Plante toxice

Degetelul Rosu - un calmant cardiac de exceptie

DESCRIERE, GENERALITATI

Degețelul roșu  - DIGITALIS PURPUREA L - cunoscută  popular  degetar, degetarița, degetărel roșu, țâța oii etc., este o plantă medicinală robustă erbacee, bianuală, crește mai rar în flora spontană prin păduri, dar este  cultivată ca și plantă decorativă pentru  frumusețea florilor în forma de degetar, grupate în formă de ciorchine, colorate în roșu-purpuriu, dar mai ales  în scopuri medicinale, din frunze se extrage digitalina, o substanță folosită în insuficiență cardiacă ca și tonic al miocardului.

Mutatoarea - o buruiana vindecatoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Mutătoarea - BRYONIA ALBA- denumirea populara cățărătoare, cireașa cânelui, turbează cânelui, împărăteasa, cucurbetică, suitoare, morcova ielelor, poama sălbateca, mutatoare cu poame negre.

Planta crește în Europa și America, face parte din familia Cucurbitaceea, aspectul este asemănător vitei de vie, tulpinile se cațără și se urcă cu ajutorul cârceilor care pot ajunge la câțiva metri lungime, pe garduri, copaci, tufișuri, planta este acoperită de peri, și este aspra la pipăit.

Macul rosu de camp - o floare decorativa si binefacatoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Macul roșu de câmp - PAPAVER RHOEAS - este o specie de mac roșu, care crește spontan decorând și înviorând cu roșul florilor lanurile de păioase, pajiștile, terenurile părăsite, fânețele, marginea drumurilor, face parte din familia Papaverraceae.

Papavere rhoeas, cunoscut sub denumirea populara de mac iepuresc, macul cucului, mac păsăresc, mac sălbatec, măcuț, paparoane, pipiloare, pipaci este o plantă sălbatică, anuală, ierboasă, ramificată, erectă, poate atinge până la un metru înălțime.

Vascul - un arbust decorativ, magic si de leac

DESCRIERE, GENERALITATI

VasculVISCUM ALBUM - este o specie indigenă răspândită în Vestul Asiei si Nordul și Centrul Europei, denumirea populara vâsc alb, stoletnic, vâsc de păr, vâsc de brad, este o specie de plantă parazit veșnic verde, folosită ca ornament, dar și ca aducătoare de noroc, spor și sănătate în casă, și ca leac în diferite afecțiuni, fiind folosite numai frunzele, bobitele fiind  toxice.

Vâscul este o specie de arbust care crește pe diverse specii lemnoase, având aspectul unor tufe rămuroase, drepte sau aplecate în jos.

Se fixează de gazdă  prin sugatorul primar din care se dezvolta sugatorii secundari, crește și se dezvoltă foarte lent, pe specii de foioase și rășinoase: plop, salcie, mesteacăn, paltin, tei, păducel, molid, brad, pin.

Laurul - o planta cu efecte toxice

DESCRIERE

LaurDATURA STRAMONIUM - denumirea populara ciumafaie, buruiana bolundă, ciuma fetei, buruiană de capul cânelui, laur, laur porcesc, ciumăfaia cucului, face parte din familia Solanales, este o plantă erbacee anuală de primăvara târzie, înaltă până la un metru.

Tulpina este erectă, dreaptă, verde, simplă sau ramificată în partea superioara formând o coroană similară cu a unui copăcel, crește spontan pe locuri necultivate, pe lângă case, ferme etc.

Cucuta - un sedativ urat mirositor

GENERALITATI

Cucuta - CONIUM MACULATUM - dudau, dudac, barba-calugarului, bucinis, dudunis, buznic este o plantă ierboasă bienală, pe care o întâlnim în toate regiunile tarii. Crește în locuri părăsite, în gunoiști, la marginea drumurilor sau a pădurilor.

Brandusa de toamna - combate cancerul

DESCRIERE, GENERALITATI

Brandusa de toamna - COLCHICUM AUTUMNALE - este cunoscută și sub numele de ceapa ciorii, floarea brumei, balaura este o plantă erbacce, toxică ea crește pe pășuni, pe câmpuri, fânețe, este de înălțime mică, cu frunze lunguiețe, cu flori violete, formate din șase petale, înflorește toamna după ce frunzele încep să cadă din copaci.

Brandusa de primavara - o pata de culoare

Brandusa de primavara - Crocus vernus -, este o plantă perenă, răsare din bulbi mici, care înfloresc deodată sau imediat după ce apar ghiocei.

PRINCIPII ACTIVE

Este o plantă medicinală, cu multiple beneficii pentru sănătate. Conține uleiuri grase, fitosterol și este recomandată în afecțiuni ale pielii, vindecă coșurile și ameliorează ridurile dând elasticitate și suplețe pielii. 

Maselarita - calmant si hipnotic

DESCRIERE, GENERALITATI

Maselarita  - HYOSCYAMUS NIGER - are miros neplăcut, care dispare după uscarea plantei, crește de la munte până la câmpie, se cunoaște și sub numele nebunarița, măselar buruiană de măsele, bob, bolunditoare, ciumască, masalari, face parte din familia Solanaceelor. Este o planta TOXICĂ.

Tulpina este groasă, frunzele sunt păroase, lungi, ovale, așezate împrejurul tulpini.

Untisorul - considerat o planta medicinala

DESCRIERE, GENERALTIATI

Untișorul este o plantă de dimensiuni moderate, cu frunze rotunde, verzi, lucioase și cărnoase, crește prin locuri umede și umbroase, la marginea pădurilor, pe lângă tufișuri, în livezi și pășuni.

Untișorul, cunoscut și sub numele de sălățica, grăușor, apare în același timp cu păpădia și se culege ca și aceasta, în lunile martie-aprilie și are aceleași precauții la recoltare - nu se culeg frunzele de la plantele înflorite deoarece sunt toxice -.

Ricinul - un remediu administrat cu precautie

DESCRIERE, GENERALITATI

Ricinul - RICINUS COMMUNIS - îl găsim în India și Africa sub forma unui copac înalt până la 15 m. În țara la noi este cultivat în sudul țarii, ca plantă oleaginoasă și chiar ornamentală, este una dintre cele mai otrăvitoare plante, toxina se găsește în semințe.

Frunzele sunt verzi-violete, ornamentale, crestate pe margini, sunt situate în vârful tulpinii, violacee.

Matraguna – delir si halucinatii

GENERALITATI

Matraguna - Atropa Belladona - este plantă erbacee, perenă, face parte din familia Solanaceae. Apare și sub denumirea de beladona, cireșele-morții, mutrea-diavolului, doamna-codrului, doamna-mare, cireasa-lupului, iarba-codrului, tilidonie crește în păduri umbroase, în poieni și în pădurile de fag din regiunile muntoase.

Bozul - este folosit in tratarea afectiunilor renale

Generalitati

Bozul este o plantă foarte utilizată pentru calitatile ei farmaceutice este rudă sălbatica a socului, bozul - Sambucus ebulus -, este o plantă perenă care poate atinge o înaltime de 1-1,20m. Crește în locuri necultivate, la marginea ogoarelor, de-a lungul drumurilor și șanturilor, pe lângă garduri, este o plantă robustă cu tulpină ierbace, cu frunze penat-sectate, care au un miros neplacut.