Plante medicinale

Priboiul, Floarea raiului - o planta medicinala, eficienta iin tratarea cancerului

DESCRIERE, GENERALITATI

Priboiul - GERANIUM MACRORRHIZUM -, denumire populară floarea raiului, este apreciată ca plantă medicinală, pentru puterea ei vindecătoare, este răspândită în flora spontană din Europa, la noi crește în zonele pietroase, pe soluri calcaroase, umbroase în pădurile de molid și fag din regiunile montane și deluroase.

Este o plantă care crește sub formă de tufă, se fixează în sol cu ajutorul unui rizom puternic, tulpinile sunt subțiri și ajung la înălțimea de 80 cm, frunzele de un verde închis, palmate, adânc zimțate, florile sunt așezate în vârful tulpinii de culoare roz-violaceu.

Hasmatuchi - mirodenie si planta medicinala

DESCRIERE, GENERALITATI

Hasmațuchi - ANTHRISCUS SILVESTRIS -, se mai numește popular - asmatui, asmatuchi, hasmaciuca, pătrunjel creț-, este o plantă anuală, cu frunze aromate, face parte din familia Apiaceae, fiind înrudit cu morcovul și pătrunjelul.

Tulpina este ierboasă, moale, crește până la 60-70 de cm înălțime, frunzele verzi sunt fragile cu un aspect lucios, florile sunt mici albe, așezate în buchețele în vârful tulpinii.

La noi planta este cunoscută de secole, fiind folosită în bucătăriile boierești, azi este uitată, și mai este folosită prin Moldova.

Pelinul - o planta tonic - amara, cu beneficii pentru sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Pelinul - ARTEMISIA ABSINTHIUM -, denumiri populare - pelinaș, pelinită, pelin, iarba fecioarelor, lemnul Domnului, este un arbust peren, aromat, frunzele sunt verzi - cenușii acoperite de perișori fini, albi, catifelați, florile sunt mici, grupate în mănunchiuri, pelinul înflorește din iulie și până în septembrie.

Originar din Europa, Africa și Asia, pelinul este o plantă de gradină răspândită în multe țări din lume, crește spontan pe marginea drumurilor, a terenurilor virane, pe pajiști, la marginea pădurilor, lângă ziduri și garduri, în locuri cu mult soare, este una dintre cele mai amare plante, cunoscută și folosită de mii de ani pentru calitățile ei tămăduitoare.

Oregano - o planta aromatica si medicinala

DESCRIERE, GENERALITATI

Oregano - ORIGANUM VULGARE -, denumiri populare - șovârf, sovârv, arigan , sovârf roșu, busuioc - de - pădure, maghiran sălbatic, busuiocul feciorilor, pălăria cucului, poala - Sfintei - Marii, familia Lamiaceae, familia mentei, din care face parte oregano sau sovârf - cum este cel mai cunoscut -, cuprinde în jur de 30 de varietăți, oreganum vulgare, cuprinde 6 subspecii, dintre care sovârful este cea mai populară și cea mai răspândită.

La noi șovârful este o plantă răspândită în Carpați, crește prin tufișuri, pe lângă păduri, prin locuri pietroase, prin fânețe, în livezi, este o plantă cunoscută încă de pe vremea dacilor, care o foloseau și ca plantă vindecătoare, și pentru vopsit.

Chimenul - condiment si medicament

GENERALITATI

Chimenul - CARUM CARVI -, denumiri populare - chimion, chimin, chiman, secareă -, este o plantă bianuală, face parte din familia Apiaceae, este originar din Asia occidentală, fiind printre putinele plante condiment, care cresc spontan, mai ales în zonele de deal și de câmpie.

Astăzi, chimenul este și o plantă de cultură, este cultivat în toata Europa, pentru calitățile sale de aromatizat și condiment, cunoscut și folosit din timpuri străvechi în bucătărie, chimenul este considerat și o plantă medicinală, fructele sale fiind apreciate ca și adevărate medicamente.

Tarhonul - condiment si medicament

GENERALITATI

Tarhonul - ARTHEMISIA DRACUNCULUS - denumiri populare: tarcon, taracon, dracon, tarahana, matricea, face parte din familia Compositae, adică din familia florii-soarelui este originară din Mongolia și Siberia de unde, s-a răspândit în toata Europa și Asia, ca plantă de cultură.

La noi, este răspândită în toata țara, se cultiva pe suprafețe relativ restrânse, cu precădere în sud-vestul și nord-vestul țării, dar este cultivată în foarte multe grădini alături de alte plante aromatice folosite ca și condiment în bucătărie - mărarul, cimbrul, leușteanul, cimbrișorul -. 

Despre beneficiile medicinale și alimentare ale fructelor, frunzelor, florilor și semințelor de Maces

GENERALITATI

Măceșul - Rosa Canina -, este un arbust din familia Rosaceae, este originar din Europa, din nord-vestul Africii, vestul Asiei, astăzi este răspândit pe toate continentele, acolo unde clima este cald-temperată, iar in unele regiuni din Noua-Zeelanda și America de Nord este apreciat ca și o varietate invazivă.

La noi crește spontan fiind răspândit în toate zonele țării, este o plantă nepretențioasă care se adaptează foarte ușor și repede la toate tipurile de sol, nisipos, calcaros, mărăcinos, este extraordinar de rezistent la secetă și la îngheț, în tradiția populară în funcție de zona unde creste, se mai numește - cacadar, cacadir, rug, răsură, ruja, trandafir - sălbatic, trandafir - câinesc.

Paducelul - eficient in afectiuni cardiace

DESCRIERE, GENERALITATI

Păducelul - CRATAEGUS MONOGYNA -, denumire populară - mărăcine, gherghinar, malai moale, mărăcine alb, mălaiul cucului, este un arbust cu calități remarcabile în tratarea afecțiunilor cardiace, fiind denumit  PLANTA INIMII.          .

Păducelul este un arbust rămuros care poate ajunge la 3-4 metri înălțime, unele specii au aspectul unui arbore, care pot ajunge la opt metri înălțime, face parte din familia Rosaceae care cuprinde în jur de 250 de specii, care sunt răspândite pe întregul mapamond, majoritatea cu proprietăți terapeutice.

Ungurasul - o planta medicinala

DESCRIERE, GENERALITATI

Ungurașul  - MARRUBIUM VULGARE -, denumiri populare baltatură, gutuița, cătușnica, smucita, unsuroasă, face parte din familia Lamiaceae, este o planta erbacee, erectă, crește înaltă între 25 cm și 45 cm, dar poate atinge și la 80 cm, crește spontan, pe marginea drumurilor, pe lângă garduri și ziduri, prin locuri virane.

Tulpina este goală în interior, are 4 muchii, puțin ramificată și acoperită cu peri lungi, care îi dau o tentă alb - cenușie.

Talpa Gastei - remediu natural de exceptie in afectiuni cardiace

DESCRIERE, GENERALITATI

Talpa gâștei - LEONURUS CARDIACA -, numele științific face referire la efectele deosebit de benefice ale acestei plante pentru vindecarea afecțiunilor cardiace, denumiri populare - creasta cocoșului, somnișor, iarba de dat, laba-lupului, iarbă flocoasa, este o plantă medicinală, crește în zona de deal și câmpie, în poieni, la marginea pădurilor, pe marginea drumurilor, a căilor ferate, în locuri necultivate, este una dintre cele mai folosite plante în medicina tradițională românească.

Varza Rosie, un aliment - medicament de exceptie

GENERALITATI

Varza se cultivă de mii de ani, este o plantă erbacee, legumicolă, bienală, cu valoare terapeutică foarte ridicată, se recoltează când căpățâna de varză este formată și bine îndesată, se cunosc peste patru sute de specii de varză, care se deosebesc prin culoare - alba, roșie -, aspect - varza creață, varza de Bruxelles -, toate aceste varietăți sunt valoroase din punct de vedere terapeutic - au calități nutritive, digestive, tonice, energizante, remineralizante, vitaminizante, datorită bogăției de substanțe nutritive.

Remedii naturale - cunoscute din cele mai vechi timpuri

MUGURI DE PLOP NEGRU  

DESCRIERE

Mugurii de plop negru, ascuțiți la vârf, lucioși, au o nuanță de brun - gălbui, sunt vâscoși, lipicioși și au interiorul rășinos, miros plăcut, aromat, caracteristic, cu gust amărui, sunt folosiți în vindecarea bolilor, încă din Antichitate, astăzi acțiunea lor medicinală este confirmată.

Ceaiul de Merisoare - un remediu puternic impotriva infectiilor urinare

DESCRIERE

Merișoarele, sunt fructele unui arbust pitic care creste printre mușchi în zonele montane, mai ales lângă pădurile de rășinoase, sunt mici, sferice la început sunt albe-verzui, apoi pe măsura ce se maturizează își schimbă culoarea în rozaliu iar coapte au nuanță de roșu, roșu - închis, gustul este acrișor - amărui, foarte plăcut.

Merișorul, acest arbust pitic, capabil să reziste la temperaturi extrem de scăzute, este dotat cu un sistem de apărare apt să facă față la aproape orice boală produsa de viruși, bacterii sau fungi.

Urzica, Leurda, Stevia - trei remedii naturale care aduc primavara si merita toata atentia noastra

Primăvara, este anotimpul în care renaște la viață toată natura, organismul nostru, după o iarnă încărcată de sărbători, are nevoie de o cură de vitamine și minerale - Urzica, Leurda, Ștevia - ne sunt de mare ajutor, pentru o cură de vitaminizare, mineralizare și în același timp de detoxifiere a organismului.

Busuiocul - o mirodenie cu efecte energizante si antidepresive

DESCRIERE, GENERALITATI

Denumirea de busuioc provine din limba greacă, - basileus - adică rege, se spune că această plantă a crescut pe locul unde împărații Constantin și Elena au descoperit Sfânta Cruce, există speculații care spun că busuiocul a fost folosit în unguente sau medicamente regale, busuiocul este și astăzi considerat regele mirodeniilor, de mulți cunoscători în arta gastronomică.          

Busuiocul - Ocimum Basilicum -, este o plantă ierboasă, anuală, care își are originile în India, unde este considerat o plantă sacră, cunoscută și folosită de mii de ani, busuiocul se bucură de o largă răspândire și de o mare apreciere în toată lumea.