Alimentare

Tecile de Fasole - diuretice, hipoglicemice, mineralizante

DESCRIERE, GENERALITATI

Fasolea - Phaseolus vulgaris - este o leguminoasă, erbacee, anuală, cu tulpină înaltă - agățătoare -, sau cu tulpina scundă - tufă -, originară din America de sud, crește cultivată în zone cu climat răcoros, dar și în zonele cu climat mai cald, se cultivă pe scară mare în principal în scopuri alimentare.     

Se consumă păstaia tânără, bobul crud, bobul uscat, iar tecile - cojile în care se dezvolta și cresc boabele de fasole -, se folosesc în scopuri terapeutice, fiind bogate în aminoacizi, vitamina C, tirozidină și triptofan, substanțe minerale, acid salicilic, acid fosforic.        

Wasabi - o radacina benefica pentru sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Wasabi - hrean japonez -, este o plantă din familia Cruciferelor, asemeni hreanului, muștarului, conopidei, originar din arhipelagul nipon, crește cultivat dar și în sălbăticie în Japonia dea lungul cursurilor de ape din munți, este cultivat în Canada, Australia, SUA, în gastronomia japoneză se utilizează două tipuri de wasabi - wasabi japonica mazuma, wasabi japonica duruma.

Rădăcina este partea cea mai apreciată a plantei, fiind folosită ca și condiment, având un gust foarte puternic, se consumă rasă proaspăt, și este servită ca o pastă verde, savuroasă alături de preparatele pe bază de sushi sau sashimi.

Schinduful - tonic, hranitor, revigorant

DESCRIERE, GENERALITATI

Schinduful -TRIGONELLA FOENUM GRAECUM - , se cultivă în regiunile mediteraneene, Asia, Africa de Nord, China, India, Pakistan, este cunoscută și la noi și se cultivă în câteva județe din sudul țării, există și varietăți sălbatice, climatul cel mai propice pentru dezvoltare este cel mediteranean. Planta este întâlnită și sub denumirea de schinduț, molotru, sfandig, fenugrec, denumirea trigonella, se referă la mirosul de fân al schindufului uscat, dar și la originea ei.    

Samburii de Caisa - consumati cu moderatie aduc mari beneficii sanatatii

DESCRIERE, GENERALITATI

Caisele - nectarul zeilor, sunt fructul unui arbore fructifer, a cărui origine se pierde în timpurile vechi, pentru străvechile civilizații asiatice, - caisele poartă în ele o părticică din nectarul zeilor -.

Caisele sunt fructele unui pom fructifer care atinge la maturitate până la 10 metri înălțime, frunzele au o nuanță de verde deschis, florile au parfum minunat, iar fructele aromate, ajung la maturitate de la sfârșitul lui iunie și până în luna august.

Semintele de Mei - vitaminizante si nutritive

DESCRIERE, GENERALITATI

Meiul - Panicum miliaceum - este o plantă erbacee, face parte din familia Gramineelor, inflorescența este ramificată, florile au nuanțe albe - gălbui, semințele sunt de culoare albă, galbenă, gri, roșie, maro, cele mai populare sunt cele care au coajă roșie. 

Meiul, este cunoscut mai mult, ca fiind hrană pentru păsări, decât ca și aliment-medicament.

Semintele de Hrisca - aliment si medicament

DESCRIERE

Hrișca - Fagopyrum esculentum - este o plantă ierboasă, face parte din familia Polygonaceae, este originară din Asia. Semințele sunt asemănătoare cu boabele de grâu se macină și se folosesc sub formă de faină, este un aliment tradițional în țările nordice Ucraina, Rusia, Polonia, la noi, hrișcă, se cultivă sporadic, în nord, este populară în Bucovina, și se folosește în mod tradițional pentru prepararea sarmalelor.

Arpacasul - combate avitaminoza, stabilizeaza glicemia

GENERALITATI

Arpacașul este bobul care rezultă după decorticarea boabelor de grâu, orz sau mei, are un conținut mare de vitamine, fibre solubile și insolubile, amidon, minerale - magneziu, siliciu, fosfor, potasiu -, gluten în cantități mici, este foarte nutritiv și energizant.

Grâul, este una dintre cele mai importante cereale, prezente în alimentația noastră, de zi cu zi, într-o mare varietate de produse - faină albă, faină integrală, gris, pesmet, pâine, paste făinoase, fulgii și germenii de grâu, etc.

Acai Palmier - cu proprietati nutritionale si medicinale

DESCRIERE, GENERALITATI

Acai Palmier - EUTERPE OLERACEA - cunoscut sub numele de Acai Palma, Assai Palm, Acai Palm, Varza Palm, Pina Palm, face parte din familia Arecaceae, este originar din Brazilia, Paraguay, Argentina, este cultivat în regiunile subtropicale din America de Sud și Europa Centrală, este o specie de palmier din genul Euterpe, cultivat în special pentru fructele sale, dar și pentru miezul din interior. Palmierii Acai, sunt copaci drepți, cilindrici, coaja de nuanță gri-deschis, subțiri - între 7-25 cm în diametru -, cresc înalți peste 25 de metri.

Stevia - o planta cu multiple calitati medicinale si culinare

DESCRIERE, GENERALITATI

Ștevia - RUMEX PATIENTIA -, denumiri populare măcrișul cucului, dragomir, originară din America de Sud, unde se și cultivă în scopuri culinare, face parte din familia Polygonaceae, este o plantă perenă, pe care o gasim răspândită în țara noastă, ea se dezvolta spontan primăvara, in zonele de deal și de munte, în jurul stânelor, în grădinile necultivate etc.

Ștevia este o plantă mai dulce decât zaharul - este clasificată ca fiind un supraaliment, care are capacitatea de a regla glicemia, de a reduce pofta de dulciuri și senzația de foame, ea nu conține calorii, fiind benefică pentru persoanele care suferă de diabet sau hipoglicemie, sau pentru cei care luptă cu kilogramele în plus.

Catina rosie - un antioxidant natural

DESCRIERE, GENERALITATI

Cătina roșie - TAMARIX RAMOSISSIMA - denumirea populară tamarisca, este un arbust fructifer, originar din Asia Centrală, este răspândit în toata Europa, la noi în flora spontană, crește în zonele montane, sălbatice, însorite, zone cu vegetație diversă, formând tufișuri și crânguri întinse.

Este un arbust spinos, împodobit cu peri stelați pe frunze și ramuri, frunzele sunt înguste și lanceolate, florile sunt mici, apar înaintea frunzelor, gălbui, grupate în inflorescențe globuloase - cele bărbătești - și  mai alungite inflorescențele femeiești, înflorește în lunile martie-aprilie, fructele sunt de tip drupă, de culoare galben - portocaliu, sunt grupate în ciorchini, ajung la maturitate la sfârșitul lui august și se recoltează până da înghețul.

Catina alba - un arbust cu actiune reconfortanta

DESCRIERE, GENERALITATI

Cătina albă - HIPPOPHAE RHAMNOIDES - este un arbust fructifer, care face parte din flora spontană a țării noastre, crește în zona subcarpatică din Moldova și Muntenia, are o utilizare larga în industria alimentară, farmacie, silvicultură, dar este cultivat și ca plantă ornamentală.

Cătina albă este un arbust înalt de un metru până la trei metri, prezintă numeroși țepi tari, crește ca și o tufă joasă în zonele aride cu soluri sărace, sau sub formă înaltă arborescentă de până la zece metri înălțime pe soluri fertile. 

Nautul - reduce colesterolul

GENERALITATI

Nautul - Cicer arietinum - se mai cunoaște și sub numele de mazărea berbecilor, fiind o plantă leguminoasă anuală, și este originară din Asia Mică. 

De la năut putem consuma păstăile tinere, verzi, pe care le utilizăm pentru supe sau diverse preparate și boabele pe care dacă le prăjim și le măcinăm le putem amesteca cu cafea sau chiar ca înlocuitor de cafea; din năut și cicoare se poate prepara o cafea naturală, care este un bun stimulent digestiv și nervos, iar pentru copii o savuroasă băutură, care stimulează pofta de mâncare.

Macesele - sursa importanta de vitamina c

DESCRIERE, GENERALITATI

Macesul este un arbust lemnos ce poate ajunge la o înălțime de 2-3 m, cu multe tulpini alungite, ramificate, curbate în afară, grupate în tufă; pe ele se găsesc mulți muguri mici și roșii; pe toate ramurile se găsesc mulți ghimpi cu baza lată și vârful curbat în jos, în formă de seceră; cel mai adesea măceșul este spinos. În popor se mai numește: cacadâr; calcadariu; ciucuri de mărăcine; cocasder; laba matei; măceș; mărăcine; mărăcinele cioarei; mărăcinele coțofenei; măsies; răsura; rug; rug sălbatic; rugul vacii; ruja; scoabe; scochin; scoruș nemțesc;  trandafir; trandafir câinesc; trandafir de câmp; trandafir de pădure; trandafir sălbatic; tufa de rug;  etc. Măceșul crește pe orice tip de teren, este viguros, și este plin de spini ca și ruda sa trandafirul.

Floarea pasiunii - floarea calmului si a relaxarii

DESCRIERE, GENERALITATI

Floarea pasiunii este o plantă de seră, care solicită temperaturi de 18-20 de grade, și foarte multă lumină, pentru creștere și înflorire.

Florea pasiunii, se mai numește și Passiflora, este folosită pe post de plantă decorativă care poate ajunge pana la 5-6 m lungime, este o plantă cățărătoare, cu flori mari, parfumate coloritul lor variază între alb, roșu și purpuriu, are fructe de culoare portocalie, comestibile și aromate, cu aspect neted, cu pulpă galbenă, gelatinoasă și bogate în vitamina C este recunoscută de medicii naturopați, pentru calitățile sale în îmbunătățirea problemelor care rezultă de la STRES.

Ceapa - considerata un antibiotic natural

GENERALITATI

Ceapa este una dintre cele mai vechi plante din lume, cultivată ca plantă medicinală, condiment și ca legumă. Calitățile culinare ale cepei sunt cunoscute, pentru ca noi toți o folosim zilnic, ea este folosită și în tratamente naturiste, fiind un remediu la îndemâna tuturor. Ea se folosește atât intern sub formă de suc sau sirop, cât și extern sub formă de comprese sau împachetări.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Ceapa conține uleiuri eterice foarte mirositoare, este bogată în fibre, potasiu, fier, vitaminele A, B, C,  mai conține crom un mineral care asigură sensibilitate adecvata la insulină, hormonul secretat de pancreas, scăzând șansele de apariție a diabetului, datorită conținutului mare de sulf ceapa calmează durerile și stimulează metabolismul.