Plante

Teiul - mireasma florilor de tei ne aduce pacea în suflet

DESCRIERE, GENERALITATI

Teiul creste în toate zonele țării, îl găsim de la câmpie până în zonele montane. Teiul este un arbore cu flori, în număr de 2-10 pe ram, sunt alb - gălbui, plăcut mirositoare, cu o mireasmă care te îmbată - sunt folosite în prepararea INFUZIILOR, având o acțiune ușor deprimantă asupra sistemului nervos central.

Piperul - cel mai cunoscut condiment

DESCRIERE, GENERALITATI

Fructul plantei de piper este piperul, planta este o viță lemnoasă, cățărătoare, care este veșnic verde, care poate atinge 10 m în înălțime în zonele tropicale și 4 metri daca este cultivata.

În primii 3-4 ani, piperul apare ca și o grupare de flori mici albe, apoi începe să se dezvolte în fructele cunoscute sub numele de boabe de piper. Planta de piper rodește timp de 20 de ani începând cu cel de-al 8 an de viață, iar fructele au culoare verde sau roșie, în funcție de cit de coapte sunt.

Ghimbirul - ajuta digestia

Ghimbirul - Zingiber officinale -, popular și ghimber sau gingiber, este o plantă erbacee din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat în uleiuri eterice. Este o specie perena care are nevoie de o temperatură ridicată și umiditate permanentă pentru a se dezvolta.

DESCRIERE

Rizomul de ghimbir are o formă neregulată, contorsionată, noduroasă, este lung de 5-6 cm. Ghimbirul e deosebit de apreciat în bucătăriile orientale.

Floarea de Piatra - o varietate de culori

GENERALTATI

Floarea de Piatra - PORTULACA GRANDIFLORA - este o floare originara din America, foarte rezistentă care supraviețuiește în condiții de mediu și sol dificile, este de statură mică, 10-15 cm, înflorește începând din luna iunie și până toamna târziu în octombrie, se prezintă sub forma unui covor multicolor care ne încântă cu o bogăție de culori vii, strălucitoare: mov, alb, roz, galben, portocaliu, roșu violet.

DESCRIERE

Florile pot fi simple sau cu mai multe rânduri de petale, se închid seara, iar dimineața se deschid la ivirea primelor raze de soare.

Gentiana - elimina toxinele din organism

GENERALITATI

Gentiana este o plantă medicinală, erbacee, perenă, care crește la noi în zona alpină, pe stânci și în pășuni. După culoarea florilor, se disting doua specii: cea galbenăGențiana lutea - și cea vânată-albastrăGențiana cruciata -. Recoltarea sa din flora spontană este interzisă, în scopuri medicinale este cultivată și comercializată în magazinele naturiste specializate.

Paraluta - stimuleaza metabolismul

GENERALITATI

Paralute - BELLIS PERENNIS - popular se mai numesc banutei, năsturei, bumbișori, margarete pitice. Este o plantă ierboasă, perenă face parte din familia Asteraceelor, o întâlnim în flora spontană, prin fânețe, lunci însorite, este de înălțime medie, înflorește primăvara devreme, până toamna, în alb cu nuanțe de roz, roșiatice, galbene, multicolore dar se poate cultiva în ghivece și grădini ca plantă ornamentală.

Arborele de Cacao - un arbore care infloreste permanent

GENERALITATI

Arborele de Cacao - THEOBROMA CACAO - face parte din familia Malvaceae și cuprinde 20 de specii de arbuști ce ating înălțimea de 4-5 m, au frunzele verzi tot timpul anului și cresc în pădurile tropicale din America latina. Este un arbore care înflorește permanent, dar din producția foarte mare de flori rezultă doar câteva zeci de fructe, deoarece majoritatea florilor sunt sterile.

Splinuta - cu efect calmat in tulburarile psihice

DESCRIERE, GENERALITATI

Splinuța este numită în popor și floare-boierească, floare-buiacă, varga - de - aur, smeoaică, crește la marginea pădurilor, în șanțuri cu apă, pe povârnișuri și locuri defrișate de pădure.

Tulpina este stufoasă și presărată cu lujeri cu flori galben-aurii, ajunge la o înălțime de 80 de centimetrii. Se recoltează lujerul, în timpul înfloririi preferabil de la plante care încă nu au înflorit, din luna iulie pana în octombrie. Se usucă în locuri uscate la umbra la temperaturi sub 40 grade.

Secara - trateaza constipatia

Secara este o cereală, foarte asemănătoare cu grâul, dar este puțin mai lungă și mai elastică, culoarea secarei poate sa fie maroniu - gălbui și verde - cenușiu. O găsim de cumpărat ca și spice, boabe, faină sau fulgi. Este considerată mai mult un furaj decât o plantă alimentară.

Musetelul - este considerat un leac universal

GENERALITATI

Musetelul în limbajul popular se mai numește: mamorită, mărariul – câinelui, matricea, moruna, mușețel-de-câmp, roman, romaniță, romască. Îl găsim pe ogoare, soluri argiloase, luminișuri, câmpuri de porumb, de trifoi, de cartofi și câmpuri de sfeclă. Din cauza folosirii excesive a substanțelor și îngrășămintelor chimice, mușețelul se găsește tot mai rar. Mușețelul se recoltează din luna mai până în august, are un miros plăcut și aromat.

Dragaica sau Sanzienele - curata sangele

DESCRIERE, GENERALITATI

Drăgaica numită și floarea lui Sf. ION, închegătoare, sânziene, sânziene - galbene, peteala reginei, smântânică, preferă  înălțimile, se ține drept ajungând la o înălțime de 30-60 de centimetri și are flori galben-aurii cu mireasmă puternică de miere.

Sanzienele numite și dragaica, au florile delicate de culoare alb - gălbuie și se întâlnesc foarte des pe povârnișuri și margini de drum, mai mult culcate la sol decât în picioare în timpul înfloririi. Toate florile amintite sunt aproape identice în puterea lor lecuitoare și se utilizează în același mod.

Salvia - este folosita pentru proprietatiile terapeutice

DESCRIERE, GENERALITATI

Salvia în popor, se mai numește - salvie de gradină, jales de gradină, salvie, salet, salvir, serlai. Este cunoscută ca și o plantă din familia Labiatelor, provine din Europa de sud și se cultivă în grădini.

Planta atinge o înălțime de până la un metru, florile sunt mari grupate în spic de culoare violet - albăstruie, înflorește din luna mai până în luna iunie.

Nucul - este considerat regele pomilor

GENERALITATI

Nucul este numit popular și nucar sau nuc costelativ, se cultivă în primul rând pentru fructele sale care se consumă verzi dar mai ales coapte.

Nucul este considerat REGELE POMILOR, pentru că prefera zonele înalte din livezi. Datorită cantității mari de IOD pe care o degaja frunzele, nu este indicată relaxarea și odihna la umbra lui, iar plantele nu trăiesc în zona umbrită de nuc. Deși crește lent și intră târziu pe rod, comparativ cu alte specii de pomi, nucul este foarte longeviv trăind, in medie, 80-100 de ani, după 15 ani dă producții mari.

Morcovul - este un bun tonic al sângelui

Morcovul care mai este numit și - GINSENGUL SĂRACULUI - datorită conținutului de fitochimicale, substanțe naturale care sunt benefice sănătății.

BENEFICIILE CONSUMULUI DE MORCOV        

Este recomandat pentru consum copiilor deoarece ajută la o creștere și dezvoltare armonioasă, ajutând la dezvoltarea vederii în perioada de creștere, este considerat un tonic al sângelui, antiinflamator este recomandat și împotriva arsurilor, furunculelor, urinarilor dese, iar diabeticii pot să consume morcovi, deoarece zaharul pe care îl conține nu este nociv pentru organismul lor.

Pepenele verde - adevărat izvor de energie

DESCRIERE, GENERALITATI

Pepenele verde - lubeniță, harbuz - este o plantă legumicolă anuală, agățătoare și târâtoare, cu frunze cu cinci lobi profunzi, florile sunt mari, galbene, cu perioada de vegetație de 90-130 de zile, are rădăcini foarte bine dezvoltate, este o plantă rezistentă la secetă.

Fructul este o baca de forma sferică, cu coajă verde de diferite nuanțe și miezul roșu, cărnos și zemos, cu gust dulce și răcoritor bogat în apă și săruri. Semințele, sunt de culoare neagră, maro sau alba și sunt bogate în vitamina E.