Plante

Cuisoarele - farmacia si condimentul din casa

Cuisoarele - Eugenia caryophyllata - sunt bobocii uscați ai florii arborelui de cuișoare, originar din Insulele Moluce, din Indonezia, seamănă cu niște cuie mici, de aici și denumirea lor de "cuișoare".

GENERALITATI

Arborii maturi de cuișoare înfloresc rar, pentru ca mugurii, se culeg înainte de înflorire, pentru a fi folosiți drept cuișoare. Arborele produce cuișoarele, la vârsta de 20 de ani și rodește încă 50 de ani.

Nasturelul - are un gust placut

GENERALITATI

Nasturelul - Nasturtium officinale - este o plantă erbacee, perenă, care crește în mod spontan în locuri cu multă umezeală, pe lângă izvoare, râuri, mlaștini, pe malul bălților. Nasturelul este cunoscut drept măcriș de baltă, năsturaș sau creson de apă, se înrudește cu ridichea, se procură din flora spontană, fiind utilizat ca plantă, aliment și condiment.

Dovleceii - o sursa importanta de vitamine

Dovlecelul se înrudește cu castravetele, pepenele și dovleacul, are un aspect similar castravetelui, are o coajă fină și subțire, de culoare galbenă sau verde miezul este cărnos, de culoare alb - gălbuie sau alb-verzuie și conține numeroase semințe; coaja, miezul și semințele sunt comestibile. 

PRINCIPII ACTIVE 

Dovlecelul este o sursă importantă de vitamine: A, C, B1, B3, B5, B6, fibre, minerale: fier, magneziu, cupru, fosfor, zinc, potasiu, mangan, acid folic, este o sursă importantă de alfa și beta-caroten, luteina și zeaxantină, nu conține colesterol sau grăsimi saturate.

Fasolea - un aliment bogat in proteine

GENERALITATI

Fasolea - Phaseolus vulgaris - este o plantă leguminoasă agățătoare, anuală, care este originara din America. Se cultivă în gradină soiul înalt, cățărătoare pe araci și fasolea pitică de tufă sau fasolea oloaga, iar pe câmp, se seamănă intercalat printre porumb. 

Spanacul - o sursa bogata de nutrienti

Spanacul - Spinacia oleracea - este o plantă perena comestibilă, prezentă mai ales în grădini, uneori și pe terenuri necultivate.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Calitățile curative ale spanacului  se datorează conținutului bogat de substanțe nutritive, de vitamine pe care le furnizează : A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic; minerale: sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier; clorofila, aminoacizi, lipide, protide, glucide, mucilagii.

Porumbul - bogat in acizi grasi nesaturati

GENERALITATI

Porumbul originar din America centrală si este o cereală cultivată cultivată azi în mai multe regiuni ca și plantă alimentară, industrială și furajeră, reprezentând alaturi de grâu 80% din producția de cereale. Porumbul  are o tulpina înaltă și groasă, neramificată, cu frunze lungi aspre și ascuțite la vârf.

Gulia - o sursa bogata de vitamine

GENERALITATI

Gulia este o legumă din familia Cruciferelor, din care fac parte: ridichea, varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles. Sunt plante ierboase, care cresc numai cultivate, se consumă frunzele și partea îngroșată a tulpinii, care este rotundă și cărnoasă.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Gulia acumulează foarte multe substanțe nutritive, nu conține grăsimi și este ideală pentru persoanele care țin cură de slăbire.

Sparanghelul - reduce colesterolul

Sparanghelul - Asparagus officinalis - este denumit în popor și umbra iepurelui, este plantă de cultură, originară din America de Nord, la noi se cultiva în sere. 

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Planta are în pământ un rizom puternic, frunzele sunt niște solzi, florile sunt mici, albe-verzui, fructul este o baca roșie, conține 95 % apă, foarte puține calorii, puțin sodiu, în schimb este o sursă bogată de vitamine A, B3, B6, C, E, K, calciu, magneziu, zinc, fosfați, acid folic, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, seleniu, crom.

Ardeiul iute - contine capsaicina

Ardeiul iute face parte din familia Capsicum și este cunoscut sub denumirea de Capsicum annuum. Se cultivă patru soiuri de ardei: iuți, grași, lungi-kapia și gogoșari. Ardeiul, este o plantă iubitoare de lumină, caldură, apă și îngrășământ.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Cultivat în întreaga lume, ardeiul iute reprezintă un stimulent și un antiseptic ce conține o mare cantitate de vitamina C și beta-caroten, de asemenea, conține vitaminele K și B6, potasiu, fibre alimentare, tiamina, riboflavina, niacină, acid folic, fier, magneziu și fosfor.

Ardeiul iute determină arderea rapidă a grăsimilor din corp, prin condimentarea diverselor preparate culinare, caloriile în plus sunt arse, de asemenea, sporește apetitul și este recomandat și persoanelor care suferă de astm, bronșite cronice, sinuzite, răceală, întrucât acesta acționează ca un expectorant.

Matraguna – delir si halucinatii

GENERALITATI

Matraguna - Atropa Belladona - este plantă erbacee, perenă, face parte din familia Solanaceae. Apare și sub denumirea de beladona, cireșele-morții, mutrea-diavolului, doamna-codrului, doamna-mare, cireasa-lupului, iarba-codrului, tilidonie crește în păduri umbroase, în poieni și în pădurile de fag din regiunile muntoase.

Menta - ceaiul de mentă stimulează digestia

GENERALITATI

Menta face parte din familia LAMIACEAE și este răspândită aproape în întreaga lume, alături de alte plante aromatice: levănțica, cimbrul, salvia, cimbrișorul etc.

Menta este cunoscută și sub denumiri populare: izma, izmă creață, nintă, menta broaștei, iarb neagră, iarbă creață, are un gust mentolat mai puternic dacă planta este proaspătă decât dacă este uscată. Menta tămăduitoare, care se folosește în tratarea diferitelor afecțiuni, cunoscută în multe țari ale lumii mai ales pentru efectul sau răcoritor, nu crește spontan, ci doar în grădini, îngrijită de om, unde se înmulțește foarte ușor și repede.

Seminte de anason - o aroma benefica sanatatii

DESCRIERE, GENERALITATI

Anasonul - Pimpinella anisum - este o plantă anuală aromatică, erbacee, atinge o înălțime de 60 – 80 cm, perioada de înflorire este iunie – septembrie, florile sunt mici, albe, dispuse sub formă de umbrele, frunzele sunt mici și rare, fructele - semințele, sunt mici, verzui - cenuși ovale, au o aromă plăcută ușor dulceagă, se recoltează începând de la sfârșitul lui august până la sfârșitul lui septembrie.

Este una dintre cele mai aromate plante, alături de chimen, fenicul și coriandru, este apreciat în special pentru proprietățile sale gastro - intestinale.

Anasonul stelat - mirodenia cu o suta de miresme

DESCRIERE, GENERALITATI

Anasonul stelat - Illicum verum - cunoscut și sub numele de anason chinezesc este fructul unui arbore peren de dimensiuni mici până la medii, putând atinge 8 m, crește în China, Japonia etc.

Este dulceag, aromat, are o aromă mai puternică decât anasonul cultivat la noi. Configurația fructului este de stea, de unde-i vine și numele. Fructul contine semințe, semințele, au coaja groasă, sunt brun-roșcate, puternic aromate, le gasim în magazinele naturiste.

Aloe Vera - are efect antiseptic si dezinfectant

DESCRIERE, GENERALITATI

Aloe Vera este o plantă, cu frunze cărnoase în formă de lance care cresc direct din pământ, cu marginile zimțate, în formă de dinți de fierastrău, în mijloc crește o tulpină care se termină cu flori de culoare galben-roșie de formă cilindrică.

Frunzele de aloe vera se recoltează numai manual, în așa fel încât, întreaga cantitate de gel să rămână în frunze, prevenindu-se astfel procesul de oxidare.

Caltunasul - este considerat un antibiotic vegetal

PREZENTARE GENERALA

Caltunas - Tropacolum majus -, condurii doamnei sau nemțoaice, sunt plante care înfloresc aproape tot timpul anului și provin din America de sud.  Caltunasul este o planta decorativa, in cosuri suspendate sau în jardiniere, atât prin frunzele rotunde sau lobate, dar mai ales prin florile pintenate, care sunt viu și variat colorate - galben-auriu ,rosu, alb sau portocaliu. Înflorirea are loc în perioada iunie-iulie și ține până toamna târziu.