Gutuia - fructul auriu cu calitati culinare, medicinale si cosmetice

DESCRIERE, GENERALITATI

Gutuiul - CYDONIA OBLONGA -, este un pom fructifer de mărime medie, originar din Caucaz, este înrudit cu mărul și părul, este cunoscut încă din antichitate, fructele, frunzele și semințele, erau folosite în medicina populară, și în gastronomie.

Gutuiul atinge înălțimi medii de 1,5-5,6 metri, este robust, ramificat, cu rădăcini care se dezvoltă mult în adâncime, coroana este deasă și neregulată. Frunzele verzi, sunt simple, late, ovale, cu suprafață acoperită de peri moi, catifelați, albicioși.

gutui       sursă foto

Florile sunt mari, albe sau roz, cu cinci petale, solitare, apar târziu după frunze, în aprilie-mai, după ce a trecut pericolul de îngheț.

                 flori de gutui sursă foto

Fructul, gutuia, este o bacă falsă, acoperită de un puf maroniu - cenușiu, au culoare galbenă, pulpă este tare, astringentă și foarte aromată.

Preparatele din gutui - gemul, marmelada, compotul, jeleul, pelteaua, păstrează aromă, aciditatea și consistența fermă a fructului.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Gutuia, are un conținut ridicat de pectine, care îi conferă un grad mare de gelificare, gutuile, sunt adevărate stimulente pentru copii, persoanele care depun eforturi fizice mari, sau pentru cei aflați în convalescență și în general pentru toți cei care au grijă de sănătatea lor.

Gutuia are un conținut nutritiv mic, dar este bogată în minerale - potasiu, calciu, magneziu, fier -, vitamine A, C, E, PP, grupul vitaminic B -, o cantitate mare de fibre, tanin, pectine, este apreciată pentru proprietățile ei - tonice, antiinflamatoare, analgezice, astringente, emoliente, digestive, expectorante și dezinfectante, - favorizează eliminarea acidului uric, iar efectele tonice asupra întregului organism, o recomandă în special în astenii, în imunitatea scăzută și în convalescență.

Gutuile sunt fructe mari, foarte aromate, dar pentru ca au o consistență lemnoasă iar suculență este redusă, sunt mai puțin consumate în stare crudă, și mai mult sub formă de preparate, care la noi sunt foarte populare.

               gutui sursă foto

Prelucrate termic, gutuile primesc o culoare roșcată, gustul astringent se atenuează și capătă o aromă plăcută și deosebită, caracteristică.

Consumul de gutui are efecte benefice asupra sănătății: 

  • tonifică ficatul și ajută la buna lui funcționare, este recomandată cura cu nectar proaspăt de gutui timp de o lună, sau consumul de fructe pe toata perioada toamnei , are proprietăți tonifiante și emoliente, ajută la regenerarea celulei hepatice.
  • are puternice efecte antioxidante,
  • benefică în afecțiunile psihice,
  • ajută la ameliorarea afecțiunilor aparatului respirator - tuse, bronșite, etc., 
  • combate virozele respiratorii,
  • reduce colesterolul, și riscul de boli cardiovasculare - datorită pectinei din conținut, care ajută și la eliminarea substanțele toxice din organism, mai ales metale grele,
  • reglează tensiunea arterială -100 gr de frunze proaspete și uscate, la 20-30 ml de alcool alimentar, se lasă la macerat, șapte zile, se iau de doua ori pe zi câte 20-30 de picături,
  • îmbunătățește digestia, protejează intestinele, reduce aciditatea gastrică datorită asocierii tanin-pectină, vindecă diareea și enterocolită, combate formarea gazelor în intestin, stimulează stomacul leneș,
  • stimulează pofta de mâncare, 
  • tratează diareea, dizenteria, enterita,
  • ajută la ameliorarea hemoragiile uterine,colite spasmodice, gastroenterite,
  • combate hemoroizii  - se consumă câte o gutuie rasa cu coaja cu tot, dimineața și seara combinata cu miere de albine,
  • este eficientă împotriva intoxicațiilor medicamentoase,
  • combate greața, stările de vomă și salivație abundentă, împrospătează respirația - se mestecă o feliuță sau două de gutuie -,
  • sunt recomandate persoanelor care vor să slăbească - două-trei gutui pe zi, împiedică asimilarea grăsimilor, gutuia conține multe fibre și puține calorii,
  • stimulează eliminarea toxinelor din organism, datorită calităților depurative și diuretice - suc proaspăt de gutuie câte jumătate de pahar pe zi, înainte de masă, este recomandat și persoanelor cardiace și anemice,
  • substanțele eterice pe care le conține gutuia, sunt antidepresive, de aceea fructele se pot așeza în camera de birou, sau în camera de dormit, pe un raft în bucătărie, în afară de asta sunt și foarte decorative.

PREPARATE, RECOMANDARI

Fructul proaspăt  - deși pulpa este puțin lemnoasă, se poate consuma ca atare sau în salate de fructe alături de câteva boabe de strugure, prune, mere tăiate cubulețe și asezonate cu puțină miere de albine, sau pentru micul dejun o combinație de gutuie, morcov și mere date pe răzătoare, cu sau fără miere de albine.

Nectar - gutuia se da prin blender și se adaugă apoi apa pentru a se putea bea, se pot adăuga câteva lingurițe de miere de albine, după preferință, se beau 2-3 pahare pe zi.

Infuzie - pulpa rasă de la o gutuie, la 200 ml apă clocotită, se lasă la infuzat o oră, se bea sau se face gargară, - este benefică în angina pectorală și tuse -, combinată cu miere de albine, calmează tusea, eliberează căile respiratorii. -

Tinctura de gutui  - 50 de grame de pulpă de gutuie proaspătă la 50 ml de alcool alimentar, se lasă la macerat 7 zile, într-un loc întunecos, se iau câte 10-15 picături, de trei ori pe zi, pentru întărirea organismului, în anemie.

Decoct  - o gutuie tăiată felii se fierbe în apă cât să o acopere, când fiertura a scăzut la jumătate, fructul se pasează, și se consumă, îndulcit sau nu, cu miere de albine. 

Semințele de gutuie, sub formă de comprese cu decoct de semințe, calmează și dezinfectează inflamațiile ochilor - conjunctivita, blefarita -, de asemenea inflamații ale pielii, opărite sunt un bun pansament gastric.

Frunzele de gutui - două lingurițe de frunze uscate și mărunțite, la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute - calmează tusea, infuzia este benefică și în tusea convulsivă, sunt antidiareice datorită conținutului de tanin, benefice în insuficiență cardiacă și în tratarea afecțiunilor hepatice, frunzele de gutui intră și în componența ceaiurilor alimentare, datorită aromei plăcute pe care o răspândesc.

                ceai de frunze de gutui sursă foto

Gutuia este benefică și pentru menținerea frumuseții, fiind folosită în cosmetică sub formă de suc, comprese, cataplasme, gel:

  • pentru tenul gras cu pori deschiși și secreție abundentă de sebum - cataplasme cu coji de gutuie mărunțită, și masaje cu suc proaspăt, 
  • combate ridurile - cojile de la o gutuie se fierb în lapte, să le acopere, se aplică comprese călduțe 25-30 de minute, de asemenea pulberea de semințe este un remediu sigur care merită încercat, 
  • semințele reprezintă un remediu împotriva  măreții și a seboreei, tratează părul fragil, cu firul foarte subțire - o lingură de semințe de gutui, se fierbe timp de 15 minute, în 250 ml de apă, după ce compoziția are un aspect gelatinos, se filtrează, și răcită, se aplică pe pielea capului.

               gutui sursă foto

Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentele și prescripțiile medicale.    

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0