Legume

Prazul - o leguma cu calitati nutritive si terapeutice

GENERALITATI

Prazul - ALLIUM PORUM - este înrudit cu ceapa și usturoiul, are un gust delicat și fin, nu este iute, are un gust plăcut dulceag este răcoritor și astringent, este foarte bogat în vitamine și minerale și sărac în calorii. Este sărac în grăsimi fiind benefic în lupta cu kilogramele în plus.

Soia - contine o cantitate mare de proteine

Soia - Glycine max L. - este o plantă de cultură din familia leguminoase, din aceasta familie mai face parte fasoleatrifoiul sau lucernă.

BENEFICIILE CONSUMULUI DE SOIA

Soia previne declanșarea bolilor de inimă, prin păstrarea în limite normale a valorilor colesterolului, previne apariția cancerului, ameliorează manifestările menopauzei, mai ales bufeurile și osteoporoză. 

Morcovul - este un bun tonic al sângelui

Morcovul care mai este numit și - GINSENGUL SĂRACULUI - datorită conținutului de fitochimicale, substanțe naturale care sunt benefice sănătății.

BENEFICIILE CONSUMULUI DE MORCOV        

Este recomandat pentru consum copiilor deoarece ajută la o creștere și dezvoltare armonioasă, ajutând la dezvoltarea vederii în perioada de creștere, este considerat un tonic al sângelui, antiinflamator este recomandat și împotriva arsurilor, furunculelor, urinarilor dese, iar diabeticii pot să consume morcovi, deoarece zaharul pe care îl conține nu este nociv pentru organismul lor.

Conopida - previne anemia

Conopida este o legumă din familia Cruciferelor, se înrudește cu varza sau broccoli. Este cultivata în întreaga lume și este folosită atât pentru gustul sau plăcut, cât și pentru aportul important de vitamine și minerale pe care îl aduce organismului.

Loboda - previne si inlatura astenia de primavara

DESCRIERE

Loboda - Atriplex hortensis - plantă anuală, comestibilă se înmulțește prin semințe, se cultivă în grădini atât toamna cât și primăvara datorită rezistenței la temperaturi scăzute. Este înaltă, are o tulpină simplă sau ramificată, frunzele sunt mari aproape triunghiulare, în funcție de specie pot fi galbene, verzi sau roșu-violaceu și sunt catifelate.

Dovleceii - o sursa importanta de vitamine

Dovlecelul se înrudește cu castravetele, pepenele și dovleacul, are un aspect similar castravetelui, are o coajă fină și subțire, de culoare galbenă sau verde miezul este cărnos, de culoare alb - gălbuie sau alb-verzuie și conține numeroase semințe; coaja, miezul și semințele sunt comestibile. 

PRINCIPII ACTIVE 

Dovlecelul este o sursă importantă de vitamine: A, C, B1, B3, B5, B6, fibre, minerale: fier, magneziu, cupru, fosfor, zinc, potasiu, mangan, acid folic, este o sursă importantă de alfa și beta-caroten, luteina și zeaxantină, nu conține colesterol sau grăsimi saturate.

Fasolea - un aliment bogat in proteine

GENERALITATI

Fasolea - Phaseolus vulgaris - este o plantă leguminoasă agățătoare, anuală, care este originara din America. Se cultivă în gradină soiul înalt, cățărătoare pe araci și fasolea pitică de tufă sau fasolea oloaga, iar pe câmp, se seamănă intercalat printre porumb. 

Spanacul - o sursa bogata de nutrienti

Spanacul - Spinacia oleracea - este o plantă perena comestibilă, prezentă mai ales în grădini, uneori și pe terenuri necultivate.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Calitățile curative ale spanacului  se datorează conținutului bogat de substanțe nutritive, de vitamine pe care le furnizează : A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic; minerale: sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier; clorofila, aminoacizi, lipide, protide, glucide, mucilagii.

Gulia - o sursa bogata de vitamine

GENERALITATI

Gulia este o legumă din familia Cruciferelor, din care fac parte: ridichea, varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles. Sunt plante ierboase, care cresc numai cultivate, se consumă frunzele și partea îngroșată a tulpinii, care este rotundă și cărnoasă.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Gulia acumulează foarte multe substanțe nutritive, nu conține grăsimi și este ideală pentru persoanele care țin cură de slăbire.

Broccoli - intareste imunitatea

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Broccoli conopida verde înrudită cu varza și conopidă, având același gust dulce caracteristic, este o legumă bogată în vitamine B3, B5, B6, B12, C, A, E, K, acid folic (B9), este bogată în fier, calciu, magneziu, zinc, mangan, seleniu, fosfor și potasiu.

Consumul de broccoli ajută la întărirea sistemului imunitar;

- este antiinflamator;

- curăță și îmbunătățește circulația sângelui;

Sparanghelul - reduce colesterolul

Sparanghelul - Asparagus officinalis - este denumit în popor și umbra iepurelui, este plantă de cultură, originară din America de Nord, la noi se cultiva în sere. 

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Planta are în pământ un rizom puternic, frunzele sunt niște solzi, florile sunt mici, albe-verzui, fructul este o baca roșie, conține 95 % apă, foarte puține calorii, puțin sodiu, în schimb este o sursă bogată de vitamine A, B3, B6, C, E, K, calciu, magneziu, zinc, fosfați, acid folic, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, seleniu, crom.

Ardeiul iute - contine capsaicina

Ardeiul iute face parte din familia Capsicum și este cunoscut sub denumirea de Capsicum annuum. Se cultivă patru soiuri de ardei: iuți, grași, lungi-kapia și gogoșari. Ardeiul, este o plantă iubitoare de lumină, caldură, apă și îngrășământ.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Cultivat în întreaga lume, ardeiul iute reprezintă un stimulent și un antiseptic ce conține o mare cantitate de vitamina C și beta-caroten, de asemenea, conține vitaminele K și B6, potasiu, fibre alimentare, tiamina, riboflavina, niacină, acid folic, fier, magneziu și fosfor.

Ardeiul iute determină arderea rapidă a grăsimilor din corp, prin condimentarea diverselor preparate culinare, caloriile în plus sunt arse, de asemenea, sporește apetitul și este recomandat și persoanelor care suferă de astm, bronșite cronice, sinuzite, răceală, întrucât acesta acționează ca un expectorant.

Varza murata - trateaza constipatia

Generalitati

Varza murata este un aliment plin de vitamine, minerale, acid folic, antioxidanti, cu numeroase efecte curative și revitalizante.

Pentru a-si pastra calitatiile, varza se conserva ca si toate celelalte murături, prin fermentarea acidolactica naturala, adica se conservă cu sare si nu cu oțet. Se pregateste o saramura cu sare neiodată grunjoasă sare neprelucrată, varza se lasă la fermentat, în butoaie sau în borcane de sticlă, în felul acesta, varza iși păstrează toate proprietățiile.

Andiva - o salata tonica

GENERALITATI

Andiva - Cichorium endiva -, numită și cicoare de gradină, este o plantă care se cultivă pentru frunzele ei cărnoase, având proprietăți nutritive și dietetice. Este o plantă legumicolă, creată din CICOAREA sălbatică.

De-a lungul timpului cicoarea s-a transformat în două varietăți:

Lintea - bogata in proteine

Lintea - Lens culinaris - este o plantă anuală leguminoasă, scundă, păroasă, cu semințe comestibile.

BENEFICII PENTRU SANATATE

Lintea este bogată în proteine și săracă în grăsimi, se digera ușor, este bogată în vitaminele A, C, E, K, grupul de vitamine B, B1, B2, B3, B5, B6 si B9, minerale cum sunt fosforul, fierul, zincul si magneziul, carbohidrați, acizi grași Omega 3, Omega 6 si aminoacizi, este si o sursa bogata si importanta de antioxidanți care apăra si întăresc organismul, mai ales în cazul afecțiunilor cardiovasculare; este o sursa foarte bogata de fibre care ajuta la scăderea colesterolului.