Articole

Mustarul negru - un remediu natural de exceptie

GENERALITATI, DESCRIERE

Mustarul negru - Brassica nigra -, cunoscut popular sub denumirea de - mustar de camp, mustar salbatic, hardal -, este o planta medicinala de cultura din familia Cruciferelor.

Tulpina este dreapta, cilindrica, bogat ramificata si paroasa la partea inferioara, atinge inaltimea de 1-1,5 metri.

Frunzele verzi sunt penat-lobate, spre baza tulpinii sunt lungi si mici spre varful plantei.

Ceaiul de albastrele, un medicament natural

GENERALITATI

Albastreaua - Centaurea cyanus -, popular - albastrica, vinetea, floarea-griului, floarea-paiului, floare-vanata, tataisa vanata, iarba frigurilor, maturice -, este o planta ierbosa care se remarca prin coloritul albastru al florilor, uneori rozaliu-alb, este raspindita in flora spontana, in zone uscate, aride, pietroase, pe marginea santurilor, a drumurilor, de-a lungul cailor ferate, in lanurile de cereale in special in cele de grau.

Sucul din telina, o bautura care mentine tineretea

GENERALITATI

In medicina populara romaneasca telina,- atat frunzele, tulpinile, semintele cat si radacina -, este apreciata ca si un remediu natural de exceptie, datorita continutului bogat in vitamine -A, complexul vitaminic B, C, K, PP -, minerale - potasiu, fier, zinc, calciu, fosfor, magneziu, hormoni vegetali, uleiuri volatile cu proprietati antibiotice, antioxidante, antivirale si anti-tumorale, substante nutritive care se asimileaza foarte usor si care aduc numeroase beneficii pentru sanatate incepind de la detoxifierea si intinerirea organismului, reglare hormonala, afectiuni minore, pina la afectiuni grave tumorale sau infectioase acute.

Frunzele de patrunjel, aliment, condiment si medicament

GENERALITATI

Patrujelul - Petroselinum Crispum -, cunoscut la noi de cateva mii de ani, este printre cele mai folosite zarzavaturi in bucataria traditionala romaneasca dar si ca remediu puternic in medicina populara.

FACTORI CURATIVI

Frunzele de patrujel sunt un izvor de vitamine,

Uleiul esential de santal, armonizant psihic, calmeaza emotiile, mentinea frumusetea

DESCRIERE, GENERALITATI

Uleiul esential de santal numit si aurul lichid, este unul dintre cele mai pretioase uleiuri orientale, se obtine printr-un proces de distilare cu abur a partilor dure ale copacului, este cu atat mai valoros cu cat specia de santal din care se extrage este mai rara si pe cale de disparitie.

Santal, un lemn pretios, cu parfum mirific pentru trup si suflet

GENERALITATI, DESCRIERE

Santal - Santalum album -, este un arbore de talie mica vesnic verde, foarte popular in India, originar din Asia. Santalul este un arbore parazitar care creste pana la 5-6 metri, sau pana la 10-15 metri inaltime, daca radacinile proprii sunt implantate in alt copac. Este un copac care ajunge la maturitate dupa ce traieste intre 50 si 100 de ani, trunchiul maro-cenusiu este acoperit de numeroase ramuri subtiri.

Vindecea, o buruiana cu calitati tonice pentru sistemul nervos

GENERALITATI

Vindecea - Betonica officinalis -, este o planta ierboasa, perena, din flora spontana, originara din Europa, la noi creste in zonele montane la marginea padurilor in special cele de foioase, pe pajisti, in luminisuri, sau ca buruiana in gradini si livezi, popular este cunoscuta sub denumirea de - iarba vantului, iarba de rana, iarba talharului, vindecuta.

Jaca, fructul gigant bogat in vitamine si minerale

GENERALITATI

Arborele Jack originar din Asia tropicala, un arbore vesnic verde, face parte din familia Dudului, este unul dintre cei mai mari arbori din lume, poate atinge 20 de metri, frunzele sunt mari de forma alungita, verde inchis stralucitor, este cultivat in majoritatea tarilor tropicale, lemnul lui este folosit la confectionarea instrumentelor muzicale, iar fructul urias este consumat pentru calitatile culinare dar si pentru beneficiile pe care le aduce sanatatii.

Bergamota, un fruct care creeaza energie, optimism si relaxare

GENERALITATI

Citrus bergamia - este un arbust pitic din specia citricelor familia Rutaceae, fructul sau bergamota, nu este comestibil, dar este un fruct cu numeroase utilizari in multe domenii in special in  cosmetica si in medicina naturista.

Bergamota este originara din Italia din oraselul Bergamo, de unde i se trage si numele, este un fruct care seamana cu lamaia si portocala ca forma si colorit, culoarea variaza de la verde la galben in functie de gradul de coacere al fructului.

Feriga - planta medicinala, si planta ornamentala

GENERALITATI

Feriga este cunoscuta de cei mai multi, din buchetele de flori, sau din drumetii, putini stiu ca aceasta planta este un adevarat supravietuitor care s-a adaptat la conditiile climaterice si de mediu, apartine unui esantion de cateva mii de specii de plante care au prins viata acum sute de milioane de ani, fiind o planta ancestrala este raspindita pe toata planeta si creste pe toate continentele, se cunosc peste 12000 de specii de feriga grupate in 300 de genuri.

Cafeaua din Ganoderma, o cafea sanatoasa

GENERALITATI

Ganoderma Lucidum este denumirea stiintifica a ciupercii Ganoderma, cunoscuta si sub denumirea de Reishi si Ling Zhi, este o ciuperca miraculoasa cu puternice calitati terapeutice folosita in medicina chinezeasca de peste 5000 de ani, fiind considerata cea mai veche ciuperca folosita in medicina, avand un gust amar nu este comestibila.

Aceasta ciuperca este apreciata ca si efecte terapeutice - mai puternica decat - radacina vietii, adica Ginsengul, este cunoscuta si sub denumirile de ciuperca magica, regele miraculos al plantelor, ciuperca lui Dumnezeu, elixirul tineretii, planta cu potential spiritual.

Ceaiul de Rooibos - o bautura care protejeaza tineretea

GENERALITATI

Ceaiul Rooibos - ceaiul rosu african -, este un ceai natural care nu contine cofeina, denumirea de rooibos  inseamna  tufis rosu. Ceaiul Rooibus se obtine din frunzele verzi si lucioase ca niste ace, ale arbustului Aspalathus linearis, originar din Africa de Sud, dupa procesare frunzele verzi isi schimba culoarea in rosu.

Arbustul Aspalathus linearis, are flori galbene, face pastai cu boabe, este diferit de celelalte specii de ceaiuri, nu se inrudeste cu planta de ceai - Camellia sinensis -, bastinasii consuma acest tip de ceai de mii de ani datorita aromei si gustului dar si ca remediu naturist, datorita proprietatilor sale medicinale.

Iasomia - calmant, relaxant si afrodisiac

GENERALITATI

Iasomia - Jasminum -, se cunosc peste 200 de specii de iasomie, arbusti sau liane cataratoare, majoritatea cresc in zonele tropicale si sub tropicale, cateva zeci sunt raspindite in China, India, Europa.

DESCRIERE

Arbustul de iasomie, genul- Philadelphus Coronarius -, familia Saxifragaceae, numit si lamaita, este o specie exotica originara din Europa de Sud si Caucaz, este extrem de apreciat pentru parfumul florilor, la noi se cultiva in gradini si parcuri, in scop ornamental, decoreaza prin contrastul dintre verdele frunzelor, frumusetea si abundenta florilor deosebit de parfumate.

Leusteanul - zarzavat, condiment, medicament

GENERALITATI

Leusteanul - Levisticum officinale -, denumiri populare - leostean, lustrean, buruiana lingorii, frunza dragostei, pascanat -, este o planta de origine mediteraneana, face parte in familia Umbelliferae, puternic aromata, foarte bine adaptata si la conditiile de mediu din tara noastra.

Leusteanul se cultiva in toate zonele tarii noastre, rezista foarte bine la seceta si la inghet, prefera solurile grele si reci, in gradina traieste pina la 10 ani, se poate cultiva si in ghiveci, inmultirea se face prin seminte, care se comercializeaza la toate magazinele naturiste sau online AICI.

Patrunjelul - aliment, condiment si medicament de exceptie

GENERALITATI

Patrunjelul - Petroselinum crispum -, denumiri populare - patrunjel, petrinjel de casa, mirodea, gagaut -, este o planta ierboasa, printre cele mai cunoscute, patrunjelul este folosit ca si aliment cu o uriasa raspindire pe tot globul de mii de ani, la noi se cultiva in toate zonele tarii fiind nelipsit din bucatarie.

Patrunjelul in bucataria romaneasca, este folosit in numeroase preparate culinare, fiind nelipsit din - ciorbe, supe, tocanite, salate etc., pentru aroma si savoarea deosebita, pentru aspectul decorativ si de prospetime pe care il aduce mancarurilor si nu in ultimul rand pentru beneficiile mari pe care le aduce sanatatii.