Zaharurile naturale, esentiale pentru sanatate

GENERALITATI

Glucoza este o substanta solida, incolora, cristalizata si este solubila in apa, are gust dulce, este un compus organic care apartine clasei zaharidelor din care face parte si fructoza.

Glucoza exista in fiecate celula din organism, ea iti aduce energia de care ai nevoie, ajuta la productia de proteine si vitamina C, la sintetizarea amidonului, a lipidelor, fructozei, a lactozei.

Glucoza se poate consuma din alimente, sub forma de sirop, tablete, etc., si este indispensabila pentru buna functionare a organismului. Insulina,- un hormon produs de pancreas-, se ocupa de mentinerea ei in limite normale,- in cantitati prea mari duce la aparitia diabetului-, cele mai eficiente moduri de a transforma glucoza in energie sunt exercitiile fizice si sportul, mersul pe jos, si in general miscarea sub orice forma.

Zaharurile sunt cunoscute si sub forma de "glucide",- carbohidrati -, importanti pentru buna functionare a organismului,- ajuta la mentinerea temperaturii corporale, intretin functiile vitale, asigura energia pentru eforturile musculare-, inima, plamanii, intestinele, rinichii au nevoie de glucide, in alimente exista mai multe tipuri de zaharuri, principalele fiind fructoza si glucoza.

Nutritionistii recomanda  fructoza si glucoza din fructe si legume si nu din -sucuri, prajituri, produse de patiserie, semipreparate, muraturi, conserve, etc. care contin mai multe tipuri de zaharuri, multe dintre ele nefiind trecute pe etichete.

Fibrele care exista in legume si fructe, ajuta la asimilarea mai lenta a zaharurilor si nu cresc brusc nivelul zaharului din sange.

GLUCOZA SI FRUCTOZA, pentru organism

Glucoza si fructoza sunt doua tipuri de zaharuri asemanatoare dar cu indici glicemici diferiti,- glucoza are indicele glicemic 100 iar fructoza 19, avand un indice glicemic atat de mare, glucoza pune la treaba pancreasul care trebuie sa produca insulina pentru a echilibra glicemia din sange in timp foarte scurt, glucoza ofera instant energie in timp ce fructoza este absorbita mai lent, nu suprasolicita pancreasul si ofera in mod constant energie.

Este foarte importanta sursa de provenienta a acestor zaharuri, nutritionisti recomanda consumul de fructe si legume, desi o cantitate mai mare o luam din alimentele procesate, in loc de zaharuri naturale consumam variantele industriale.

GLUCOZA SI FRUCTOZA, in activitatea creierului

Glucoza este esentiala si pentru buna functionare a creierului care are permanenta nevoie de oxigen,energie si in special de glucoza.

Proteinele, grasimile sunt si ele foarte importante,- in proportie de 70% creierul este grasime-.

  • proteine de calitate gasim in nuci, seminte, soia, mazare, linte, oua, fasole, diferite produse lactate etc., ele ajuta si la echilibrarea indicelui glicemic,
  • grasimi esentiale importante pentru activitatea creierului, sunt anumite tipuri care contin componente ale membranelor neuronale,- sardine, macrou etc, legumele cu frunze verzi,- varza, salata, varza creata, spanac, etc.

Alimentele pe care le consumam influenteaza sistemul energetic al intregului organism, este recomandata reducerea consumului alimentelor industrializate acestea contin sirop de glucoza-fructoza sau fructoza.

SIROPUL DE GLUCOZA-FRUCTOZA, in exces

Siropul de glucoza-fructoza, in exces se transforma in grasimi, deci este contraindicat in dietele pentru slabit,- mareste riscul de afectiuni cardiovasculare,- creste nivelul trigliceridelor din sange,- mareste tensiunea arteriala,- stimuleaza producerea acidului uric, deci risc de guta si dureri articulare.

Cantitatea de fructoza existenta in fructe si legume este net inferioara  celei continute de napolitane, piscoturi, si alte alimente procesate indulcite cu sirop de glucoza-fructoza, dar pentru a nu pune kilograme in plus si pentru echilibrarea nivelul glicemiei din sange trebuie consumate in cantitati rezonabile.

alimente

ALIMENTE cu indice glicemic mare

  • glucoza, painea alba, mierea de albine, paine integrala, cartofi,- mai ales cartofii prajiti calzi si piure, bananele coapte, orezul, morcovii fierti,
  • duciurile de toate felurile, biscuiti, piscoturi, prajitura, napolitane, etc.

ALIMENTE cu indice glicemic mediu

  • sucurile de fructe, cartofi fierti sau copti reci, compoturi, pastele fainoase fierte si racite, ananasul, strugurii, prunele, etc.

ALIMENTE cu indice glicemic mic

  • mere acrisoare, lapte, iaurt, portocale, piersici - nu foarte coapte-, pastaile verzi de fasole, mazarea, ciupercile, varza, guliile, conopida, brocoli, ardei gras, ardei iute, lamaile, etc.

ALIMENTE, benefice pentru sanatate

  • Morcovii cruzi, asigura echilibrarea nivelului de zahar din sange,     
  • Bananele,- o singura banana contine necesarul zilnic de glucoza  necesar bunei functionari a creierului,
  • Fructele de padure, au un continut mare de antioxidanti care combat stresul oxidativ, si actioneaza ca agent antiinflamator,
  • Legumele cu frunze verzi,- abunda in vitamine, minerale, fitonutrienti,
  • Sucul de struguri rosii,-mustul-, sau un pahar de vin rosu imbunatateste memoria si functiile motorii,
  • Ceaiul verde, cu o multime de beneficii aduse sanatatii,
  • Cafeaua, cofeina din cafea este bogata in antioxidanti si aminoacizi, pe langa o multime de beneficii, ajuta si la imbunatatirea memoriei,
  • Cerealele integrale, au un bogat continut de minerale,
  • Usturoiul, este un puternic antibacterian si antiviral care ajuta la prevenirea infectiilor, iar oxidantii din continut contribuie la mentinerea sanatatii intregului organism,
  • Iaurtul, cu continutul bogat in minerale, complexul de vitamine B si probiotice  ajuta sistemul digestiv, sistemul nervos, este benefic pentru intregul organism.

sursa foto 

Prezentul site este in scop informativ si educativ, el nu inlocuieste recomandarile medicului nutritionist.

     

  

 

sursa foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0