Plante

Litchi - inlatura oboseala

Litchi - Litchi chinensis - își are originea în sudul Chinei, în prezent este cultivat în multe zone tropicale și subtropicale. Este un arbore cu viață lungă, înălțime de pana la 10-15 m, care are frunze, flori și fructe pe ramurile terminale.

PRINCIPII ACTIVE

Fructele conțin - săruri minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, mangan, iod, zinc, natriu,  vitamine C, E, B2, B5, proteine, fibre, carbohidrați, grăsimi, zaharuri.

Ienuparul - remediu natural in caz de anemie

GENERALITATI

Ienupar -  Juniperus Communis -, este cunoscut ca  brădișor, ceten, cetenă, finior, ineper, jireapan, jneap, sinap, turtel. Ienuparul face parte din familia coniferelor, este un arbust cu frunze ascuțite, care rămâne, mereu, verde și viu, chiar și iarna când afara este frigul cel mai crâncen. În țara noastră, ienupărul crește mai ales în zona submontană și montană, în locuri deschise și însorite, îl găsim la marginea pădurilor de pin, de fag, ori chiar prin desișuri alături de tufe de păducel sau măceș.

Maracuia - fructul pasiunii

Maracuia, este cunoscut și sub denumirea de fructul pasiunii, este fructul unei liane originare din America de Sud și este cultivat în tarile tropicale, în prezent fiind cunoscute peste 300 de specii.

DESCRIERE

Fructul pasiunii este un fruct mic, rotund, cu coaja groasă, gust acrișor, răcoritor, aromatic iar culoarea diferă în funcție de specie, galben, portocaliu sau violet.

Cucuta - un sedativ urat mirositor

GENERALITATI

Cucuta - CONIUM MACULATUM - dudau, dudac, barba-calugarului, bucinis, dudunis, buznic este o plantă ierboasă bienală, pe care o întâlnim în toate regiunile tarii. Crește în locuri părăsite, în gunoiști, la marginea drumurilor sau a pădurilor.

Conopida - previne anemia

Conopida este o legumă din familia Cruciferelor, se înrudește cu varza sau broccoli. Este cultivata în întreaga lume și este folosită atât pentru gustul sau plăcut, cât și pentru aportul important de vitamine și minerale pe care îl aduce organismului.

Maghiranul - remediu natural in tratamentul balonarilor

Maghiranul - Majorana hortensis - este o plantă ierboasă perenă sensibilă la frig cu arome dulci de pin și citrice. Mai este numit magheran.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Maghiranul e bogat  în vitamina K, E, fier, calciu, mangan, conține și acizi fenolici, flavone și uleiuri esențiale. Toți acești compuși îi dau maghiranului proprietăți antispasmodice, antifungice, antalgice, antibacteriene, calmante, sedative, hipotensive, vasodilatatoare și.... anafrodizia­ce, măghiranul are un efect opus substanțelor afrodiziace

Macrisul – se foloseste in curele de detoxifiere

GENERALITATI

Macrisul este una din plantele legumicole valoroase atât prin calitățile sale culinare, cât și pentru cele medicinale.

Este o plantă nepretențioasă, față de temperatură, se adaptează foarte ușor și poate fi întâlnită la câmpie, pe deal și până sus pe pajiștile alpine. Este o plantă timpurie care își face apariția încă de la începutul primăverii, crește atât la umbra cât și la soare, în acest caz având nevoie de mai multa apă, deoarece își dezvoltă tijele florale iar frunzele stagnează.

Brandusa de toamna - combate cancerul

DESCRIERE, GENERALITATI

Brandusa de toamna - COLCHICUM AUTUMNALE - este cunoscută și sub numele de ceapa ciorii, floarea brumei, balaura este o plantă erbacce, toxică ea crește pe pășuni, pe câmpuri, fânețe, este de înălțime mică, cu frunze lunguiețe, cu flori violete, formate din șase petale, înflorește toamna după ce frunzele încep să cadă din copaci.

Brandusa de primavara - o pata de culoare

Brandusa de primavara - Crocus vernus -, este o plantă perenă, răsare din bulbi mici, care înfloresc deodată sau imediat după ce apar ghiocei.

PRINCIPII ACTIVE

Este o plantă medicinală, cu multiple beneficii pentru sănătate. Conține uleiuri grase, fitosterol și este recomandată în afecțiuni ale pielii, vindecă coșurile și ameliorează ridurile dând elasticitate și suplețe pielii. 

Fragutele - sunt foarte nutritive

Fraguta - Fragaria grandiflora - popular: buruiană de fragi, căpșuni, fragi de câmp, fragă, frăgele, fragi de pădure, fragi iepurești, frăguță sălbatică, pomiță, pomniței, varguțe.

DESCRIERE

Este o plantă mică 10-20 cm ierboasă, cu frunze verzi, dințate și pe dos argintii, ele formează rozete de frunze în lungul unor tulpini târâtoare. Tulpina aeriana este purtătoare de flori albe, foarte parfumate, fructul este roșu asemănător cu căpșună, dar mult mai mic, este cărnos și foarte aromat. Planta crește prin păduri, poieni, din zonele de deal și până la munte. Se recoltează fructele deosebit de parfumate și frunzele tinere care se recoltează în timpul înfloriri.

Coacazul Rosu - stimuleaza apetitul

GENERALITATI

Coacăzul roșu sau coacăz de munte, merișor, păltinele, pomușoara, rozincă, strugurei, strugurel, etc. Coacăzul roșu este un arbust asemănător cu coacăzului negru, deosebindu-se prin culoarea fructelor, roșie, albă, roz sau gălbuie. El creste în mod natural sub forma de tufă cu mai multe tulpini înalte de 1- 1,5 m.

Coacazele Albe - fructe tonice

GENERALITATI

După culoarea pielitei fructelor, se deosebesc soiuri de coacăze albe, de coacăze roșii și coacăze negreCoacăzul alb este de fapt, o variantă a coacăzului roșu, este un arbust care necesită puține îngrijiri și nu este pretențios în privința tipului de sol, deci se poate cultiva în orice fel de gradină. Coacăzul alb este mai puțin răspândit decât cel roșu dar are fructe cu o savoare dulce delicioasă și deosebită.

Troscotul - o iarba medicinala

GENERALITATI

Troscotul - POLYGONUM AVICULARE - este cunoscută popular sub denumirea de sporis, tărsoacă, troscot, iarba găinilor, este o plantă ierboasă anuală care crește la marginea drumurilor și șanțurilor, pădurilor, pe dealuri, pe câmpii, în livezi, în grădini, pe lângă ape, pe poteci, pe terenurile cultivate, lângă terasamentele de cale ferată.

Sulfina - are efecte antiseptice

DESCRIERE, GENERALITATI

Sulfina - Melilotus officinalis - sau iarba de piatră, molotru galben, salcina, surcina, este o specie erbacee, anuală sau bienală, răspândită în Europa, Asia și Africa prin locuri uscate, aride, pietroase, crește prin pășuni și fânețe, livezi, la marginea drumurilor și a căilor ferate.

Sulfina are o radacină pivotantă, tulpina este dreapta si inalta de 30-90 cm ramificata, cu frunze dințate pe margini.

Maselarita - calmant si hipnotic

DESCRIERE, GENERALITATI

Maselarita  - HYOSCYAMUS NIGER - are miros neplăcut, care dispare după uscarea plantei, crește de la munte până la câmpie, se cunoaște și sub numele nebunarița, măselar buruiană de măsele, bob, bolunditoare, ciumască, masalari, face parte din familia Solanaceelor. Este o planta TOXICĂ.

Tulpina este groasă, frunzele sunt păroase, lungi, ovale, așezate împrejurul tulpini.