Plante

Fetica - o planta care prefera caldura

DESCRIERE, GENERALITATI

Fetica - Salata mielului - Valerianella olitoria -, este o plantă erbacee, anuală de mici dimensiuni cu flori mici albe - albăstrui, frunzele, sunt ovale, de culoare verde închis, cresc în rozetă până la 30 cm, au o textura moale și sunt comestibile, au un gust caracteristic de miez de nucă crudă.

Este o plantă care prefera căldura, nu este pretențioasă fata de sol, este apreciată îndeosebi de italieni, pentru frunzele sale, bogate în acid folic și vitamina C, care sunt folosite la prepararea salatelor și a supelor.

Volbura - o planta ierboasa

DESCRIERE, GENERALITATI

Volbura - Convolvulus arvensis - sau rochița rândunicii este o plantă ierboasă, perenă iubitoare de lumină care crește din abundență în lanurile de grâu, de ovăz și orz, de la câmpie până la deal, încolăcindu-se pe alte plante, pe garduri, pe ziduri, pe araci, în lipsa acestora, se întinde liber pe sol, până la o lungime de 20-100 de centimetri.

Volbura, deși pare o plantă fragilă și firavă, este o buruiană destul de greu de stârpit, sufocă plantele pe care se încolăcește și sărăcește solul pe care creste de azot, fosfor, potasiu.

Cresonul - o planta tonica

DESCRIERE

Cresonul - Lepidium sativum - este o plantă erbacee legumicola anuală, cu frunze lunguiețe, de culoare verde intens, cu o aromă condimentată și proaspătă care se cultivă pentru frunzele sale, care sunt întrebuințate ca salată sau drept condiment.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Este o plantă naturală și sănătoasă, bogată în iod care se absoarbe ușor, conține vitaminele A, B1, B2, E, PP, săruri minerale: sulf, crom, potasiu, mangan, magneziu și calciu.

Napraznicul - este un bun afrodisiac

DESCRIERE

Napaznic - Geranium robertianum - este o plantă anuală, înaltă de 30-40 cm, miros pătrunzător, respingător, care îi da și numele, tulpina roșiatică este acoperită cu peri fini, frunzele ca și tulpinile, sunt moi la pipăit și se rup ușor, florile sunt roz violacee, fructul are forma de cioc lung de 2 cm,  înflorește în perioada iulie-septembrie. Recoltarea se face la începutul înfloririi, se recoltează partea aeriana a plantei.

Untisorul - considerat o planta medicinala

DESCRIERE, GENERALTIATI

Untișorul este o plantă de dimensiuni moderate, cu frunze rotunde, verzi, lucioase și cărnoase, crește prin locuri umede și umbroase, la marginea pădurilor, pe lângă tufișuri, în livezi și pășuni.

Untișorul, cunoscut și sub numele de sălățica, grăușor, apare în același timp cu păpădia și se culege ca și aceasta, în lunile martie-aprilie și are aceleași precauții la recoltare - nu se culeg frunzele de la plantele înflorite deoarece sunt toxice -.

Rozmarinul - o planta tot timpul verde

Rozmarinul este o plantă tot timpul verde, iubitoare de soare, are nevoie de puțină apă, este foarte sensibilă la frig, este originar din zona Marii Mediterane, unde creste sălbatic.  

UTILIZARE

Rozmarinul se folosește atât proaspăt cât și uscat, el are numeroase întrebuințări fitoterapeutice, fiind atât un condiment, cât si o plantă meliferă, mierea de rozmarin, dar și un produs des folosit în parfumerie.

Salata - ajuta digestia

Salata - Lactuca sativa - este o plantă legumicolă anuală sau bienală, din familia Asteraceelor, este una dintre cele mai delicate legume cu frunze, folosită în stare crudă sau gătită. Conținutul de substanțe nutritive ale salatei depinde de soi și de condițiile de creștere.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Salata este bogată în vitamine A, beta-caroten, care se transformă în vitamina A în organism, aceștia au puternice proprietăți antioxidante și luptă împotriva bolilor, complexul de vitamine B, vitamina E, K, P, C, proteine, acizi organici, iod, fier, calciu, magneziu, potasiu și zinc esențiale pentru metabolismul organismului.

Crusinul - laxativ sau purgativ

Crusinul este un arbust care crește în zone cu umiditate, prin luminișuri, pe malurile râurilor, se mai numește lemn câinesc, patachină și a fost folosit încă din vechime la vopsirea țesăturilor din bumbac și in.

DESCRIERE

Scoarța este lucioasă galben-maronie la interior și brun - cenușie la exterior și prezintă pete mici, reliefate albicioase, frunzele sunt de culoare verde închis, sunt eliptice, ovale, ascuțite la vârf, florile sunt de culoare alb-verzuie, apar în luna mai-iunie și cresc în buchete mici; fructele sunt niște bace roșiatice, care se înnegresc pe măsură ce ajung la maturitate.

Coada Soricelului - o planta cu efecte terapeutice

GENRALITATI

Coada șoricelului - Achillea millefolium - popular se mai numește alunele, brădațel, ciureșică, coada-șoareci, coada hârcelui, stranutatoare, este o plantă medicinală foarte rezistentă la lipsa de apă și la căldură foarte mare, dar și la gerul iernii. Crește spontan prin fânețe, pe marginile râurilor, pe lângă drumuri și în locurile virane, la marginea pădurilor, fiind întâlnită din câmpie și până în zona montana înaltă. 

Rubarba - o sursa excelenta de vitamine

GENERALITATI

Rubarba este o plantă foarte veche, originara din China, care a fost cultivată și utilizată în scop medicinal. Părțile comestibile sunt tulpinile care pot creste până la 1m, în timp ce frunzele nu trtebuie consumate fiind toxice ca urmare a concentrației mare in acid oxalic pe care o conțin. Rădăcinile dupa uscare pot fi folosite pentru a prepara cataplasme pentru vindecarea rănilor și afecțiunilor pielii.

Ricinul - un remediu administrat cu precautie

DESCRIERE, GENERALITATI

Ricinul - RICINUS COMMUNIS - îl găsim în India și Africa sub forma unui copac înalt până la 15 m. În țara la noi este cultivat în sudul țarii, ca plantă oleaginoasă și chiar ornamentală, este una dintre cele mai otrăvitoare plante, toxina se găsește în semințe.

Frunzele sunt verzi-violete, ornamentale, crestate pe margini, sunt situate în vârful tulpinii, violacee.

Sfecla Rosie - tinerete si vitalitate

Sfecla roșie - BETA VULGARIS - este cultivată pentru frunze și rădăcina. Este răspândită astăzi pe toate continentele, pentru calitățile sale nutritive și terapeutice, a efectelor foarte puternice în tratamentul leucemiei și anemiei.

Ciubotica Cucului - un somnifer natural

GENERALITATI

Ciuboțica cucului este una dintre primele plante care înflorește la venirea primăverii. Florile galben-aurii ale acestei plante, răspândesc o mireasmă plăcută, asemănătoare mierii și formează o umbrelă dispusă pe o tulpină înaltă de 10-20 de centimetri.

Ea crește pe câmpiile din zonele deluroase și pre alpine, fiind cunoscută și sub denumiri populare: aglica, cinci-foi, cizma-cucului, talpa - gâștei, țâța - caprei, țâța-oii, în luna martie, când se produce înflorirea, se recoltează frunzele, florile și rădăcina.

Loboda - previne si inlatura astenia de primavara

DESCRIERE

Loboda - Atriplex hortensis - plantă anuală, comestibilă se înmulțește prin semințe, se cultivă în grădini atât toamna cât și primăvara datorită rezistenței la temperaturi scăzute. Este înaltă, are o tulpină simplă sau ramificată, frunzele sunt mari aproape triunghiulare, în funcție de specie pot fi galbene, verzi sau roșu-violaceu și sunt catifelate.

Hreanul - radacina condiment, dar si medicament

DESCRIERE, GENERALITATI

Hreanul - ARMORACIA RUSTICANA - este o legumă care se cultivă pentru rădăcină sa cărnoasă, ramificată, adâncă, de culoare crem - gălbuie, cu interiorul alb, cu aromă și gust picant și miros înțepător, folosită în bucătărie pentru condimentarea preparatelor culinare, în industria conservelor și nelipsită în murăturile de toate felurile.