Articole

Ridichea Daikon, un medicament pentru digestie, eficienta in dietele de slabire si un protector al ficatului

GENERALITATI

Ridichea Daikon, este denumita si - ridichea alba, ridiche dulce, ridiche de iarna, ridiche japoneza -, face parte din familia verzei,- Cruciferae -, este o ridiche de dimensiuni mari originara din estul Asiei, cu toate ca este cunoscuta sub denumirea japoneza care inseamna  radacina mare, este un ingredient principal in special in bucatariile japoneze, chinezesti si coreene.

Daikon este foarte populara si apreciata in Japonia unde se cultiva pe suprafetele cele mai mari, si este consumata in meniul de fiecare zi, dar este raspindita si se cultiva si in anumite zone din Europa, in SUA si Brazilia.

Varza chinezeasca, reduce riscul de cancer, ideala in dietele de slabire

GENERALITATI

Varza chinezeasca subspeciile pekinensis si chinensis, face parte din multitudinea de legume, fructe, citrice, ierburi, condimente si tot felul de mirodenii care caracterizeaza vasta bucatarie asiatica.

Varza chinezeasca este o specie erbacee anuala, o leguma dietetica gustoasa si plina de savoare care consumata cu moderatie este ideala intr-o dieta care te ajuta in lupta cu kilogramele in plus.

Piperul Cayenne - un condiment - medicament care lupta cu kilogramele in plus

GENERALITATI

Piperul Cayenne sau Piperul rosu, este un produs extras din Ardeiul Cayenne un ardei iute din clasa Capsicum Frutescens,originar din Guyana.

Piperul Cayenne este o pudra aromata usor amaruie, cu gust foarte iute si culoare rosie asemanatoare cu boiaua dar de cateva ori mai iute, calitatile lui sunt cunoscute de mii de ani, este folosit in toata lumea ca si condiment-medicament benefic in numeroase afectiuni, este apreciat pentru efectele sale de imbunatatire a circulatiei sangelui si de detoxifiere a organismului.

Turta - o planta benefica pentru sanatate

GENERALITATI

Turta - Carlina Acaulis - popular este cunosacuta sub denumirea de - painea babei, marul -ciobanului, sita zanelor, ciurul zanelor, palamida, spinul cerbului -, este o planta medicinala recunoscuta pentru efectele ei benefice.

Este raspindita in flora spontana in zonele inalte alpine pe pasuni, pajisti si fanetele de la munte, prefera locurile pietroase, calcaroase, locurile sarace, creste solitara sau in grupuri, este raspindita in toata Europa in unele zone creste si cultivata, radacina este folosita ca aliment fiind comestibila, are un miros racoritor, placut, gustul este aromat si iute, este utilizata si la fabricarea unor produse medicamentoase.

Passiflora - Floarea patimilor, decorativa, medicinala si comestibila

GENERALITATI

Floarea patimilor Mantuitorului, Ceasornic - Passiflora incarnata -, este o planta recunoscuta pentru beneficiile oferite organismului, face parte din familia Passifloraceae, este o planta cataratoare originara din zonele tropicale ale Americi de Sud, Americii de Nord si Auatraliei. Este folosita de bastinasi in special ca si sedativ, si ajuta la vindecarea mai multor afectiuni de la nivelul pielii, arsuri, rani, iritatii, eruptiilor cutanate, este o planta care iubeste lumina si soarele.

La noi in medicina populara este cunoscuta in mod gresit sub denumirea de floarea pasiunii, pentru ca passiflora se traduce corect floarea suferintei, ea a fost descoperita de misionarii spanioli.  

Drobul - o planta decorativa cu calitati medicinale

GENERALITATI

Drobul - Sarothamnus scoparius -, denumiri populare - maturicea, matura verde, este o planta originara din Europa, aclimatizata si pe alte continente, la noi creste in flora spontana in zonele deluroase, dar este si cultivata in scop decorativ pentru frumusetea florilor, in parcuri, spatii verzi si gradini, apartine familiei Leguminoaselor.

Ierburi tamaduitoare - Iarba neagra, Iarba soaldina

Plantele medicinale folosite ca si medicament, actioneaza mai fin si mai delicat decat in cazul tratamentului cu pastile, provoaca mai putine reactii negative si mai putine complicatii daca se respecta dozajul, modul si durata de folosire.

Administrarea haotica si la intimplare a preparatelor din plante, fara a respecta dozajul si durata tratamentului, care este bine sa se faca cu avizul si sub indrumarea medicului specialist, poate provoca dereglari in functionarea organismului si  intoxicatii dintre cele mai grave.

Ierburi cu efecte terapeutice - Iarba mare, Iarba broastelor, Iarba rosie

Plantele medicinale folosite ca si medicament, actioneaza mai fin si mai delicat decat in cazul tratamentului cu pastile, provoaca mai putine reactii negative si mai putine complicatii daca se respecta dozajul, modul si durata de folosire.

Administrarea haotica si la intimplare a preparatelor din plante, fara a respecta dozajul si durata tratamentului, care este bine sa se faca cu avizul si sub indrumarea medicului specialist, poate provoca dereglari in functionarea organismului si  intoxicatii dintre cele mai grave.

Teiul pucios - un copac ornamental, cu valoare medicinala

GENERALITATI

Teiul pucios - Tilia cordata Miller -, este arborele atat de cunoscut care ne incanta cu parfumul florilor mici si galbene, popular este denumit - tei de deal, tei de padure, tei capresc, tei de mijloc, tei paduret, tei fluturesc, tei rosu paduret.

FACTORI CURATIVI, PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

In scopuri medicinale sunt folosite florile, frunzele, lemnul, scoarta si seva copacului.

Scanteiuta - o planta cu efecte puternic depurative

GENERALITATI, DESCRIERE

Scanteiuta - Anagallis arvensis -, este o buruiana care creste in flora spontana fiind raspindita in zonele de campie si deal creste in paduri, fanete, popular este cunoscuta si sub denumirea de - buruiana buretilor, buruiana de randuri rosii, iarba de pasari, plescaita, aurica, coarda de gradina, gonitoarea vacii, nasturasi, ochisor rosu, rosuta, scanteie, soponelul calului, vacarita.

Scanteiuta este o planta cu tulpina si ramurile la nivelul solului, infloreste toata toata vara pina la inceputul toamnei, florile sunt mici, rosii si albastre.

Piperul baltii - o planta cu calitati hemostatice

GENERALITATI, DESCRIERE

Piperul baltii - Polygonum hydropiper -, este o planta erbacee anuala creste in flora spontana în zonele umede, mlastinoase, o intilnim pe marginea lacurilor este raspindita de la ses pana în zonele subalpine.

Este o planta care creste in tufe, popular este cunoscuta sub denumirea de - piperul broastei, troscot piperat, ardeiul dracului, iarba iute, ardeiul porcului, dintele dracului.

Ceaiul de salvie - medicament natural

GENERALITATI

Salvia - Salvia officibalis - este o planta originara din zona mediteraneana de unde s-a raspindit in toata Europa, la noi creste in flora spontana in zonele joase dar creste si cultivata.

Salvia este o planta perena, infloreste in al doilea an de cultura, este folosita ca si condiment din timpuri vechi, popular se mai numeste - salbie, salvie de campuri, jale, buruiana malcedului, salvie salbatica, serlai, salvir.

Ceaiul de brusture - protejeaza sanatatea

GENERALITATI

Brusturele - Arctium lappa -, este o planta ierboasa, bianuala care creste in flora spontana prin locurile cele mai nepretentioase, necultivate, de la campie si pina in zonele muntoase, denumiri populare - captalan, lipan, lapuc, sudoarea laptelui, iarba boierului.

In scopuri medicinale se utilizeaza radacina si rizomul - partea de tulpina subterana in care se depoziteaza toate substantele nutritive -, toamna se recolteaza plantele de un an, din care se prepara ceaiuri, extracte si pulberi, recomandate in special in afectiuni renale si afectiuni la nivelul pielii.

Ceaiul de cicoare - laxativ, diuretic si vermifug

GENERALITATI

Cicoarea este o planta erbacee, cunoscuta de prin lanurile de cereale, creste in flora spontana pe marginea drumurilor, a cailor ferate, este cultivata si folosita ca planta tamaduitoare din cele mai vechi timpuri pentru vindecarea bolilor hepato-biliare.

FACTORI CURATIVI SI PROPRIETATI

In scopuri terapeutice se recolteaza radacinile toamna si partile aeriene în timpul înfloririi. Toata planta de cicoare contine o seva laptoasa compusa in principal din inulina, florile contin acid fenolic, radacinile contin lactone amare.

Ceaiul de Anghinare - hepatoprotectoar, tonic amar si digestiv

GENERALITATI

Anghinarea este una dintre cele mai populare plante comestibile de cultura mai ales in regiunea mediteraneana, cunoscuta din antichitate si pentru beneficiile pentru sanatate in special pentru vindecarea afectiunilor ficatului si pentru proprietatile medicinale importante.

PROPRIETATI

Anghinarea are efect - hepatoprotector,- regenerant al celulelor hepatice,- coleretic- colagog,- diuretic,- diuretic,- detoxifiant,- cardioprotectoare,- antialergica,- bacteriostatica,- tonic-amar,- tonic-digestiv.