Plante medicinale

Ceaiul Alb - un ceai cu savoare deosebita si proprietati benefice pentru sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Ceaiul alb, se obține din frunzele arbustului Camellia sinensis, planta din care provine și ceaiul verde, ceaiul negru și ceaiul oolong, diferența dintre aceste ceaiuri, este modul de procesare.

Camellia sinensis, este un arbust originar din sud-estul Asiei, este înrudit cu cameliile plante ornamentale, mult mai populare, verzi tot anul, folosite în aranjamente ornamentale, iar sinensis, în limba latină înseamnă chinez.

Ceaiul de Roinita - calmant si linistitor

DESCRIERE, GENERALITATI

Roinița - MELISSA OFFICINALIS -, denumiri populare - buruiana - stupului, alamaița, busuiocul stupului, iarba albinelor, roiște, melisa, este o plantă perenă, meliferă, aromatică, cu calități curative, face parte din familia Lamiaceae, - familia mentei -, crește spontan în sud-vestul țării, o întâlnim la marginea pădurilor, în luminișuri, dar roinița creste și în grădini, este cultivată ca plantă ornamentală, plantă medicinală și meliferă, înmulțirea se face prin semințe sau prin separarea tufelor. Este o plantă meliferă, cu inflorescență vizitată de insecte, în special de albine care sunt atrase de mirosul pronunțat al florilor, este folosită de apicultori - freacă pereții stupului - atunci când capturează un roi.

Ceaiul Verde - o bautura aromata, cu multe beneficii pentru sanatate

GENERALITATI

Ceaiul Verde - se obține printr-un proces natural de nefermentare a frunzelor de Camelia Sinensis, o plantă cultivată de secole în India și China, din care se obțin și alte tipuri de ceaiuri cunoscute - ceaiul negru, ceaiul alb, ceaiul oolong -.

Imediat după recoltare, frunzele acestei plante, sunt supuse unui tratament cu abur, după care sunt uscate și sfărâmate pentru a stopa procesul de fermentare, de aceea ceaiul verde este denumit și ceai virgin, ceai nefermentat.

Telina - o radacina cu multe beneficii culinare si medicinale

DESCRIERE, GENERALITATI

Țelina - APIUM GRAVEOLENS -, este o plantă leguminoasă și medicinală, face parte din categoria super legumelor, fiind utilizată în diferite moduri, pentru aroma pe care o dă preparatelor culinare, dar și  pentru calitățile sale medicinale, este folosită încă din antichitate, fiind o legumă foarte populară în zona Marii negre și a Marii Mediterane, mai ales Grecia.

Țelina are un rizom gros, rotund și mare cu ușoare denivelări, cu numeroase fire de rădăcini mai subțiri și mai groase, frunzele sunt mari, verde - închis, penate, coada este foarte lungă, florile de țelină au culoarea albă.

Beneficiile nutriționale și medicale maxime se obțin dacă leguma este consumată împreună cu coaja.

Ghintura de Primavara - calitati tonice - amare, remediu pentru un ficat sanatos

DESCRIERE, GENERALITATI

Ghințura de primăvară - GENTIANA VERNA -, este una dintre cele mai răspândite plante din genul Gențiana, crește în zonele subalpine pe pajiști însorite din centrul și în sud-estul Europei, crește la altitudini mari pe soluri calcaroase, pietroase. Ghințura de primăvara aparține familiei Gentianaceae, care include în jur de 1.200 de specii de plante, clasificate în 80 de genuri.

Ghintura Galbena - o planta medicinala - monument al naturii

DESCRIERE, GENERALITATI

Ghințura galbenă - GENTIANA LUTEA -, denumiri populare - ghimbire de munte, abramească, cahincea, dantură, fierea  pământului, iantura, strigoaie, ochincea, tintaura, lumânărica pământului etc.

Este o plantă medicinală cu proprietăți tămăduitoare, răspândită în munții Carpați, crește spontan, la altitudini înalte însorite, pe grohotișuri, pe coastele ierboase, la marginea pădurilor însorite, recoltarea prea mare a plantei, datorită calităților terapeutice excepționale, și în scopuri comerciale, a făcut ca planta să fie tot mai rară, pe cale de dispariție, de aceea este ocrotită de lege, fiind considerata monument al naturii, recoltarea ei din flora spontana fiind interzisă.

Sapunarita - o planta medicinala cu utilizari in alimentatie si cosmetica

DESCRIERE, GENERALITATI

SăpunarițaSAPONARIA OFFICINALIS -, denumire populară săpunul calului, odogaci, ciulin roșu, asudul calului, săpunul popii, floare de săpun, floarea călugărului, flori albe, este o plantă medicinală, perenă, înaltă de 30-70 cm, poate atinge și 1 metru, crește spontan în soluri nisipoase, însorite, de la șes sau deal - o întâlnim pe marginea drumurilor, a râurilor, pe lângă garduri și ziduri, etc., la noi în zonele de șes ale țării săpunarița crește și cultivată, face parte din familia Carphyllaceae.  

Sofranelul - un ciulin cu multiple utilizari

DESCRIERE, GENERALITATI

Șofrănel, Șofranul Indian - CARTHAMUS TINCTORIUS -, denumire populara șofrănel, care se cultivă pe scară largă în China, India, SUA, Mexic, Australia, este o variantă mai rentabilă și mai ieftină a ȘOFRANULUI, dar cu calități asemănătoare cu acesta.

Șofranul este o plantă erbacee, perenă, care crește din bulbi numiți cormus, originară din Europa și Asia, cu florile ca niște cupe, cu petale rotunde sau ascuțite nuanțate în - roșu, alb, galben sau bicolore -, înfloresc primăvara, sau toamna.

Coada Vacii - o planta medicinala

DESCRIERE, GENERALITATI

Coada Vacii - VERBASCUM THAPSUS -, denumiri populare - gavat, buruiana - milcedului, jale, jales - sălbatic, jales - de - câmp, jales -de - pădure, salvie - de - câmpur, salvie-sălbatică.

Este o plantă medicinală care crește spontan în locuri nisipoase - pietroase în zona de câmpie și în zone deluroase, pe lângă drumuri, izlazuri, pajiști, la marginea pădurilor, dar se poate cultiva și în gradină, daca are un sol adecvat.

Florile de Albastrele - decorative si medicinale

DESCRIERE, GENERALITATI

Albăstrelele  - CENTAUREA CYANUS -, denumiri populare - clopoțel, albăstrița, corobatica, floare de grâu, floare - vânată, ghioc, floarea-paiului, tătăișe, iarba-frigurilor, vinetele, vinețica - de - câmp, zglavoc. Este o plantă anuală, erbacee, crește până la 1 metru trăiesc 1-2 ani, le găsim răspândite în zonele de câmpie și de deal, pe marginile drumurilor, în locuri pietroase, pe lângă lanurile de cereale, în special pe lângă cele de porumb. Este apreciată ca o plantă medicinală, care se cultivă și în scop decorativ.

Lumanarica - o planta cu calitati medicinale

DESCRIERE, GENERALITATI

Lumânărica - VERBASCUM PHLOMOIDES  -, denumirea populară lumânarea Domnului, ceaiul iernii, coada-lupului, corcobatică, coada-mielului, cucuruz galben, este o plantă medicinală, cunoscută ca vindecătoare pentru durerile de piept și bolile plămânilor.

Este o plantă erbacee, bianuală, tulpina este dreaptă, cilindrică, înaltă până la 2 m, în al doilea an de viață, apar florile, foarte atractive, galben-aurii, înflorirea are loc din luna iunie până în august.

Frunzele de Morcov - remineralizante si vitaminizante

GENERALITATI

Frunzele de Morcov - morcovul - Daucus carota -, o legumă folosită în alimentație în țara noastră de mii de ani, populară în toată lumea, alături de alte rădăcinoase - pătrunjel, păstârnac, chimen, mărar, cu care se înrudește, la fel de apreciate și cunoscute.

Morcovul, acest aliment comun și banal, este printre cele mai vechi remedii antitumorale înscrise în istoria medicinii.

Calomfirul - o planta ornamentala si medicinala uitata

DESCRIERE, GENERALITATI

Calomfirul -TANACETUM BALSAMITA -, este o plantă erbacee aromatică, perenă, face parte din familia Asteraceae, la noi crește spontan, dar se și cultivă pentru proprietățile medicinale și valoarea ornamentală.

Rădăcina este un rizom cu rădăcini puternice, din care se dezvoltă primăvara o tulpină dreaptă, ramificată la vârf, înaltă poate ajunge până la un metru și jumătate, acoperită cu perișori foarte fini, frunzele sunt ovale, alungite, zimțate, florile de nuanță galben-intens, apar vara, din iunie până în septembrie.

Coada Racului - o coada cu efecte vindecatoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Coada Racului - POTENTILLA ANSERINA -, denumiri populare argentina, argintel, argintica, buboasa, buruiana-junghiurilor, forostoi, coada-dracului, iarba - găștii , iolut, iarba-scrântiturii, scrânteala, scrântitoare de balta, talpa lupului, troscot, vintricea, este o plantă erbacee, pitică ajunge până la 20-40 cm lungime, crește pe marginea șanțurilor, de-a lungul drumurilor și a malurilor nisipoase ale râurilor, pe malul lacurilor, în livezi și grădini, este răspândită în locuri umede și nisipoase de deal și munte, face parte din familia Rosaceae.

Planta are mai multe tulpini tăritoare, care pornesc dintr-un nod comun, în contact cu pământul tulpinile formează rădăcini și noduri din care cresc plante noi.

Coltii Babei - un remediu natural in tulburari sexuale

DESCRIERE, GENERALITATI

Colții Babei -TRIBULUS TERRESTRIS -, este o plantă MEDICINALĂ, erbacee, anuală, originară din Africa de Sud, face parte din familia, este populară în zone tropicale și temperate din întreaga lume, crește pe pășuni, în locuri cultivate, pe pajiști, pe terenuri nisipoase și pietroase.

La noi este răspândită mai mult în sudul țării pe câmpuri și islazuri, pășuni, locuri cultivate unde este considerată o buruiană dăunătoare pentru cultură, pe terenuri nisipoase pietroase, denumirea populară colțul babei se datorează fructului sau țepos.