Siropul de porumbele, astringent si antibacterian

GENERALITATI

Siropurile naturale, se prepara termic sau prin macerare si presare la rece din fructe si plante proaspete, miere de albine sau zahar, prin aceste procedee de preparare, in special cel cu miere de albine, se urmareste imbogatirea si pastrarea unui numar cat mai mare de nutrientii, minerale, vitamine dar si aroma si parfumul plantelor, fructelor etc. Siropurile naturale se pot consuma ca atare in combinatie cu apa minerala sau apa plata, in scop medicinal,- se iau 2-3 lingurite inainte de mese, in functie de proprietatile terapeutice ale fructului sau plantei din care este produs siropul.

SUBSTANTE ACTIVE, PROPRIETATI

Porumbele cresc la marginea padurilor si completeaza cu aspectul lor albastrui culoritul minunat al naturii de toamna.

Porumbele, ating nivelul maxim de nutrienti dupa prima bruma incepind cu luna noiembrie, cand sunt numai bune de cules si de conservat in dulceata, gem, vin de porumbele, sirop de porumbele etc.

Porumbele, sunt ceva mai mari decat afinele, de culoare albastru-inchis violaceu si gustul  puternic astringent, sunt bogate in nutrienti, cu beneficii mari pentru sanatate, dintre fructele de padure au cel mai mare continut de - tanin -, pe care il mai gasim in strugurii negri, telina, frunzele de nuc, scoarta se soc, gutui -, antocianina, polifenoli, zaharuri, sunt surse bogate de vitamine si minerale importante,- fier, calciu, magneziu, potasiu, cupru, zinc, sodiu -, vitamina C, PP, provitamina A, vitamine din grupul vitaminic B.

Siropul de porumbele preia toate calitatile terapeutice ale fructelor,- antiseptice,-astringente,- antioxidante,- depurative,- diuretice,- laxative,- diaforice,- febrifuge,- stomahice,- tonifiante si sedative in afectiuni cardiace, este o bautura astringenta care se poate prepara usor in casa, sau se poate achizitona din magazinele naturiste.

porumbelele sursa foto

PREPARARE

Porumbele se recolteaza dupa ce a cazut bruma, dar se pot culege toate iarna fiind rezistente la ger,- gustul astringent este mult atenuat -, se spala si se pun la fiert in apa rece care trebuie sa depaseasca fructele, cand pielita frutelor a crapat, se ia vasul de pe foc se acopera si se lasa in repaus de seara pana a doua zi.

Intr-o sita deasa, se toarna amestecul de zeama si fructe, se zdrobesc porubelele cu o lingura de lemn, pentru ca toata pulpa sa treaca prin sita, sau - se pot stoartce printr-un tifon dublu -, sucul obtinut se fierbe cu zahar,- proportia 1:1, la un l de suc un kg de zahar -, pana cand se obtine un sirop limpede si consistent, se toarna in sticle sterilizate si se tine in paturi,- la dunst uscat -, pana cand se raceste complet, se pastreaza in locuri reci si uscate.

BENEFICII PENTRU SANATATE

Siropul de porumbele, este o bautura placuta, rubinie si putin astringenta, in scop gustativ se poate consuma diluat in apa sau apa minerala, in scopuri terapeutice, ca medicament se iau 2-3 lingurite pe zi.

  • stimuleaza imunitatea organismului datorita taninului din continut puternic antioxidat si antibacterian, protejeaza organismul de raceala si gripa,
  • stabilizeaza pulsul inimii, benefic in cardiopatie ischemica si in hipertensiune arteriala,
  • combate bacteriile de la nivelul gurii si a gatului, din intestine si stomac, datorita taninului,
  • favorizeaza digestia prin stimularea secretiei sucurilor gastrointestinale,
  • combate constipatia si diareea, trateaza dispepsiile, amelioreaza balonarea,
  • stimuleaza pofta de mancare,
  • tonifica sistemul osos, dintii si unghiile,
  • este benefic in ameliorarea febrei, in tusea convulsiva, amigdalite,
  • benefic in afectiuni renale, dizolva nisipul si pietrele de la rinichi,
  • ajuta la eliminarea acidului uric din organism, fiind benefic persoanelor care sufera de guta.

sirop de porumbele 

RECOMANDARI

Siropul de porumbele nu este recomandat persoanelor care sufera de diabet zaharat.

Prezentul site este in scop educativ si informativ, el nu inlocuieste tratamentul si prescriptiile medicale.

 

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
2
Bianca
Buna, la mine nu gasiti, incercati la magazinele naturiste.
delia
Vreau sa cumpar sirop de porumbe mai aveti cumva?multumesc@