Articole

Drobul - o planta decorativa cu calitati medicinale

GENERALITATI

Drobul - Sarothamnus scoparius -, denumiri populare - maturicea, matura verde, este o planta originara din Europa, aclimatizata si pe alte continente, la noi creste in flora spontana in zonele deluroase, dar este si cultivata in scop decorativ pentru frumusetea florilor, in parcuri, spatii verzi si gradini, apartine familiei Leguminoaselor.

Ierburi tamaduitoare - Iarba neagra, Iarba soaldina

Plantele medicinale folosite ca si medicament, actioneaza mai fin si mai delicat decat in cazul tratamentului cu pastile, provoaca mai putine reactii negative si mai putine complicatii daca se respecta dozajul, modul si durata de folosire.

Administrarea haotica si la intimplare a preparatelor din plante, fara a respecta dozajul si durata tratamentului, care este bine sa se faca cu avizul si sub indrumarea medicului specialist, poate provoca dereglari in functionarea organismului si  intoxicatii dintre cele mai grave.

Ierburi cu efecte terapeutice - Iarba mare, Iarba broastelor, Iarba rosie

Plantele medicinale folosite ca si medicament, actioneaza mai fin si mai delicat decat in cazul tratamentului cu pastile, provoaca mai putine reactii negative si mai putine complicatii daca se respecta dozajul, modul si durata de folosire.

Administrarea haotica si la intimplare a preparatelor din plante, fara a respecta dozajul si durata tratamentului, care este bine sa se faca cu avizul si sub indrumarea medicului specialist, poate provoca dereglari in functionarea organismului si  intoxicatii dintre cele mai grave.

Teiul pucios - un copac ornamental, cu valoare medicinala

GENERALITATI

Teiul pucios - Tilia cordata Miller -, este arborele atat de cunoscut care ne incanta cu parfumul florilor mici si galbene, popular este denumit - tei de deal, tei de padure, tei capresc, tei de mijloc, tei paduret, tei fluturesc, tei rosu paduret.

FACTORI CURATIVI, PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

In scopuri medicinale sunt folosite florile, frunzele, lemnul, scoarta si seva copacului.

Scanteiuta - o planta cu efecte puternic depurative

GENERALITATI, DESCRIERE

Scanteiuta - Anagallis arvensis -, este o buruiana care creste in flora spontana fiind raspindita in zonele de campie si deal creste in paduri, fanete, popular este cunoscuta si sub denumirea de - buruiana buretilor, buruiana de randuri rosii, iarba de pasari, plescaita, aurica, coarda de gradina, gonitoarea vacii, nasturasi, ochisor rosu, rosuta, scanteie, soponelul calului, vacarita.

Scanteiuta este o planta cu tulpina si ramurile la nivelul solului, infloreste toata toata vara pina la inceputul toamnei, florile sunt mici, rosii si albastre.

Piperul baltii - o planta cu calitati hemostatice

GENERALITATI, DESCRIERE

Piperul baltii - Polygonum hydropiper -, este o planta erbacee anuala creste in flora spontana în zonele umede, mlastinoase, o intilnim pe marginea lacurilor este raspindita de la ses pana în zonele subalpine.

Este o planta care creste in tufe, popular este cunoscuta sub denumirea de - piperul broastei, troscot piperat, ardeiul dracului, iarba iute, ardeiul porcului, dintele dracului.

Ceaiul de salvie - medicament natural

GENERALITATI

Salvia - Salvia officibalis - este o planta originara din zona mediteraneana de unde s-a raspindit in toata Europa, la noi creste in flora spontana in zonele joase dar creste si cultivata.

Salvia este o planta perena, infloreste in al doilea an de cultura, este folosita ca si condiment din timpuri vechi, popular se mai numeste - salbie, salvie de campuri, jale, buruiana malcedului, salvie salbatica, serlai, salvir.

Ceaiul de brusture - protejeaza sanatatea

GENERALITATI

Brusturele - Arctium lappa -, este o planta ierboasa, bianuala care creste in flora spontana prin locurile cele mai nepretentioase, necultivate, de la campie si pina in zonele muntoase, denumiri populare - captalan, lipan, lapuc, sudoarea laptelui, iarba boierului.

In scopuri medicinale se utilizeaza radacina si rizomul - partea de tulpina subterana in care se depoziteaza toate substantele nutritive -, toamna se recolteaza plantele de un an, din care se prepara ceaiuri, extracte si pulberi, recomandate in special in afectiuni renale si afectiuni la nivelul pielii.

Ceaiul de cicoare - laxativ, diuretic si vermifug

GENERALITATI

Cicoarea este o planta erbacee, cunoscuta de prin lanurile de cereale, creste in flora spontana pe marginea drumurilor, a cailor ferate, este cultivata si folosita ca planta tamaduitoare din cele mai vechi timpuri pentru vindecarea bolilor hepato-biliare.

FACTORI CURATIVI SI PROPRIETATI

In scopuri terapeutice se recolteaza radacinile toamna si partile aeriene în timpul înfloririi. Toata planta de cicoare contine o seva laptoasa compusa in principal din inulina, florile contin acid fenolic, radacinile contin lactone amare.

Ceaiul de Anghinare - hepatoprotectoar, tonic amar si digestiv

GENERALITATI

Anghinarea este una dintre cele mai populare plante comestibile de cultura mai ales in regiunea mediteraneana, cunoscuta din antichitate si pentru beneficiile pentru sanatate in special pentru vindecarea afectiunilor ficatului si pentru proprietatile medicinale importante.

PROPRIETATI

Anghinarea are efect - hepatoprotector,- regenerant al celulelor hepatice,- coleretic- colagog,- diuretic,- diuretic,- detoxifiant,- cardioprotectoare,- antialergica,- bacteriostatica,- tonic-amar,- tonic-digestiv.

Ceaiul de Gentiana - colagog - coleretic, stimuleaza apetitul

Gentiana - Gentiana Iutea -, cunoscuta popular - gentiana, trigoaie, dundura, ochincea, este o planta medicinala, erbacee, folosita de mii de ani, azi este declarata monument al naturii si ocrotita de lege, creste in flora spontana la marginea padurilor, de la campie pina in zona subalpina, si este pe cale de disparitie.

FACTORI CURATIVI

In scopuri fitoterapeutice se folosesc rizomii si radacinile care se recolteaza din luna august pina la inceputul iernii.

Radacina de gentiana contine - substante amare, iod, acizi fenolici, taninuri, saruri minerale.

Ceaiul de Armurariu - protectorul ficatului, dusmanul cancerului

Armurariu - Silybum marianum - , numit popular ciulinul laptelui, ciulinul Mariei, este o planta medicinala care creste si la noi in tara, este folosita de mii de ani in tratarea naturista a afectiunilor ficatului si vezicii biliare, este apreciata ca unul dintre cele mai puternice remedii naturale care trateaza si protejeaza ficatul.

BENEFICII PENTRU SANATATE

Efectele benefice ale ceaiului de amurariu, se datoreaza continutului de silimarina,- un antioxidat care micsoreaza inflamatia ficatului, ajuta la regenerarea celulelor ficatului, creste productia de compusi anticancerigeni, si ajuta la detoxifierea organismului.

Ceaiul din frunze de zmeur, efecte terapeutice de exceptie

GENERALITATI

Zmeurul - Rubus idaeus - arbustul tufos cu fructele rosii - purpurii dulci si aromate, face parte din familia Rosaceae, este raspândit în flora spontana la marginea padurilor, in luminisuri, pe coaste stâncoase, popular se mai numeste - mur, azmura, smeurar, malina, rug de munte -.

Zmeurul este cultivat de mii de ani pentru fructele parfumate consumate proaspete sau prelucrate pentru obtinerea de siropuri, dulceturi, marmelade, etc.

Ceaiul Oolong - un ceai energizant, bogat in antioxidanti

GENERALITATI

Ceaiul Oolong este un ceai semi-fermentat, traditional chinezesc, mai sarac in teina si cafeina decat ceaiurile verzi, foarte popular printre bogatasii chinezi, este un ceai consumat de mii de ani pentru beneficiile extraordinare pe care le aduce sanatatii.

FACTORI ACTIVI SI PROPRIETATI

Acest tip de ceai aromat si parfumat, este cunoscut in mod special pentru actiunile asupra metabolismului, pentru efectul antioxidant, energizant, si de impiedicare a aparitiei si dezvoltarii unor afectiuni.

Ceaiurile din plante, leacuri naturale - anghinarea, patlagina

Anumite specii de plante, impreuna cu o alimentatie rationala, miscare, si exercitii fizice facute in mod regulat, ajuta la eliminarea kilogramelor in plus, detoxifica si energizeaza organismul, combat anxietatea, insomnia, stresul, ajuta la tratarea a numeroase afectiuni, vitaminizeaza si mineralizeaza organismul.

Ceaiurile sunt cele mai comode si usoare preparate din aceste plante, cu care ne putem delecta pentru a beneficia de proprietatile nutritive si binefacatoare.