Plante

Foaie grasa - o planta carnivora interesanta

DESCRIERE, GENERALITATI

Foaie grasa - PINGUICULA AGNATA - denumirea populară foaie grasă, grasetă este o plantă din familia Lentibulariaceae și este originară din America Centrală și America de Sud, crește și se dezvoltă în zonele tropicale și subtropicale ale Americii.

Este o plantă CARNIVORĂ, ierboasă, perenă în zonele de origine naturală, trăiesc 3-4 ani în sere reci sau în terarii și doar câteva luni condiții de interior.

Sunatoarea - recomandata in boli ale sistemului nervos

DESCRIERE,GENERALITATI

Sunătoarea este o plantă care înflorește la marginea drumului și în păduri, pe dealuri și câmpii, din luna iulie până în septembrie. În limbaj popular se mai numește și buruiana-de năduf, buruiana-de-pe-răzor, crucea-voinicului, drobișor, floarea-lui-Ioan etc.

Este o plantă erbacee, perenă, cu tulpină dreaptă, ramificată în partea superioară, lemnoasă în partea de jos, frunzele, sunt oval-eliptice și conțin  numeroase pungi secretoare.

Nepents - o planta impresionanta

DESCRIERE, GENERALITATI

Nepents - NEPENTHES - denumirea populara nepentes face parte din familia Nepenthaceae, este originara din China, India, Indonesia, Malaysia, Madagascar, Noua Caledonie etc. Plantele prezintă inflorescențe, primăvara și vara, sunt dioice, adică florile mascule și cele femele se dezvoltă pe indivizi diferiți.

Mararul - o sursa de minerale

Mararul este o plantă perenă, care face parte din grupul - Umbellifere - grup care include feniculul, chimenul, pătrunjelul etc., este unică între plante, în sensul ca atât frunzele cât și semințele se folosesc în bucătărie dar și în scopuri terapeutice.

UTILIZARE, GENERALITATI

Mararul este folosit foarte mult în bucătărie, pentru aromă deosebită pe care o are. Se folosește în ciorbe, salate, murături și la tot felul de preparate. Mărarul, are puterea tainică de a întineri trupul, mintea și spiritul.

Bamele - contin acid folic

DESCRIERE, GENERALITATI

Bama - Abelmoschus esculentus - este o plantă care are fructele comestibile din familia Malvaceelor. Este o plantă anuală care crește până la 2 m înălțime, frunzele au 10–20 cm lungime și sunt late. Bamele sunt legume puțin cunoscute la noi, pentru că, dacă nu sunt preparate corespunzător, au o textura mucilaginoasă - sunt balonașe -, gătită bine, mâncarea de bame este gustoasă și fragedă. Deși sunt foarte apreciate în arta culinara, la noi exista anumite rețineri în folosirea lor, pentru ca se cunosc foarte puțin secretele de preparare.

Sarracenia - o planta carnivora ca un ulcior

Sarracenia  - SARRACENIA - denumirea populara saracenia, face parte din familia - Sarraceniaceae -, este originară din America de Nord.

DESCRIERE

Este o plantă CARNIVORĂ, ierboasă, perenă dacă trăiește în mediul natural, sau poate trai 3-4 ani, dacă crește și se dezvoltă în vase sau recipiente în sere, terase etc.

Prinde Muste - o planta carnivora fascinanta

Prinde muște - DIONAEA MUSCIPULA - denumirea populară - prinde muște -, este o plantă perenă, originara din Carolina de sud, New Jersey, crește și se dezvoltă în regiuni mlăștinoase, în zone cu pământ sărac în nutrienți, iubește în general zonele umede.

DESCRIERE

Este o plantă CARNIVORĂ, face parte din familia Drosseraceae, poate atinge 30-35 cm înălțime.

Cobaea - o planta cu flori viu colorate

DESCRIERE, GENERALITATI

Cobaea  - COBAEA SCANDENS -  denumirea populară cobea este o plantă cățărătoare anuală, cu tulpini viguroase, care poate atinge și 10 metri înălțime, dacă este cultivată în grădină și 4-5 metri dacă este cultivată în vase mari, este o superbă plantă decorativă,face parte din familia Polemoniaceae. Este originară din Noua Zeelandă, crește în regiunile tropicale dar este cultivată și la noi prin parcuri, în grădini.

Caprifoi Tataresc - o planta decorativa

DESCRIERE, GENERALITATI

Caprifoi tataresc - LONICERA TATARICA - este o plantă cățărătoare, care face parte din familia Caprifoliaceae un arbust formata din tufe viguroase, înalte pana la 3-4 metri, originară din Asia, este o specie care se cultivă și la noi în țară ca și plantă decorativă.

Frunzele sunt ovale, căzătoare, de culoare verde, verde-deschis sunt netede fără perișori.

Caprifoiul - parfum si sanatate

Caprifoiul  - LONICERA JAPONICA - popular se mai numește MÂNA MAICII DOMNULUI, este un arbust cățărător, face parte din familia Caprifoliaceae, este cea mai întâlnită varietate, crește spontan, sau este cultivat.

DESCRIERE

Este o plantă cățărătoare sau târâtoare care poate ajunge și la 5 metri înălțime, este o liană, rezistentă atât la ger cât și la secetă, nepretențioasă la sol, fiind cultivată ca specie decorativa prin frunze dar mai ales prin flori care au o mireasmă îmbătatoare mai ales noaptea, îmbracă balcoane, ziduri, diverse construcții, se poate planta și în ghivece sau jardiniere.

Kumquat - cu fructe dulci acrisoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Kumquat este un arbore peren, exotic, de dimensiuni mici utilizat în scop practic și decorativ, este des întâlnit în China, Japonia în unele zone din America, Italia și în Grecia. Bogat in vitamina C, este benefic în prevenirea bolilor neuro - degenerative, diabet, artrita și ajută la absorbția fierului în organism.

Hameiul - remediu naturist în combaterea insomniei cronice

Hameiul - Humulus lupulus - este o plantă perenă, cățărătoare ca o liană, cu tulpină groasă aspră, care poate să ajungă la 3-5 metri.

Ginsengul - alunga batranetea

DESCRIERE, GENERALITATI

Ginseng - PANAX GINSENG - ginseng corean și ginseng chinezesc, este o plantă perenă care face parte din familia Araliaceelor, crește în flora spontană dar este cultivat în Japonia, Vietnam, Canada, S.U.A.

Ginsengul crește și se dezvoltă încet în munții din nord-estul Chinei și Coreei are frunzele lungi pețiolate, ascuțite la vârf, înflorește după cel puțin patru ani de la plantare.

Piatra Vie - o planta pietrificata

DESCRIERE, GENERALITATI

Piatra vie - LITHOPS - face parte din familia Aizoaceae originară din Africa de Sud și Namibia, se numește piatra vie pentru ca poate să înșele foarte ușor oamenii și animalele prin aspectul sau pietrificat. Se poate crește în ghiveci, este foarte bun pământul pentru cactuși, dar și pământul amestecat cu nisip pentru o drenare mai ușoară.

Teiul - mireasma florilor de tei ne aduce pacea în suflet

DESCRIERE, GENERALITATI

Teiul creste în toate zonele țării, îl găsim de la câmpie până în zonele montane. Teiul este un arbore cu flori, în număr de 2-10 pe ram, sunt alb - gălbui, plăcut mirositoare, cu o mireasmă care te îmbată - sunt folosite în prepararea INFUZIILOR, având o acțiune ușor deprimantă asupra sistemului nervos central.