Fructe comestibile

Agrisele - intareste sistemul imunitar

DESCRIERE, GENERALITATI

AgrisulRIBES UVA CRISPA  - este un arbust fructifer ce înflorește primăvara, în perioada aprilie-mai, poate ajunge pana la 60 de centimetri înălțime, are ramuri spinoase și frunze lobate. Fructele au formă unor boabe de strugure, au gust dulce - acrișor și pot fi de culoare verde, galbenă, roșie sau albă.

Agrișele se pot recolta în două perioade: primele se culeg fructele care se apropie de coacere, acestea se pot congela, pe urma se culeg agrișele coapte care se consumă în stare proaspătă.

Alunul - alunele ajuta la mentinerea tonusului muscular

DESCRIERE, GENERALITATI

Alunul - Corylus avellana - crește sub formă de tufe, în păduri de foioase și păduri mixte, are tulpini drepte, puțin ramificate, atinge o înălțime de 5 - 6 m. Mugurii (matisori) sunt acoperiți cu peri fini, frunzele sunt zimțate pe margine, au o formă rotunjită, ascuțite la vârf. Alunul, crește încet și produce alune abia după 4-5 ani de dezvoltare. Florile alunului apar înaintea frunzelor, alunul înflorește din luna februarie până în aprilie.

Afinele - stimuleaza apetitul

DESCRIERE, GENERALITATI

Afinele sunt fructele unui arbust scund, ramificat, cu frunze oval alungite, răspândit, în special, în zonele muntoase. Afinele stimulează apetitul și sunt recomandate în dieta copiilor mici, mofturoși și persoanelor vârsnice, sunt de ajutor persoanelor care au probleme cu constipația, dar și cu diareea, afinele îmbunătățesc și sănătatea tractului urinar.

Visinul - visinele au efect de purificare a organismului

DESCRIERE

Visinul este un pom fructifer din familia rozaceelor, înrudit cu cireșul, cu care se aseamănă în multe privințe. Ca aspect, este de talie mai mică, el nu atinge înălțimea cireșului, poate ajunge până la o înălțime 6 m. Are frunze lucioase, dințate pe margine, flori albe, parfumate, fructele vișinele, sunt globuloase, de culoare roșie-purpurie cu gust dulce acrișor. 

Portocalul - un copacel de apartament care decoreaza foarte frumos

DESCRIERE, GENERALITATI

Portocalul, arbore originar din China și Indochina, în țara noastră portocalul, nu se poate cultiva în plantații obișnuite, din cauza cerințelor specifice de temperatură, lumină și umiditate și din aceasta cauză, portocalul se găsește numai ca plantă ornamentală în apartamente și balcoane închise.

Sunt cunoscute două soiuri: portocalul și portocalul amar. La ambele soiuri, pomul este înalt până la 10-12 metri, are ramurile spinoase, frunzele sunt persistente, lucioase, ascuțite la vârf.

Merisorul – bogat in substante antibacteriene si antimicotice

DESCRIERE, GENERALITATI

Merisorul este un arbust mic, cu o înălțime de până la 25 cm, cu tulpina cilindrică, ramificată, frunzele de formă ovală sunt mici și lucioase, de culoare veșnic verde, și sunt tari la pipăit. Crește în zone de munte, rezistă la geruri de - 40 de grade, la vanturile cele mai puternice.

Merișorul și-a dezvoltat un sistem de apărare extrem de puternic, împotriva oricărei boli produse de bacterii, viruși sau fungi. Astfel, frunzele și fructele sale sunt o adevărată fabrică de medicamente, unde sunt produse niște leacuri antiinfecțioase foarte eficiente.

Murea - sursa bogata de vitamina k

DESCRIERE, GENERALITATI

Murul, sau rug de munte este un arbust din familia rozaceelor, cu tulpina dreaptă sau arcuită, deseori târâtoare ajunge pana la 3 m înălțime, cu tepi ascuțiți și puternici, cu frunze ovale și dințate pe margini, de culoare verde închis pe fața superioară și mai deschis pe cea inferioara, florile sunt albe sau roze și se deschid în lunile iunie august. 

Dulci, parfumate și savuroase, murele ne cuceresc prin aroma lor intensă, prin gustul lor dulce - acrișor, prin aspectul lor, ele ne dau semnalul ca toamna este aproape. Consumate proaspete, congelate, sub formă de gem, compot, incorporate în creme de față sau în săpunuri lichide, ele au acțiune benefică asupra întregului organism.

Zmeura - reduce aciditatea din stomac

Zmeurul - Rubus idaeus - face parte din familia Rosaceae, zmeurul este un semiarbust înalt de 1-2 m, preferă spațiile semiumbrite pe lângă garduri, sau pereți, se dezvoltă în orice fel de sol, dar în zilele caniculare este necesar să fie udat pentru ai asigura un climat umed. Nu se dezvoltă în locurile unde băltește apa, dar nici acolo unde terenul este foarte uscat.

DESCRIERE

Zmeurul este un arbust tufos, cu tulpini drepte, arcuite spre vârf, cu ghimpi drepți, frunzele sunt dințate pe margini, verzi, albicioase pe cea inferioară.

Prunele - alunga oboseala

GENERALITATI

Prunul - Prunus domestica - este un pom fructifer care face din familia rozaceelor. Fructele sale, prunele, sunt rotunde sau ovale, albastre închis, gălbui sau roșu-violaceu, sunt fruncte cărnoase și în interior se găsește un sâmbure lunguieț și ascuțit.

Prunele se regăsesc în mai multe soiuri și culori, prunus domesticus fiind specia cea mai răspândită la noi în țară. Aceste fructe se folosesc foarte mult în industria alimentară, din ele se prepară gemuri, compoturi, si se consumă și proaspete fiind foarte delicoase. Dar cea mai cunoscuta utilizare este pentru fabricarea rachiului, uneori acesta fiind și depozitat în butoaie fabricate din lemn de prun.

Ciresul - ciresele au renumele de fructe ale tineretii

GENERALITATI, DESCRIERE

Cireșul este o specie de pom fructifer originară din zona cuprinsă între Marea Neagra și Marea Caspică de unde s-a răspândit în Europa și Asia. La noi, cireșii sunt cultivați în toate regiunile țării, la câmpie, deal și în zona de munte, până la altitudinea de 1.000 m.

Existența cireșului în țara noastră este atestată documentar de pe vremea lui Mircea cel Bătrân, astăzi sunt cunoscute localitățile Cireșu, Cireșoaia, Cireșeni, Valea Cireșului, pentru culturile de cireși, localități care poartă numele speciei.

Avocado - este bogat in grasimi sanatoase

DESCRIERE, GENERALITATI    

Copacul care face aceste minunate fructe are frunzele foarte verzi și crește înalt de până la 65 de metri. Fructele de avocado variază în greutate de la 150-200 de grame până la trei kg, în funcție de soi. 

Fructul de avocado este unul dintre cele mai hrănitoare fructe din lume, este cunoscut și consumat de secole în America Centrala și de Sud. Este un fruct pe care îl găsim, în marile lanțuri de magazine.

Bananele - sunt bogate in fibre

Bananierul este o plantă ierboasă din genul Musa, care, din cauza mărimii și structurii, este deseori confundat cu un arbore. Este cultivat pentru fructele sale BANANELE.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Datorită conținutului de vitamina A, grupul de vitamine B, C, E, calciu, potasiu, acid folic, magneziu, crom, sodiu, proteine, fosfor și fier, bananele previn și vindecă multe afecțiuni. Banana ameliorează anemia, este bogată în fier, stimulează hemoglobina din sânge din această cauză, bananelor sunt recomandate persoanelor anemice.

Capsunile - remineralizeaza organismul

Capsunile sunt fructe de sezon care ne încântă de primăvara până la începutul verii, sunt ideal de consumat de copii, de persoanele adulte cât și de cele în vârstă.

PROPRIETATI, PRINCIPII ACTIVE

Sunt tonice, gustoase și aromate și au foarte multe proprietăți terapeutice: remineralizează organismul, stimulează imunitatea naturala și funcțiile hepatice, reglează tensiunea, au efect detoxifiant, scad colesterolul și au foarte puține calorii. Se pot consuma în stare proaspătă, dar se pot și conserva sub formă de dulcețuri, gemuri, siropuri.

Fructele Goji - ajuta sistemul endocrin

DESCRIERE, GENERALITATI

Goji este un arbust din Familia Solanaceae, cu frunze căzătoare cu dimensiunile de aproximativ 2 ×2,5 m, Goji înflorește începând din luna iunie și rodește, începând cu luna august având perioade când are și flori și fructe. 

Fructele sunt mici, de culoare portocalie, alungite, dulci. Fructele Goji au fost descoperite în China, Tibet și India, și sunt folosite pentru menținerea sănătății și încetinirea procesului de îmbătrânire.

Kumquat - cu fructe dulci acrisoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Kumquat este un arbore peren, exotic, de dimensiuni mici utilizat în scop practic și decorativ, este des întâlnit în China, Japonia în unele zone din America, Italia și în Grecia. Bogat in vitamina C, este benefic în prevenirea bolilor neuro - degenerative, diabet, artrita și ajută la absorbția fierului în organism.