Vascul - un arbust decorativ, magic si de leac

DESCRIERE, GENERALITATI

VasculVISCUM ALBUM - este o specie indigenă răspândită în Vestul Asiei si Nordul și Centrul Europei, denumirea populara vâsc alb, stoletnic, vâsc de păr, vâsc de brad, este o specie de plantă parazit veșnic verde, folosită ca ornament, dar și ca aducătoare de noroc, spor și sănătate în casă, și ca leac în diferite afecțiuni, fiind folosite numai frunzele, bobitele fiind  toxice.

Vâscul este o specie de arbust care crește pe diverse specii lemnoase, având aspectul unor tufe rămuroase, drepte sau aplecate în jos.

Se fixează de gazdă  prin sugatorul primar din care se dezvolta sugatorii secundari, crește și se dezvoltă foarte lent, pe specii de foioase și rășinoase: plop, salcie, mesteacăn, paltin, tei, păducel, molid, brad, pin.

                vâsc sursă foto

Tulpina este scurtă, lemnoasă, groasă, ramificată, îngroșată la noduri, galben-verzuie, mai rar galben - cenușie.

Frunzele sunt opuse, au marginile întregi, sunt groase, lunguiețe-ovale cu vârful rotunjit, netede, pieloase la pipăit, de culoare verde - gălbui, lungi de doi-patru centimetri.

Înflorește din luna februarie până in aprilie, florile sunt mici, galben-verzui, lipsite de codiță, apar pe ramurile de un an, sunt grupate câte două-trei, fructele sunt niște bace, la început au culoarea verde, apoi la maturitatea alba-translucidă, sunt grupate cate două-trei, ele conțin două semințe într-o substanță cleioasă, ajung la maturitate în luna decembrie.

                flori de vâsc sursă foto

UTILIZARE, CALITATI MEDICINALE

Calitățile terapeutice ale vâscului sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, astfel este un bun remediu în astm, și pentru hipotensiune, este folosit pentru tratarea afecțiunilor vasculare, în  boli ale sistemului nervos - epilepsia,  isteria -, siropul și infuzia de vâsc sunt benefice în tratarea tulburărilor cardiace, a suferințelor renale sau pulmonare și în prevenirea tumorilor.

                ceai de vâsc sursă foto

Vâscul are o compoziție chimică diversă și foarte activă, preparatele cu vâsc se administrează numai cu avizul medicului. 

Cel mai valoros vâsc, este cel care parazitează mărul, apoi cel crescut pe păr, brad, mesteacăn, trandafir și frasin, s-a constatat ca există o concordantă între toxicitatea tufei de vâsc, și pomul pe care crește.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0