Plante

Ricinul - un remediu administrat cu precautie

DESCRIERE, GENERALITATI

Ricinul - RICINUS COMMUNIS - îl găsim în India și Africa sub forma unui copac înalt până la 15 m. În țara la noi este cultivat în sudul țarii, ca plantă oleaginoasă și chiar ornamentală, este una dintre cele mai otrăvitoare plante, toxina se găsește în semințe.

Frunzele sunt verzi-violete, ornamentale, crestate pe margini, sunt situate în vârful tulpinii, violacee.

Sfecla Rosie - tinerete si vitalitate

Sfecla roșie - BETA VULGARIS - este cultivată pentru frunze și rădăcina. Este răspândită astăzi pe toate continentele, pentru calitățile sale nutritive și terapeutice, a efectelor foarte puternice în tratamentul leucemiei și anemiei.

Ciubotica Cucului - un somnifer natural

GENERALITATI

Ciuboțica cucului este una dintre primele plante care înflorește la venirea primăverii. Florile galben-aurii ale acestei plante, răspândesc o mireasmă plăcută, asemănătoare mierii și formează o umbrelă dispusă pe o tulpină înaltă de 10-20 de centimetri.

Ea crește pe câmpiile din zonele deluroase și pre alpine, fiind cunoscută și sub denumiri populare: aglica, cinci-foi, cizma-cucului, talpa - gâștei, țâța - caprei, țâța-oii, în luna martie, când se produce înflorirea, se recoltează frunzele, florile și rădăcina.

Loboda - previne si inlatura astenia de primavara

DESCRIERE

Loboda - Atriplex hortensis - plantă anuală, comestibilă se înmulțește prin semințe, se cultivă în grădini atât toamna cât și primăvara datorită rezistenței la temperaturi scăzute. Este înaltă, are o tulpină simplă sau ramificată, frunzele sunt mari aproape triunghiulare, în funcție de specie pot fi galbene, verzi sau roșu-violaceu și sunt catifelate.

Hreanul - radacina condiment, dar si medicament

DESCRIERE, GENERALITATI

Hreanul - ARMORACIA RUSTICANA - este o legumă care se cultivă pentru rădăcină sa cărnoasă, ramificată, adâncă, de culoare crem - gălbuie, cu interiorul alb, cu aromă și gust picant și miros înțepător, folosită în bucătărie pentru condimentarea preparatelor culinare, în industria conservelor și nelipsită în murăturile de toate felurile.    

Cuisoarele - farmacia si condimentul din casa

Cuisoarele - Eugenia caryophyllata - sunt bobocii uscați ai florii arborelui de cuișoare, originar din Insulele Moluce, din Indonezia, seamănă cu niște cuie mici, de aici și denumirea lor de "cuișoare".

GENERALITATI

Arborii maturi de cuișoare înfloresc rar, pentru ca mugurii, se culeg înainte de înflorire, pentru a fi folosiți drept cuișoare. Arborele produce cuișoarele, la vârsta de 20 de ani și rodește încă 50 de ani.

Nasturelul - are un gust placut

GENERALITATI

Nasturelul - Nasturtium officinale - este o plantă erbacee, perenă, care crește în mod spontan în locuri cu multă umezeală, pe lângă izvoare, râuri, mlaștini, pe malul bălților. Nasturelul este cunoscut drept măcriș de baltă, năsturaș sau creson de apă, se înrudește cu ridichea, se procură din flora spontană, fiind utilizat ca plantă, aliment și condiment.

Dovleceii - o sursa importanta de vitamine

Dovlecelul se înrudește cu castravetele, pepenele și dovleacul, are un aspect similar castravetelui, are o coajă fină și subțire, de culoare galbenă sau verde miezul este cărnos, de culoare alb - gălbuie sau alb-verzuie și conține numeroase semințe; coaja, miezul și semințele sunt comestibile. 

PRINCIPII ACTIVE 

Dovlecelul este o sursă importantă de vitamine: A, C, B1, B3, B5, B6, fibre, minerale: fier, magneziu, cupru, fosfor, zinc, potasiu, mangan, acid folic, este o sursă importantă de alfa și beta-caroten, luteina și zeaxantină, nu conține colesterol sau grăsimi saturate.

Fasolea - un aliment bogat in proteine

GENERALITATI

Fasolea - Phaseolus vulgaris - este o plantă leguminoasă agățătoare, anuală, care este originara din America. Se cultivă în gradină soiul înalt, cățărătoare pe araci și fasolea pitică de tufă sau fasolea oloaga, iar pe câmp, se seamănă intercalat printre porumb. 

Spanacul - o sursa bogata de nutrienti

Spanacul - Spinacia oleracea - este o plantă perena comestibilă, prezentă mai ales în grădini, uneori și pe terenuri necultivate.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Calitățile curative ale spanacului  se datorează conținutului bogat de substanțe nutritive, de vitamine pe care le furnizează : A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic; minerale: sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier; clorofila, aminoacizi, lipide, protide, glucide, mucilagii.

Porumbul - bogat in acizi grasi nesaturati

GENERALITATI

Porumbul originar din America centrală si este o cereală cultivată cultivată azi în mai multe regiuni ca și plantă alimentară, industrială și furajeră, reprezentând alaturi de grâu 80% din producția de cereale. Porumbul  are o tulpina înaltă și groasă, neramificată, cu frunze lungi aspre și ascuțite la vârf.

Gulia - o sursa bogata de vitamine

GENERALITATI

Gulia este o legumă din familia Cruciferelor, din care fac parte: ridichea, varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles. Sunt plante ierboase, care cresc numai cultivate, se consumă frunzele și partea îngroșată a tulpinii, care este rotundă și cărnoasă.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Gulia acumulează foarte multe substanțe nutritive, nu conține grăsimi și este ideală pentru persoanele care țin cură de slăbire.

Sparanghelul - reduce colesterolul

Sparanghelul - Asparagus officinalis - este denumit în popor și umbra iepurelui, este plantă de cultură, originară din America de Nord, la noi se cultiva în sere. 

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Planta are în pământ un rizom puternic, frunzele sunt niște solzi, florile sunt mici, albe-verzui, fructul este o baca roșie, conține 95 % apă, foarte puține calorii, puțin sodiu, în schimb este o sursă bogată de vitamine A, B3, B6, C, E, K, calciu, magneziu, zinc, fosfați, acid folic, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, seleniu, crom.

Ardeiul iute - contine capsaicina

Ardeiul iute face parte din familia Capsicum și este cunoscut sub denumirea de Capsicum annuum. Se cultivă patru soiuri de ardei: iuți, grași, lungi-kapia și gogoșari. Ardeiul, este o plantă iubitoare de lumină, caldură, apă și îngrășământ.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Cultivat în întreaga lume, ardeiul iute reprezintă un stimulent și un antiseptic ce conține o mare cantitate de vitamina C și beta-caroten, de asemenea, conține vitaminele K și B6, potasiu, fibre alimentare, tiamina, riboflavina, niacină, acid folic, fier, magneziu și fosfor.

Ardeiul iute determină arderea rapidă a grăsimilor din corp, prin condimentarea diverselor preparate culinare, caloriile în plus sunt arse, de asemenea, sporește apetitul și este recomandat și persoanelor care suferă de astm, bronșite cronice, sinuzite, răceală, întrucât acesta acționează ca un expectorant.

Matraguna – delir si halucinatii

GENERALITATI

Matraguna - Atropa Belladona - este plantă erbacee, perenă, face parte din familia Solanaceae. Apare și sub denumirea de beladona, cireșele-morții, mutrea-diavolului, doamna-codrului, doamna-mare, cireasa-lupului, iarba-codrului, tilidonie crește în păduri umbroase, în poieni și în pădurile de fag din regiunile muntoase.