Plante medicinale

Plante benefice pentru zodiile din lunile de Vara

RAC

Racii sunt semne de apa, sunt guvernati de Luna, sunt timizi, sensibili, emotivi, sunt vulnerabili si influentabili, dar racii pot fi si victime si invingatori, plante care se dezvolta si cresc in apa, sau pe marginea apei.

Plante benefice in alimentatie

Plante cu efecte benefice pentru zodiile din lunile de Primavara

 BERBEC

Berbecii sunt guvernati de planeta Marte, sunt dinamici si aventurosi, intr-o continua miscare - plante cu spini, cu gust acre-amarui -.

Plante bebefice in alimentatie

Leguminoase benefice in timpul postului - Mazarea, Nautul

Generalitati

Leguminoasele reprezinta o clasa de alimente, foarte indicate în aceasta perioada, pentru ca sunt lipsite de substante daunatoare, pot fi pregatite in foarte multe moduri, sunt bogate in vitamine, minerale, proteine de buna calitate, fibre, leguminoasele  nu trebuie sa lipseasca din nici o dieta, ele sunt benefice pentru sanatate si protejeaza organismul de numeroase afectiuni.

Leguminoasele, ofera senzatia de satietate, prin continutul mare de fibre, fiind recomandate in dietele persoanelor care lupta cu kilogramele in plus, de asemenea mentin nivelul glicemiei in limitele normale, fiind benefice pentru cei care sufera de diabet, combat constipatia, deci nu trebuie ocolite - sunt gustoase, sanatoase si pentru oricare buzunar.

Glanda Tiroida - cateva tratamente naturiste

Rolul glandei tiroide in organism

Glanda tiroida este cea mai mare glanda a sistemului endocrin uman, are o greutatea de 5-6 g la nou-nascut si o greutate de 15-18 g la un adult -, este situata in partea anterioara a gâtului, are forma de fluture si este alcatuita din doi lobi - lobul drept si lobul stâng -, care sunt uniti printr-o portiune de tesut glandular.

Glanda tiroida produce doi hormoni importanti,- tironina si tiroxina -, care au rolul de reglare a metabolismului, functionarea sistemului cardiovascular, a sistemului nervos central, sistemului muscular si a aparatului digestiv.

Pedicuta - o planta medicinala benefica pentru alcoolici si fumatori

Pedicuta - LYCOPODIUM CLAVATUM -, este cunoscuta in popor si sub denumirea de talpa-ursului, bradisor, leacul biblic, bratul-ursului, chindicuta, bunceag, cornatel, cornisor, piciorul-lupului, crucea-pamintului, praful-strigoilor, talpa-ursului, branca, muschi de pamant, muschi de piatra, praful strigoilor.

Scurta descriere

Este o planta medicinala cu aspect de muschi, vesnic verde, este considerata fermecata, fiind folosita inca din timpuri stravechi, pentru vindecarea a anumeroase boli interne si externe.

Albastrita - o planta melifera, cu calitati tonice, calmante si antibiotice

GENERALITATI

Albastrita - CENTAUREA CYANUS -, popular este cunoscuta si sub denumirea de - tataise, tataisa vanata, vinetea, vinetica, zglavoc, potroaca, clopotel, floare vanata, floare de grau, floarea paiului, iarba frigurilor, vinetica de camp.  

Este o buruiana anuala, melifera, care creste prin lanurile de cereale, mai ales in lanurile de secara si grau, pe marginea drumului, in locuri aride si pietroase, face parte din familia Asteraceae, este  originara din Asia Mica, si este raspandita in toata Europa.

Rotunjoara - o buruiana cu calitati terapeutice

GENERALITATI

Rotunjoara - GLECHOMA HEDERACEA -, denumiri populare - rotundioara, buruiana rotundă de bube, brânca, buruiana zgaibei, buruiana leacului, buruiana de orbăț, coada ielelor, cătușnica, iarba cârtițelor, creasta văilor, frunza de zgaiba, iarba matricilor, mărul lupului, iedera zânelor, silnica, peperul apelor, prelungioasă, pristinioara, rănunchioara, supărare.

Este o plantă aromatică care iubește zonele cu clima temperată, este răspândită în flora spontană din Europa, America, Canada, Asia, la noi în țară crește prin livezi, la marginea pădurilor, este o buruiană prezentă în toate grădinile, în locuri umbrite și umede.

Cimbrisorul - o planta cu calitati medicinale

DESCRIERE, GENERALITATI

Cimbrișorul - THYMUS SERPYLLUM -, denumiri populare - sărpunel,  timian, timișor, tămâiță, iarba cucului, lămâița, este o plantă aromată, perenă, erbacee și lemnoasă, tulpina este ascendentă sau târâtoare de 10-15 cm, frunzele verzi sunt liniare sau rotund eliptice, florile roz-purpurii sunt reunite în raceme, la noi în țară, crește în flora spontană pe terenuri stâncoase, pajiști, coline, pășuni alpine, la marginea pădurilor, prin livezi, pe lângă mușuroaiele de furnici, este răspândită în aproape toată Europa și în Africa de Nord.

Scumpie - un arbust decorativ, cu beneficii pentru sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Scumpia - COTINUS COGGYGRIA -, denumiri populare - liliac, rui, arborele de fum, oțetar, este un arbust de foioase, originar din America de Nord și din Asia, răspândit și în Europa, la noi crește în flora spontană, la marginea pădurilor și în rariștile de pădure sub formă de tufă, sau se cultivă în scop decorativ, face parte din familia Anacardiacea.

Este o specie arborescentă decorativă, impresionata în special toamna, prin coloritul frunzișului care variază de la galben la stacojiu, prin inflorescențele deosebit de atractive prin puful de nuanțe de la roz la roz rubiniu, este cultivat ca plantă decorativă în parcuri, în zone de agrement și în grădini, solitar sau în grupuri, se poate crește și în ghiveci.

Salcia Capreasca - o specie nectaro - polenifera, cu efecte terapeutice

DESCRIERE, GENERALITATI

Salcia căprească - SALIX CAPREA -, denumiri populare - salcie căprească, iova -, face parte din familia Salicaceae, crește sub formă de arbore sau arbust, este originar din Europa și Asia, la noi în țară este răspândită în flora spontană, de la câmpie și până în zona montană, dar o găsim și în parcuri sau grădini, pe marginea lacurilor de agrement ca și plantă decorativă.

Salcia căprească, este o specie arborescentă care poate ajunge până la 10 metri înălțime, trunchiul este acoperit de o coajă netedă, mai târziu cenușie și crăpată, ramurile tinere,- lujerii -, sunt la început tomentoase, mai târziu glabre, verzui - roșcate, până la roșu tare, pufoase, păroase, frunze sunt lat-eliptice, groase, cazatoare, lungi, verde închis pe partea superioară și cenușiu-albicioș pe partea inferioară, florile apar în luna martie-aprilie înainte frunzelor, cresc grupate în ameți erecți.

Castanul salbatic - un remediu eficient in combaterea si prevenirea multor afectiuni

DESCRIERE, GENERALITATI

Castanul salbatic - AESCULUS HIPPOCASTANUM -, denumiri populare  - castan porcesc, afghistin, ghistin -, este un arbore ocrotit prin lege, care crește cultivat în scop ornamental, prin parcuri și grădini amenajate în spatii libere, pe marginea aleilor din orașe, este originar din India, Caucaz, și nordul Asiei și aparține familiei Sapidacee.

Castanul sălbatic sau porcesc, este un copac exotic, rămuros, cu coroana foarte bogată care ajunge până la 20-30 de metri înălțime. Trunchiul și ramurile bătrâne, sunt acoperite cu o coajă groasă, solzoasă, ramurile tinere au o coajă brună, mugurii care apar primăvara sunt mari, cleioși și bogați în rezine.

Iarba neagra - o tufa decorativa si vindecatoare

GENERALITATI

Iarba neagră - CALLUNA VULGARIS -, este o plantă care crește sub formă de tufă, în Germania și Olanda, unde sunt cultivate pe scară largă, așa numitele plante heather, în categoria cărora intră toate soiurile obținute din specia - Calluna vulgaris -, aproximativ 500 de soiuri, și genul de plante -  Erica - care include peste 700 de varietăți, și numeroase soiuri, - Erica carnea, Erica gracilis, Erica darleyensis-, etc. toate aparțin familiei Ericaceae.

La noi, Calluna vulgaris, este o plantă mai puțin cunoscută, crește spontan, în zone aride, muntoase, și este cunoscută sub denumirea de - iarbă neagră, pernaj, coacăză, martaloagă, troscotal, taula, - este de fapt un arbust, care crește sub formă de tufă cu tulpini lemnoase, deosebit de rezistent la diferite condiții de temperatură, culorile pastelate ale inflorescențelor, în care predomină nuanțele pastelate închise de roșu, roz, alb, se armonizează cu decorul de toamnă și iarnă al grădinii, sau a terasei și balconului. 

Norocelul - o planta anticancerigena

DESCRIERE, GENERALITRATI

Norocelul - SEDUM TELEPHIUM -, este o plantă erbacee, crește în flora spontană din toata Europa și Asia în zonele cu climă temperată, dar este și o plantă ornamentală de gradină, popular se mai numește - iarba zmeului, iarba de urechi, iarba grasă, verzișoara, urechelnița, la noi crește în zona spontană în zonele de deal, și în zonele subalpine pe pajiști, este o plantă foarte rezistentă la secetă, este verde o mare perioada din timpul anului -verzișoara-, are tulpina erectă, înaltă până la 80 de cm, frunzele sunt alterne, cu nervuri bine reliefate, cărnoase, florile sunt mici, grupate în buchete în vârful tulpinii și sunt colorate într-o nuanță superbă de roz. Este o plantă cunoscută și folosită în medicina populară, din timpuri vechi, frunzele erau întrebuințate la vindecarea unor boli infecțioase, la cicatrizarea rănilor, pentru diaree și dizenterie, și în boli pulmonare.

Cimisirul - un arbust ornamental cu efecte vindecatoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Cimișirul - BUXUS SEMPERVIRENS -, sau merișor turcesc, bănuleț, cletaica este un arbust cu frunziș foarte des, răspândit în pădurile care cresc în zone calcaroase, dar este și un frumos arbust ornamental folosit în scop decorativ în special pentru gard viu, frunzele acestei plante sunt ovale, de un verde deosebit de strălucitor, care toamna se colorează în roșcat și portocaliu, florile au o nuanță de galben, face parte din familia Celastraceelor, este un arbust care poate trai până la 600 de ani.

Spanzul - o planta toxica, salveaza viata dar aduce si moartea

GENERALITATI

Spânzul - HELLEBORUS PURPURASCENS -, face parte dintre plantele extrem de TOXICE, pe care cercetătorii o văd în viitorul foarte apropiat, un puternic tratament împotriva cancerului, dar ca și toate plantele cu capacități să lupte cu cancerul, spânzul este o plantă extrem de toxică, care trebuie utilizată numai cu prescripție medicală, specialistul va stabili dozajul corect și durata tratamentului.

Spânzul, denumiri populare - spunz, barba-lupului, coada-popii, bojățel, cucurig, botățel, iarba-nebunilor, ouăle - popii, paronici, este o plantă ierbacee, perenă, originară din Europa centrală și de sud, aparține familiei Ranunculaceae, genul Helleborus, care include aprox. 20 de varietăți de spânz.