Fructe comestibile

Granadilla - o sursa bogata de antioxidanti

Granadilla originar din India granadilla - Passiflora ligularis -, crește în Paraguay, Columbia, America de sud, în zona munților Anzi, este  confundat deseori cu fructul pasiunii.

DESCRIERE

Granadilla are culoare galben-portocalie, coaja este tare și alunecoasă, semințele au culoare neagră și sunt protejate cu o pulpă care este transparentă și gelatinoasă, aceasta este ce se consumă din fruct și are un gust dulce.

Nucul - este considerat regele pomilor

GENERALITATI

Nucul este numit popular și nucar sau nuc costelativ, se cultivă în primul rând pentru fructele sale care se consumă verzi dar mai ales coapte.

Nucul este considerat REGELE POMILOR, pentru că prefera zonele înalte din livezi. Datorită cantității mari de IOD pe care o degaja frunzele, nu este indicată relaxarea și odihna la umbra lui, iar plantele nu trăiesc în zona umbrită de nuc. Deși crește lent și intră târziu pe rod, comparativ cu alte specii de pomi, nucul este foarte longeviv trăind, in medie, 80-100 de ani, după 15 ani dă producții mari.

Pepenele verde - adevărat izvor de energie

DESCRIERE, GENERALITATI

Pepenele verde - lubeniță, harbuz - este o plantă legumicolă anuală, agățătoare și târâtoare, cu frunze cu cinci lobi profunzi, florile sunt mari, galbene, cu perioada de vegetație de 90-130 de zile, are rădăcini foarte bine dezvoltate, este o plantă rezistentă la secetă.

Fructul este o baca de forma sferică, cu coajă verde de diferite nuanțe și miezul roșu, cărnos și zemos, cu gust dulce și răcoritor bogat în apă și săruri. Semințele, sunt de culoare neagră, maro sau alba și sunt bogate în vitamina E.

Pepenele galben - ajuta la eliminarea toxinelor din organism

GENERALITATI

Pepenele galben - Cucumis melo -, este o plantă cu tulpină târâtoare, cultivată pentru fructul sau care se coace vara, este dulce și conține multa apă, ceea ce-l recomandă ca un excelent detoxifiant al organismului. Cunoscut ca fruct, pepenele galben este, o legumă, din aceeași familie cu castravetele. Sucul de pepene galben potolește setea și calmează sistemul nervos.

Litchi - inlatura oboseala

Litchi - Litchi chinensis - își are originea în sudul Chinei, în prezent este cultivat în multe zone tropicale și subtropicale. Este un arbore cu viață lungă, înălțime de pana la 10-15 m, care are frunze, flori și fructe pe ramurile terminale.

PRINCIPII ACTIVE

Fructele conțin - săruri minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, mangan, iod, zinc, natriu,  vitamine C, E, B2, B5, proteine, fibre, carbohidrați, grăsimi, zaharuri.

Maracuia - fructul pasiunii

Maracuia, este cunoscut și sub denumirea de fructul pasiunii, este fructul unei liane originare din America de Sud și este cultivat în tarile tropicale, în prezent fiind cunoscute peste 300 de specii.

DESCRIERE

Fructul pasiunii este un fruct mic, rotund, cu coaja groasă, gust acrișor, răcoritor, aromatic iar culoarea diferă în funcție de specie, galben, portocaliu sau violet.

Fragutele - sunt foarte nutritive

Fraguta - Fragaria grandiflora - popular: buruiană de fragi, căpșuni, fragi de câmp, fragă, frăgele, fragi de pădure, fragi iepurești, frăguță sălbatică, pomiță, pomniței, varguțe.

DESCRIERE

Este o plantă mică 10-20 cm ierboasă, cu frunze verzi, dințate și pe dos argintii, ele formează rozete de frunze în lungul unor tulpini târâtoare. Tulpina aeriana este purtătoare de flori albe, foarte parfumate, fructul este roșu asemănător cu căpșună, dar mult mai mic, este cărnos și foarte aromat. Planta crește prin păduri, poieni, din zonele de deal și până la munte. Se recoltează fructele deosebit de parfumate și frunzele tinere care se recoltează în timpul înfloriri.

Coacazul Rosu - stimuleaza apetitul

GENERALITATI

Coacăzul roșu sau coacăz de munte, merișor, păltinele, pomușoara, rozincă, strugurei, strugurel, etc. Coacăzul roșu este un arbust asemănător cu coacăzului negru, deosebindu-se prin culoarea fructelor, roșie, albă, roz sau gălbuie. El creste în mod natural sub forma de tufă cu mai multe tulpini înalte de 1- 1,5 m.

Coacazul Negru - o adevarata minune a naturii

DESCRIERE, GENERALTIATI

Coacăzul negru este un arbust care crește spontan la margini de pădure acolo unde este lumină suficientă, se cultivă și în grădini pe lângă garduri, se dezvoltă sub forma unei tufe, care poate atinge înălțimea de 1-2 m.

Înflorește după 15 aprilie, florile sunt sub formă de ciorchini, care se deschid treptat de la baza către vârful ciorchinelui. Fructele sunt niște bace de culoare neagră cu gust acru-dulce și apar după doua luni de la înflorire.

Coacazele Albe - fructe tonice

GENERALITATI

După culoarea pielitei fructelor, se deosebesc soiuri de coacăze albe, de coacăze roșii și coacăze negreCoacăzul alb este de fapt, o variantă a coacăzului roșu, este un arbust care necesită puține îngrijiri și nu este pretențios în privința tipului de sol, deci se poate cultiva în orice fel de gradină. Coacăzul alb este mai puțin răspândit decât cel roșu dar are fructe cu o savoare dulce delicioasă și deosebită.

Kiwano - pepenele cu coarne

DESCRIERE SI GENERALITATI

Kiwano - originar din Africa, este fructul unei plante agățătoare exotice și este cunoscut și sub numele de pepenele cu coarne, castravete african cu coarne, pepenele jeleu, melano, pikano sau kiwano, este cunoscut ca făcând parte din familia dovleacului, împreuna cu castravetele și pepenele galben.  Datorită aromei și originii tropicale, este însă considerat un fruct.

Strugurii - o sursa de vitamine

DESCRIERE, GENERALITATI

Strugurele este fructul - baca - viței de vie, este  unul dintre cele mai cunoscute și cultivate fructe din lume. Strugurii indiferent de soi, albi, negri sau roșii se pot consuma în stare proaspătă, cu tot cu coaja - conține o mare cantitate de antioxidanti resveratrol, sub forma de suc proaspăt must sau vin.

Ciorchinele de strugure este  alcătuit din boabe care pot fi mici, mijlocii, mari, ovoidale, au culoare gălbuie, albă, verde, roz, violet, neagră. Boabele de strugure sunt  formate dintr-un înveliș pieliță, care îmbracă miezul și semințele.

Kaki - energizant si tonic

DESCRIERE SI GENERAlTATI

Kaki - Persimon -, este fructul unui arbore din familia Ebenaceae, fiind o baca a cărei culoarea variază de la galben deschis la portocaliu - roșiatic. Pomul care produce fructul de kaki creste lent și ajunge la o înălțime de 10 metri, frunzele sunt căzătoare, au forma eliptică sau ovală, produce fructe după 7–8 ani. Fructele kaki pot fi consumate proaspete, uscate, pregătite la cuptor sau gem.  

Lamaile - bogate in acid citric

Lamaiul - Citrus limon - este un arbust din familia Rutaceae, considerat veșnic verde. Fructul copt lamaia are forma sferica alungită și coaja în culori care variază de la verde deschis la galben strălucitor, este utilizat în scopuri culinare și nu numai în întreaga lume  - în primul rând pentru suc, dar și pentru pulpă și coaja, care sunt folosite în scopuri culinare.  

PRINCIPII ACTIVE

Lamaile contin acid citric, calciu, magneziu, vitamina C, bioflavonoide, pectine, toate întăresc imunitatea și luptă împotriva infecțiilor. Are 29 calorii la suta de grame și te ajută să-ți păstrezi silueta să-ți detoxifici organismul.

Curmalele - incetinesc imbatranirea

BENEFICII PENTRU SANATATE

Beneficiile curmalelor provin din compoziția complexă a acestora: în uleiuri esențiale, fibre naturale, minerale esențiale pentru sănătate - calciu, sulf, fier, potasiu, fosfor, magneziu, mangan, cupru -, vitaminele B1, B2, B3, B5, vitamina C și A, nu conțin colesterol și au foarte puține grăsimi, în schimb au un conținut de până la 70% zahar.

Curmalele ajută în astm, tuberculoză, sunt un bun tonic muscular, ajută sistemul nervos, încetinește îmbătrânirea, sunt benefice pentru digestie.