Alimentare

Porumbul - bogat in acizi grasi nesaturati

GENERALITATI

Porumbul originar din America centrală si este o cereală cultivată cultivată azi în mai multe regiuni ca și plantă alimentară, industrială și furajeră, reprezentând alaturi de grâu 80% din producția de cereale. Porumbul  are o tulpina înaltă și groasă, neramificată, cu frunze lungi aspre și ascuțite la vârf.

Gulia - o sursa bogata de vitamine

GENERALITATI

Gulia este o legumă din familia Cruciferelor, din care fac parte: ridichea, varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles. Sunt plante ierboase, care cresc numai cultivate, se consumă frunzele și partea îngroșată a tulpinii, care este rotundă și cărnoasă.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Gulia acumulează foarte multe substanțe nutritive, nu conține grăsimi și este ideală pentru persoanele care țin cură de slăbire.

Sparanghelul - reduce colesterolul

Sparanghelul - Asparagus officinalis - este denumit în popor și umbra iepurelui, este plantă de cultură, originară din America de Nord, la noi se cultiva în sere. 

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Planta are în pământ un rizom puternic, frunzele sunt niște solzi, florile sunt mici, albe-verzui, fructul este o baca roșie, conține 95 % apă, foarte puține calorii, puțin sodiu, în schimb este o sursă bogată de vitamine A, B3, B6, C, E, K, calciu, magneziu, zinc, fosfați, acid folic, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, seleniu, crom.

Ardeiul iute - contine capsaicina

Ardeiul iute face parte din familia Capsicum și este cunoscut sub denumirea de Capsicum annuum. Se cultivă patru soiuri de ardei: iuți, grași, lungi-kapia și gogoșari. Ardeiul, este o plantă iubitoare de lumină, caldură, apă și îngrășământ.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Cultivat în întreaga lume, ardeiul iute reprezintă un stimulent și un antiseptic ce conține o mare cantitate de vitamina C și beta-caroten, de asemenea, conține vitaminele K și B6, potasiu, fibre alimentare, tiamina, riboflavina, niacină, acid folic, fier, magneziu și fosfor.

Ardeiul iute determină arderea rapidă a grăsimilor din corp, prin condimentarea diverselor preparate culinare, caloriile în plus sunt arse, de asemenea, sporește apetitul și este recomandat și persoanelor care suferă de astm, bronșite cronice, sinuzite, răceală, întrucât acesta acționează ca un expectorant.

Roscova - sursa de proteine vegetale

DESCRIERE, GENERALITATI

Roscovul - Ceratonia siliqua L. - face parte din familia Fabaceae sau Leguminoase și provine din estul Mediteranei. Copacii cresc înalți și robuști, cu o înălțime de pana la 15 m. Fructul roșcovului este un aliment cunoscut din cele mai vechi timpuri.

Roșcova este un aliment ideal pentru dieta, este una dintre cele mai bogate surse de proteine vegetale.

Andiva - o salata tonica

GENERALITATI

Andiva - Cichorium endiva -, numită și cicoare de gradină, este o plantă care se cultivă pentru frunzele ei cărnoase, având proprietăți nutritive și dietetice. Este o plantă legumicolă, creată din CICOAREA sălbatică.

De-a lungul timpului cicoarea s-a transformat în două varietăți:

Rucola - bogata in vitamina c

GENERALITATI

Rucola - Eruca Sativa - este o planta comestibila, revigoranta, cu un gust iute-amărui și o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Face parte din familia Brassicaceae - Cruciferae - rudă cu varză, muștarul, ridichea, creste în bazinul Mediteranei. Denumirea de rucola a intrat în limba româna din italiană, deși în limba română aceasta planta se numește voinicica.

Se folosesc frunzele, în stare proaspătă sau congelată, - bogate în vitamina C, potasiu și uleiuri de muștar -, ca aspect sunt asemănătoare cu frunzele de păpădie, florile și semințele se folosesc la prepararea muștarurilor aromate.

Lintea - bogata in proteine

Lintea - Lens culinaris - este o plantă anuală leguminoasă, scundă, păroasă, cu semințe comestibile.

BENEFICII PENTRU SANATATE

Lintea este bogată în proteine și săracă în grăsimi, se digera ușor, este bogată în vitaminele A, C, E, K, grupul de vitamine B, B1, B2, B3, B5, B6 si B9, minerale cum sunt fosforul, fierul, zincul si magneziul, carbohidrați, acizi grași Omega 3, Omega 6 si aminoacizi, este si o sursa bogata si importanta de antioxidanți care apăra si întăresc organismul, mai ales în cazul afecțiunilor cardiovasculare; este o sursa foarte bogata de fibre care ajuta la scăderea colesterolului.