Tescovina - o concentratie de vitamine si antioxidanti

GENERALITATI

Tescovina, denumirea populara - boască sau boștina este amestecul de coji, pulpă și sâmburi, care rezultă în urma procesării strugurilor cu boabe închise la culoare,- roșii sau negrii -, în vederea extragerii mustului, care prin fermentare se transforma în vin.

Denumirea de tescovina provine de la tradiționalul teasc - presa manuală folosită în gospodăriile țărănești, pentru a face mustul, care și astăzi, încă se mai folosește -, este un concentrat bogat în substanțe tămăduitoare - cel mai important este - resveratrolul -, considerat cel mai puternic antioxidant natural, care se găsește în toate fructele închise la culoare, tescovina conține o cantitate mai mare de resveratrol decât vinul roșu.

struguri sursă foto

Tradițional, tescovina era și este folosita pentru a obținerea țuicii - țuica de tescovina, furaj pentru animale sau mâncare pentru păsări, sau aruncată, fără să se știe ca bogăția în substanțe vindecătoare din struguri roșii sau negrii, se găsește în coajă, sâmburi și pulpa adică în tescovina, care conține 90% din substanțele active și numai 10 % din acestea trec în must și apoi în vinul care se obține din acesta.

Resturile care rămân în urma stoarcerii boabelor de struguri, se întind la uscat într-un strat subțire, într-un loc uscat și aerisit, deshidratarea durează 2-3 săptămâni până la o lună, eventualele musculițe vor dispărea o dată cu uscarea completă a tescovinei, este uscată când resturile de boabe sunt sfărmicioase și se prezintă ca și fructele confiate.

                 tescovina sursă foto

Păstrarea se face în săculeți de pânza în locuri foarte uscate și aerisite.

PRINCIPII ACTIVE

Tescovina este o importantă sursă de substanțe active - flavonoizi, - taninuri, - quercitina,- vitamine lipo și hidrosolubile,- acizi organici,- micro și oligo elemente, toate aceste principii active fortifică și dau sănătate întregului organism uman.

Tescovina este un adevărat depozit de resveratrol, el se găsește din abundență în coaja și pulpa strugurilor roșii sau negri, este considerat de cercetători drept cel mai puternic protector cardiovascular natural, depășind de 50 de ori capacitatea vitaminei E, tescovina, preia cea mai mare parte din proprietățile tămăduitoare ale acestui puternic antioxidant.

Antioxidanții au o influență importantă asupra celulelor ADN-ului, ei previn deteriorarea celulelor din organism și ajută la refacerea țesuturilor afectate de boli sau de vârsta, tescovina reglează funcțiile vitale ale organismului, întârziind astfel efectele îmbătrânirii.

Beneficiile tescovinei asupra sănătății:

  • efecte benefice asupra inimii și a vaselor de sânge,
  • stimulează circulația sângelui,
  • scade și reglează nivelul colesterolului,
  • are proprietăți vasodilatatoare,
  • previne accidentele vasculare,
  • întărește sistemul osos,
  • combate osteoporoza,
  • ameliorează durerile reumatice.

PREPARATE, RECOMANDARI

Ceai de tescovina - 40 gr de pulbere de tescovina, la 1 litru de apă, se fierbe la foc mic 30 de minute, apoi se lasă în repaus cu capac 15 minute,- se bea călduț de 3 ori pe zi înainte de mesele principale, este benefic pentru - nevroză,- depresie,- demență,-  pierderi de memorie,- senilitate,- Parkinson,- Alzheimer, foarte eficient în convalescență.    

Pulberea de tescovina - se obține prin măcinarea cât mai fină a tescovinei uscate și cernerea ei, este cel mai recomandat remediu, fiind cel mai ușor de administrat.

  • se ia câte o linguriță, cu jumătate de oră înaintea meselor principale, se poate lua simplă, sau combinată cu miere de albine  - este eficiență în - osteoporoză, - gută, - artrită,- hipertensiune arteriala, - constipație, - este benefică și pentru persoanele care suferă de diabet, pentru ca zaharul din boabele de struguri a trecut în must, iar resveratrolul din tescovina, îmbunătățește metabolizarea glucidelor din organism.

Siropul de tescovina - 200 gr de tescovina uscată și mărunțită, se combină cu 400 ml suc natural de portocale, și 200 gr miere de albine, se omogenizează și se păstrează la rece într-o sticlă etanș închisă, - se ia câte o lingură pe zi, 20 de zile pe lună, - este benefic pentru persoanele care au carente de vitamine.

Tinctura din tescovina - 20 gr de pulbere de tescovina la 100ml alcool alimentar de 70 de grade, se lasă la macerat două săptămâni, se agită zilnic sticla cu maceratul, se filtrează și se lasă la rece pentru decantare încă o săptămâna, se scoate partea limpede - ca și la vin -, în sticluțe mici care se închid etanș, - se iau cate 30 de picături de două ori pe zi - încetinește îmbătrânirea prematură, și combate afecțiunile care apar odată cu vârsta.

Cataplasme cu tescovina și argilă - tescovina uscată și mărunțită, se combină cu argilă și ceai de troscot până la obținerea unei paste, care se aplică cu ajutorul unui bandaj de tifon, pe zona afectată, cel puțin 30 de minute - calmează durerile provocate de contuzii, artroze, varice, reumatism.

              tescovina sursă foto

Informațiile din acest site, sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentele și recomandările medicului specialist.

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
3
Viorica
Mulțumesc pentru articol.Tocmai ce am uscat niște tescovină și nu știam cum să o administrez!
Bianca
Buna, eu nu va pot ajuta, incercati la magazinele naturiste.
gratiela
pot sa achizitionez de la dvs Pulberea de tescovina?