Alimentare

Bamele - contin acid folic

DESCRIERE, GENERALITATI

Bama - Abelmoschus esculentus - este o plantă care are fructele comestibile din familia Malvaceelor. Este o plantă anuală care crește până la 2 m înălțime, frunzele au 10–20 cm lungime și sunt late. Bamele sunt legume puțin cunoscute la noi, pentru că, dacă nu sunt preparate corespunzător, au o textura mucilaginoasă - sunt balonașe -, gătită bine, mâncarea de bame este gustoasă și fragedă. Deși sunt foarte apreciate în arta culinara, la noi exista anumite rețineri în folosirea lor, pentru ca se cunosc foarte puțin secretele de preparare.

Arborele de Cacao - un arbore care infloreste permanent

GENERALITATI

Arborele de Cacao - THEOBROMA CACAO - face parte din familia Malvaceae și cuprinde 20 de specii de arbuști ce ating înălțimea de 4-5 m, au frunzele verzi tot timpul anului și cresc în pădurile tropicale din America latina. Este un arbore care înflorește permanent, dar din producția foarte mare de flori rezultă doar câteva zeci de fructe, deoarece majoritatea florilor sunt sterile.

Morcovul - este un bun tonic al sângelui

Morcovul care mai este numit și - GINSENGUL SĂRACULUI - datorită conținutului de fitochimicale, substanțe naturale care sunt benefice sănătății.

BENEFICIILE CONSUMULUI DE MORCOV        

Este recomandat pentru consum copiilor deoarece ajută la o creștere și dezvoltare armonioasă, ajutând la dezvoltarea vederii în perioada de creștere, este considerat un tonic al sângelui, antiinflamator este recomandat și împotriva arsurilor, furunculelor, urinarilor dese, iar diabeticii pot să consume morcovi, deoarece zaharul pe care îl conține nu este nociv pentru organismul lor.

Fetica - o planta care prefera caldura

DESCRIERE, GENERALITATI

Fetica - Salata mielului - Valerianella olitoria -, este o plantă erbacee, anuală de mici dimensiuni cu flori mici albe - albăstrui, frunzele, sunt ovale, de culoare verde închis, cresc în rozetă până la 30 cm, au o textura moale și sunt comestibile, au un gust caracteristic de miez de nucă crudă.

Este o plantă care prefera căldura, nu este pretențioasă fata de sol, este apreciată îndeosebi de italieni, pentru frunzele sale, bogate în acid folic și vitamina C, care sunt folosite la prepararea salatelor și a supelor.

Cresonul - o planta tonica

DESCRIERE

Cresonul - Lepidium sativum - este o plantă erbacee legumicola anuală, cu frunze lunguiețe, de culoare verde intens, cu o aromă condimentată și proaspătă care se cultivă pentru frunzele sale, care sunt întrebuințate ca salată sau drept condiment.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Este o plantă naturală și sănătoasă, bogată în iod care se absoarbe ușor, conține vitaminele A, B1, B2, E, PP, săruri minerale: sulf, crom, potasiu, mangan, magneziu și calciu.

Untisorul - considerat o planta medicinala

DESCRIERE, GENERALTIATI

Untișorul este o plantă de dimensiuni moderate, cu frunze rotunde, verzi, lucioase și cărnoase, crește prin locuri umede și umbroase, la marginea pădurilor, pe lângă tufișuri, în livezi și pășuni.

Untișorul, cunoscut și sub numele de sălățica, grăușor, apare în același timp cu păpădia și se culege ca și aceasta, în lunile martie-aprilie și are aceleași precauții la recoltare - nu se culeg frunzele de la plantele înflorite deoarece sunt toxice -.

Salata - ajuta digestia

Salata - Lactuca sativa - este o plantă legumicolă anuală sau bienală, din familia Asteraceelor, este una dintre cele mai delicate legume cu frunze, folosită în stare crudă sau gătită. Conținutul de substanțe nutritive ale salatei depinde de soi și de condițiile de creștere.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Salata este bogată în vitamine A, beta-caroten, care se transformă în vitamina A în organism, aceștia au puternice proprietăți antioxidante și luptă împotriva bolilor, complexul de vitamine B, vitamina E, K, P, C, proteine, acizi organici, iod, fier, calciu, magneziu, potasiu și zinc esențiale pentru metabolismul organismului.

Rubarba - o sursa excelenta de vitamine

GENERALITATI

Rubarba este o plantă foarte veche, originara din China, care a fost cultivată și utilizată în scop medicinal. Părțile comestibile sunt tulpinile care pot creste până la 1m, în timp ce frunzele nu trtebuie consumate fiind toxice ca urmare a concentrației mare in acid oxalic pe care o conțin. Rădăcinile dupa uscare pot fi folosite pentru a prepara cataplasme pentru vindecarea rănilor și afecțiunilor pielii.

Sfecla Rosie - tinerete si vitalitate

Sfecla roșie - BETA VULGARIS - este cultivată pentru frunze și rădăcina. Este răspândită astăzi pe toate continentele, pentru calitățile sale nutritive și terapeutice, a efectelor foarte puternice în tratamentul leucemiei și anemiei.

Loboda - previne si inlatura astenia de primavara

DESCRIERE

Loboda - Atriplex hortensis - plantă anuală, comestibilă se înmulțește prin semințe, se cultivă în grădini atât toamna cât și primăvara datorită rezistenței la temperaturi scăzute. Este înaltă, are o tulpină simplă sau ramificată, frunzele sunt mari aproape triunghiulare, în funcție de specie pot fi galbene, verzi sau roșu-violaceu și sunt catifelate.

Hreanul - radacina condiment, dar si medicament

DESCRIERE, GENERALITATI

Hreanul - ARMORACIA RUSTICANA - este o legumă care se cultivă pentru rădăcină sa cărnoasă, ramificată, adâncă, de culoare crem - gălbuie, cu interiorul alb, cu aromă și gust picant și miros înțepător, folosită în bucătărie pentru condimentarea preparatelor culinare, în industria conservelor și nelipsită în murăturile de toate felurile.    

Nasturelul - are un gust placut

GENERALITATI

Nasturelul - Nasturtium officinale - este o plantă erbacee, perenă, care crește în mod spontan în locuri cu multă umezeală, pe lângă izvoare, râuri, mlaștini, pe malul bălților. Nasturelul este cunoscut drept măcriș de baltă, năsturaș sau creson de apă, se înrudește cu ridichea, se procură din flora spontană, fiind utilizat ca plantă, aliment și condiment.

Dovleceii - o sursa importanta de vitamine

Dovlecelul se înrudește cu castravetele, pepenele și dovleacul, are un aspect similar castravetelui, are o coajă fină și subțire, de culoare galbenă sau verde miezul este cărnos, de culoare alb - gălbuie sau alb-verzuie și conține numeroase semințe; coaja, miezul și semințele sunt comestibile. 

PRINCIPII ACTIVE 

Dovlecelul este o sursă importantă de vitamine: A, C, B1, B3, B5, B6, fibre, minerale: fier, magneziu, cupru, fosfor, zinc, potasiu, mangan, acid folic, este o sursă importantă de alfa și beta-caroten, luteina și zeaxantină, nu conține colesterol sau grăsimi saturate.

Fasolea - un aliment bogat in proteine

GENERALITATI

Fasolea - Phaseolus vulgaris - este o plantă leguminoasă agățătoare, anuală, care este originara din America. Se cultivă în gradină soiul înalt, cățărătoare pe araci și fasolea pitică de tufă sau fasolea oloaga, iar pe câmp, se seamănă intercalat printre porumb. 

Spanacul - o sursa bogata de nutrienti

Spanacul - Spinacia oleracea - este o plantă perena comestibilă, prezentă mai ales în grădini, uneori și pe terenuri necultivate.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Calitățile curative ale spanacului  se datorează conținutului bogat de substanțe nutritive, de vitamine pe care le furnizează : A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic; minerale: sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier; clorofila, aminoacizi, lipide, protide, glucide, mucilagii.