Plante medicinale

Pirul - diuretic si revitalizant

DESCRIERE, GENERALITATI

PirulAGROPYRON REPENS -se mai numește popular  chirău, grâul-mâței, ragalie, este o plantă ierboasă târâtoare, ramificată, netedă, este gălbuie-verde, ajunge la lungimi de câțiva metrii, cu frunzulițele, muguri și rădăcinile ca și niște mustăți, tulpinile aeriene sunt netede, verde - cenușiu, subțiri, frunzele sunt înguste, înconjoară tulpina, florile sunt așezate în spice, invadează culturile în special cele de grâu, din familia căruia face parte.

Hamamelis - previne si trateaza celulita

DESCRIERE, GENERALITATI

Hamamelis - alunul vrăjitoarelor sau cafeaua diavolului, HAMAMELIS face parte din categoria arborilor de foioase, este un arbust ce crește în America de Nord și Canada, și în anumite zone din Europa și Asia.

Hamamelisul este un arbore care atinge o înălțime ce nu depășește 8 m, seamănă cu alunul, iar fructele sunt aproape identice cu alunele.

Macul rosu de camp - o floare decorativa si binefacatoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Macul roșu de câmp - PAPAVER RHOEAS - este o specie de mac roșu, care crește spontan decorând și înviorând cu roșul florilor lanurile de păioase, pajiștile, terenurile părăsite, fânețele, marginea drumurilor, face parte din familia Papaverraceae.

Papavere rhoeas, cunoscut sub denumirea populara de mac iepuresc, macul cucului, mac păsăresc, mac sălbatec, măcuț, paparoane, pipiloare, pipaci este o plantă sălbatică, anuală, ierboasă, ramificată, erectă, poate atinge până la un metru înălțime.

Macul de gradina - o floare cu proprietati magice

DESCRIERE, GENERALITATI

Macul de grădinăPAPAVER SOMNIFERUM - este o specie cultivată, care face parte ca și macul roșu de câmp din familia Papaveraceae, este cunoscut sub denumirea populară macul alb, mac.

Rădăcina este puternică, pivotantă, poate ajunge până la 25 cm lungime, prezintă ramificații care se întind până la 50 cm.

Vascul - un arbust decorativ, magic si de leac

DESCRIERE, GENERALITATI

VasculVISCUM ALBUM - este o specie indigenă răspândită în Vestul Asiei si Nordul și Centrul Europei, denumirea populara vâsc alb, stoletnic, vâsc de păr, vâsc de brad, este o specie de plantă parazit veșnic verde, folosită ca ornament, dar și ca aducătoare de noroc, spor și sănătate în casă, și ca leac în diferite afecțiuni, fiind folosite numai frunzele, bobitele fiind  toxice.

Vâscul este o specie de arbust care crește pe diverse specii lemnoase, având aspectul unor tufe rămuroase, drepte sau aplecate în jos.

Se fixează de gazdă  prin sugatorul primar din care se dezvolta sugatorii secundari, crește și se dezvoltă foarte lent, pe specii de foioase și rășinoase: plop, salcie, mesteacăn, paltin, tei, păducel, molid, brad, pin.

Rapita - o planta cu proprietati curative

DESCRIERE, GENERALITATI

Rapita - BRASSICA RAPA OLEIFERA - denumirea populara rapiță, broajbe, brojbe de vite, colza, curechi de câmp, muștar negru, nap rotund, napi curechești, napi de miriște, face parte din familia cruciferelor Brassicaceae și este cultivată în Europa și Asia pentru semințele ei bogate în ulei, dar și pentru flori și rădăcină care sunt folosite în fitoterapie.

Este o plantă anuală, erbacee, cu o rădăcină pivotantă, tuberculoasă albicioasă, tulpina este lungă, subțire, ramificată la vârf unde se dezvoltă florile, aranjate în mănunchi, de culoare galben intens.

Laurul - o planta cu efecte toxice

DESCRIERE

LaurDATURA STRAMONIUM - denumirea populara ciumafaie, buruiana bolundă, ciuma fetei, buruiană de capul cânelui, laur, laur porcesc, ciumăfaia cucului, face parte din familia Solanales, este o plantă erbacee anuală de primăvara târzie, înaltă până la un metru.

Tulpina este erectă, dreaptă, verde, simplă sau ramificată în partea superioara formând o coroană similară cu a unui copăcel, crește spontan pe locuri necultivate, pe lângă case, ferme etc.

Dafinul - frunze aromate si vindecatoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Dafinul - LAUR - LAURUS NOBILIS -  este un arbust cu frunzele verzi tot timpul anului, originar din bazinul mediteranean, crește încet spontan dar și cultivat face parte din familia Lauraceae.

Frunzele sunt oval-eliptice, verde închis, margini drepte sau puțin ondulate, cu un conținut mare de uleiuri eterice, care au proprietăți aromatizante și terapeutice și care se conservă prin uscare fiind folosite ca și condiment în diferite preparate culinare.

Alunul - alunele ajuta la mentinerea tonusului muscular

DESCRIERE, GENERALITATI

Alunul - Corylus avellana - crește sub formă de tufe, în păduri de foioase și păduri mixte, are tulpini drepte, puțin ramificate, atinge o înălțime de 5 - 6 m. Mugurii (matisori) sunt acoperiți cu peri fini, frunzele sunt zimțate pe margine, au o formă rotunjită, ascuțite la vârf. Alunul, crește încet și produce alune abia după 4-5 ani de dezvoltare. Florile alunului apar înaintea frunzelor, alunul înflorește din luna februarie până în aprilie.

Soc - fructele de soc curata rinichii

DESCRIERE, GENERALITATI

Socul popular se mai numește: holer, hoz, iboz, sog, soc negru, este un arbust, care poate crește până la 5m, tulpina are o scoarță cenușie în tinerețe, la maturitate tulpina și ramurile mature au scoarța brun cenușie. Ramurile tinere sunt verzi, tulpina are măduva abundentă, spongioasă, de culoare albă cauza fragilității ei. Frunzele sunt verzi, cu vârf ascuțit și marginea dințată, florile mici și albe sau slab gălbui, sunt grupate sub formă de umbrelă, sunt hermafrodite, corola este rozacee, iar fructul o drupă baciformă globuroasă, neagră și lucioasă având în interior 3 semințe lunguiețe.

Îl găsim pe lângă  case și garduri, prin pădurile de deal și câmpie, în luminișuri sau la marginea pădurilor, din zona de deal și câmpie, înflorește abundent de la sfârșitul lunii mai până la mijlocul lui iunie. Socul prezintă importanță atât ca plantă ornamentală și silvică, cât și ca materie primă în industria alimentară și farmaceutică.

Afinele - stimuleaza apetitul

DESCRIERE, GENERALITATI

Afinele sunt fructele unui arbust scund, ramificat, cu frunze oval alungite, răspândit, în special, în zonele muntoase. Afinele stimulează apetitul și sunt recomandate în dieta copiilor mici, mofturoși și persoanelor vârsnice, sunt de ajutor persoanelor care au probleme cu constipația, dar și cu diareea, afinele îmbunătățesc și sănătatea tractului urinar.

Visinul - visinele au efect de purificare a organismului

DESCRIERE

Visinul este un pom fructifer din familia rozaceelor, înrudit cu cireșul, cu care se aseamănă în multe privințe. Ca aspect, este de talie mai mică, el nu atinge înălțimea cireșului, poate ajunge până la o înălțime 6 m. Are frunze lucioase, dințate pe margine, flori albe, parfumate, fructele vișinele, sunt globuloase, de culoare roșie-purpurie cu gust dulce acrișor. 

Merisorul – bogat in substante antibacteriene si antimicotice

DESCRIERE, GENERALITATI

Merisorul este un arbust mic, cu o înălțime de până la 25 cm, cu tulpina cilindrică, ramificată, frunzele de formă ovală sunt mici și lucioase, de culoare veșnic verde, și sunt tari la pipăit. Crește în zone de munte, rezistă la geruri de - 40 de grade, la vanturile cele mai puternice.

Merișorul și-a dezvoltat un sistem de apărare extrem de puternic, împotriva oricărei boli produse de bacterii, viruși sau fungi. Astfel, frunzele și fructele sale sunt o adevărată fabrică de medicamente, unde sunt produse niște leacuri antiinfecțioase foarte eficiente.

Mesteacanul - curata organismul

DESCRIERE, GENERALITATI

Mesteacanul este un copac înrudit cu fagul și stejarul, coaja de culoare albă, este bogată în rășini și are un pigment care dă numele diverselor soiuri de mesteacăn: roșu, alb, negru și galben argintiu.

Mugurii apar primăvara devreme și cresc până la începutul verii. Lemnul tuturor speciilor de mesteacăn este fin, cu textura mătăsoasă.

Frunzele diferă de la un soi la altul, acestea sunt așezate alternativ, sunt dințate, și se culeg primăvara în scopuri terapeutice. 

Murea - sursa bogata de vitamina k

DESCRIERE, GENERALITATI

Murul, sau rug de munte este un arbust din familia rozaceelor, cu tulpina dreaptă sau arcuită, deseori târâtoare ajunge pana la 3 m înălțime, cu tepi ascuțiți și puternici, cu frunze ovale și dințate pe margini, de culoare verde închis pe fața superioară și mai deschis pe cea inferioara, florile sunt albe sau roze și se deschid în lunile iunie august. 

Dulci, parfumate și savuroase, murele ne cuceresc prin aroma lor intensă, prin gustul lor dulce - acrișor, prin aspectul lor, ele ne dau semnalul ca toamna este aproape. Consumate proaspete, congelate, sub formă de gem, compot, incorporate în creme de față sau în săpunuri lichide, ele au acțiune benefică asupra întregului organism.