Alimentare

Caperele - un aliment - condiment, cu numeroase beneficii pentru sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Caperele sunt mugurii florali - bobocii -, comestibili, ai arbustului - Copparis Spinosa -, cu frunze ovale, cărnoase, florile sunt rozalii, originar din zona mediteraneană, caperele, reprezintă ingredientele principale din bucătăriile mediteraneene, utilizate pentru condimentarea și decorarea preparatelor culinare.

Caperele se culeg la sfârșitul primăverii, începutul verii, se selectează în funcție de mărime, caperele mici sunt apreciate de calitate superioară, se pun la uscat la soare, apoi se conservă prin marinare, în oțet sau în saramură, sunt ambalate în cutii metalice sau în recipiente de sticlă de diferite mărimi, închise etanș.

Oregano - o planta aromatica si medicinala

DESCRIERE, GENERALITATI

Oregano - ORIGANUM VULGARE -, denumiri populare - șovârf, sovârv, arigan , sovârf roșu, busuioc - de - pădure, maghiran sălbatic, busuiocul feciorilor, pălăria cucului, poala - Sfintei - Marii, familia Lamiaceae, familia mentei, din care face parte oregano sau sovârf - cum este cel mai cunoscut -, cuprinde în jur de 30 de varietăți, oreganum vulgare, cuprinde 6 subspecii, dintre care sovârful este cea mai populară și cea mai răspândită.

La noi șovârful este o plantă răspândită în Carpați, crește prin tufișuri, pe lângă păduri, prin locuri pietroase, prin fânețe, în livezi, este o plantă cunoscută încă de pe vremea dacilor, care o foloseau și ca plantă vindecătoare, și pentru vopsit.

Tarhonul - condiment si medicament

GENERALITATI

Tarhonul - ARTHEMISIA DRACUNCULUS - denumiri populare: tarcon, taracon, dracon, tarahana, matricea, face parte din familia Compositae, adică din familia florii-soarelui este originară din Mongolia și Siberia de unde, s-a răspândit în toata Europa și Asia, ca plantă de cultură.

La noi, este răspândită în toata țara, se cultiva pe suprafețe relativ restrânse, cu precădere în sud-vestul și nord-vestul țării, dar este cultivată în foarte multe grădini alături de alte plante aromatice folosite ca și condiment în bucătărie - mărarul, cimbrul, leușteanul, cimbrișorul -. 

Varza Rosie, un aliment - medicament de exceptie

GENERALITATI

Varza se cultivă de mii de ani, este o plantă erbacee, legumicolă, bienală, cu valoare terapeutică foarte ridicată, se recoltează când căpățâna de varză este formată și bine îndesată, se cunosc peste patru sute de specii de varză, care se deosebesc prin culoare - alba, roșie -, aspect - varza creață, varza de Bruxelles -, toate aceste varietăți sunt valoroase din punct de vedere terapeutic - au calități nutritive, digestive, tonice, energizante, remineralizante, vitaminizante, datorită bogăției de substanțe nutritive.

Telina - o radacina cu multe beneficii culinare si medicinale

DESCRIERE, GENERALITATI

Țelina - APIUM GRAVEOLENS -, este o plantă leguminoasă și medicinală, face parte din categoria super legumelor, fiind utilizată în diferite moduri, pentru aroma pe care o dă preparatelor culinare, dar și  pentru calitățile sale medicinale, este folosită încă din antichitate, fiind o legumă foarte populară în zona Marii negre și a Marii Mediterane, mai ales Grecia.

Țelina are un rizom gros, rotund și mare cu ușoare denivelări, cu numeroase fire de rădăcini mai subțiri și mai groase, frunzele sunt mari, verde - închis, penate, coada este foarte lungă, florile de țelină au culoarea albă.

Beneficiile nutriționale și medicale maxime se obțin dacă leguma este consumată împreună cu coaja.

Frunzele de Morcov - remineralizante si vitaminizante

GENERALITATI

Frunzele de Morcov - morcovul - Daucus carota -, o legumă folosită în alimentație în țara noastră de mii de ani, populară în toată lumea, alături de alte rădăcinoase - pătrunjel, păstârnac, chimen, mărar, cu care se înrudește, la fel de apreciate și cunoscute.

Morcovul, acest aliment comun și banal, este printre cele mai vechi remedii antitumorale înscrise în istoria medicinii.

Ardeiul Cayenne - condiment si medicament

GENERALITATI

Ardeiul Cayenne - este o planta din genul Capsicum, familia Solanaceae, originară din zonele tropicale ale Americi, foarte răspândită în regiunile tropicale ale Africii și Indiei, regiuni ideale pentru cultivarea ardeilor iuți, pentru ca aceste plante au nevoie de multă căldură, umiditate și lumină pentru a se putea dezvolta.

Astăzi plantă este cultivată și cunoscută ca și condiment în bucătăriile din toată lumea, deși numele sau provine din orașul Cayenne din Guyana franceză.

Topinambur o leguma - recomandata in diabet si in dietele de slabire

DESCRIERE, GENERALITATI

Topinambur - HELIANTHUS TUBEROSUS -, este o plantă de cultură, perenă, asemănătoare cartofului, de la care se folosesc tuberculii subterani, popular se mai numește măr de pământ, picioica, nap-porcesc, pere-iernatice, morcov porcesc, cartoful săracilor, gulii, face parte din familia Asteraceae, din care face parte și floarea soarelui.

Topinamburul este originar, ca și cartoful, din America Centrală, emigranții francezi, l-au adus în Europa prin anii 1600, fiind folosit ca și aliment, dar și pentru hrănirea animalelor, azi este cultivat aproape în toata lumea - America de Nord, Asia, Australia -, în Europa este mai puțin cunoscut, crește spontan, și este considerat un adevărat dăunător în culturile agricole.

Cactusul Nopal - aliment si medicament

DESCRIERE, GENERALITATI

Cactusul Nopal - OPUNTIA FICUS - INDICA -, cunoscut sub denumirea de cactus nopal, cactus de smochin, chumbo smochina indiana sau prickly pear - pere fileu -, este un cactus mare, originară din Mexic, un cactus mare care face parte din familia Opuntia, cuprinde aproximativ 114 varietăți de cactuși, aproape toate comestibile, crește sălbatic în America de sud-vest, și în America de Sud până în Canada.

Nopalul este folosit încă din cele mai vechi timpuri, ca și aliment, băutură, dar și ca medicament pentru beneficiile pe care le aduce pentru sănătate, cactusul este cultivat în Mexic și în alte țări din America Centrala, în unele zone ale Europei, Indiei, în Africa de Nord,  Australia și în Orientul Mijlociu.

Maniocul - o sursa sanatoasa de carbohidrati

DESCRIERE, GENERALITATI

Maniocul - MANIHOT ESCULENTA -, este un arbust tropical, denumit și cassava, madioca, yuca, kappa, cu rădăcini îngroșate sub formă de tuberculi, din care se obține o substanță făinoasă - tapioca, - un amidon care nu conține gluten, folosit pe scara larga în alimentație.

Maniocul este considerat cartoful continentului negru, se găsește răspândit în întreaga America de Sud, fiind cunoscut pentru rădăcinile sale îngroșate, foarte bogate în carbohidrați, în special amidon, de asemenea este foarte valoros și pentru toleranță la secetă, o caracteristică mai rară, pentru o plantă care provine din zonele tropicale și subtropicale, este cultivat pe scară largă, iar productivitatea lui este foarte mare.

Romanesco o varietate de - Conopida - Broccoli - foarte aspectuoasa si mai usor de digerat

DESCRIERE, GENERALITATI

Conopida Romanesco sau Broccoli Romanesco - BRASSICA OLERACEA - această varietate de conopidă datorită aspectului sau se mai numește conopida martiană, conopida-turn sau conopida-minaret.

Este o legumă din familia Brassica oleracea, fiind rudă - cu conopida, broccoli, varza, varza de Bruxelles, varza Kale, cu care seamănă la gust, dar are un aspect mult mai spectaculos.

Romanesco este o legumă foarte interesantă ca și aspect, culoarea este verde deschis, nu este nici conopidă, dar nici tradiționalul broccoli, romanesco are câte ceva din amândouă.

Ridichea si frunzele ei - previn numeroase afectiunii

DESCRIERE, GENERALITATI

Ridichea - RAPHANUS SATIVUS -, numită și rotca, face parte din familia Brassicaceae, este o legumă cultivată în zonele temperate pentru rădăcina ei suculentă, soiurile moi se folosesc pentru consumul uman, cele mari și fibroase se folosesc ca furaj pentru animale, în Europa sunt foarte populare, mai ales în regiunile reci, pentru ca pot fi păstrate mai mult timp după recoltare.

Este o plantă anuală, rădăcina este sferică sau alungită, de culoare roșie, poate fi albă sau neagră.

Tapioca - sursa de energie

GENERALITATI

Tapioca este, un amidon alimentar care se extrage din rădăcina îngroșată a plantei Manioc numită și cassava, o plantă originară din America de Sud, exploratorii spanioli și portughezi au răspândit această plantă în Europa, India și Africa, astăzi, este cultivată în mai multe zone din lume, însă furnizorul principal este Thailanda.

PRINCIPII ACTIVE

Tapioca, este un aliment foarte hrănitor atât pentru copii, cât și pentru adulți, conține ceva mai puține vitamine A, B1, B2, C, însă este o sursă bogată de carbohidrați, acid folic - vitamina B9 -, calciu, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu, acizi Omega 3, și Omega 6, fibre, nu conține gluten, fiind foarte util persoanelor cu intoleranță la gluten, nu conține proteine, are un nivel scăzut de colesterol, grăsimi saturate și de sodiu.

Cartoful Dulce - o leguma foarte hranitoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Cartoful dulce - IPOMOEA BATATAS -, este una dintre cele mai vechi legume, care se consumă de mii de ani în toată lumea, fiind recunoscut și apreciat pentru beneficiile pe care le aduce sănătății, sunt mai hrănitori și mai bogați în vitamine decât cartofii obișnuiți, conțin de două ori mai multe fibre, în plus conțin mai puține calorii.

Cartoful dulce, a fost adus de Cristofor Columb, din America Centrală sau America de Sud, unde cartoful dulce era consumat, mult înainte de a ajunge exploratorii europeni, aceștia au fost primii care au gustat aceasta legumă, și i-au dat denumirea de bătată, este o legumă cultivată în peste 100 de țări, fiind considerată un aliment, este folosită și ca și hrană pentru animale, sau ca materie primă în industrie.

Maca - tonic fizic si mental

DESCRIERE, GENERALITATI

Maca - LEPIDIUM MEYENII - cunoscută și ca ginseng peruvian, este o plantă cultivată de secole ca aliment, dar și ca plantă medicinală datorită proprietăților nutritive și afrodiziace de excepție, fiind unul dintre cele mai puternice afrodiziace naturale.

Face parte din familia Cruciferelor, se mai cunoaște și sub denumirea de maino, maca-maca, ayak willku, ayak chichira, este răspândită în Argentina, Bolivia, Paraguay, Peru, și este cultivată în  munții Anzi din Peru, unde băștinașii o consumă preparată ca și pe oricare altă rădăcinoasă, este componentă de bază în alimentația indigenilor pentru că la această altitudine nu mai crește nici o altă plantă.