din familia cafelei - Rubiaceae. Crește în păduri extinse, pe țărmuri stâncoase sau nisipoase din Hawaii, Polinezia, Malaezia,Tahiti, este originar din insulele Pacificului de Sud, ajunge la maturitate într-un an și jumătate până la doi ani, începe să fructifice, și produce fructe în fiecare lună pe parcursul anului.

Nuci Braziliene - efecte anticancerigene

DESCRIERE, GENERALITATI

Arborii care produc nuci braziliene cresc în pădurile amazoniene, ajung între 40-60 de metri înălțime, sunt cei mai longevivi, trăiesc până la 1000 de ani, arborele matur produce în jur de 300 de fructe anual, fructul este îmbrăcat într-o coajă tare, este asemănător cu nucă de cocos, în fiecare fruct se găsesc semințe care, de fapt sunt nucile Braziliene.

Aceste specii de arborii, - arborii acai, nucii brazilieni etc. -, sunt unici in lume, și au devenit cunoscuți doar în ultimii ani, odată cu descoperirea calităților lor medicinale benefice pentru sănătate, fructele acestor copaci, sunt consumate de băștinași, constituind un aliment de baza în alimentația lor.

Fructele de Aronia - un super-aliment

DESCRIERE, GENERALITATI

Aronia - ARONIA MELANOCARPA -, denumirea populară scorusul negru, aronie, aronia black, este o plantă atât medicinală cât și ornamentală, este rudă cu măceșul, și face parte din familia Rosaceae. Este un arbust fructifer de talie mică, ajunge până la 1 metru înălțime, originar din America de Nord, se cultivă pentru fructele foarte bogate în - antioxidanți, resveratrol și vitamine -, în Rusia și Serbia, la noi se cultivă mai mult în scop ornamental, este deosebit de decorativ toamna când frunzele devin roșu-aprins, în contrast cu fructele negre.

Nucile de Macadamia - nucile care protejeaza silueta

GENERALITATI

Nucile de macadamia sunt originare din Australia, arbuștii de Macadamia au fost plantați pentru prima data în scop comercial în Hawaii, sunt cea mai scumpă, dar și cea mai sănătoasa specie de nuci din lume, având cel mai mare conținut de grăsimi mononesaturate benefice.

Prețul mare al nucilor de macadamia, poate fi explicat prin faptul ca un arbust, rodește abia după cinci ani de la plantare, iar producția optima se obține abia după zece ani, dar și datorită cojii, care este atât de tare și de dură, încât nucile nu pot fi decojite decât cu ajutorul unor dispozitive automatizate. Pulberea care se obține din cojile zdrobite este atât de dură, încât se folosește ca și material abraziv.

Uleiul de nuca - vitalitate si energie

GENERALITATI

Nucile fac parte din marea familie a oleaginoaselor împreună cu alunele și alunele caju, nuci de Macadamia, nuci de Brazilia, nuci pecan, alune de pădure, muguri de pin, muguri de fistic.

Forma miezului de nucă, seamănă cu cea a creierului omenesc, nucile sunt printre cele mai nutritive fructe uscate, abundă în proteine, vitamine, antioxidanți, substanțe care dau organismului vitalitate și energie.

Nucile Pecan - bogate in calorii

DESCRIERE, GENERALITATI

Nuca pecan, este originară din America de Nord, Pecanul - Carya illinoinensis -, este o specie de arbore fructifer care se înrudește cu nucul. Miezul de pecan, au o aromă bogată de unt, foarte apreciată de vegetarieni, are o dulceață mult superioară, sortimentelor de nuci, sau sâmburi, este deosebit de apreciat, datorită concentrației mari de grăsimi polisaturate, și de antioxidanți.

Samburii de Caisa - consumati cu moderatie aduc mari beneficii sanatatii

DESCRIERE, GENERALITATI

Caisele - nectarul zeilor, sunt fructul unui arbore fructifer, a cărui origine se pierde în timpurile vechi, pentru străvechile civilizații asiatice, - caisele poartă în ele o părticică din nectarul zeilor -.

Caisele sunt fructele unui pom fructifer care atinge la maturitate până la 10 metri înălțime, frunzele au o nuanță de verde deschis, florile au parfum minunat, iar fructele aromate, ajung la maturitate de la sfârșitul lui iunie și până în luna august.

Piersica - o comoara naturala

DESCRIERE, GENERALITATI

Fructele Piersicului - PRUNUS PERSICA -, sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, și folosite atât ca aliment, cât și pentru tratarea unor afecțiuni. Piersicul este originar din Asia Centrala și Persia, aparține genului Prunus, face parte din familia Rosaceae, este cultivat în toata lumea, în zone cu climat temperat.

Piersicile sunt fructe suculente, cu piele pufoasă, catifelată, miezul galben cu gust dulceag aromat și răcoritor, gustoase, extrem de savuroase, hidratează organismul și aduc foarte multe beneficii sănătății.