Plante

Alimente sanatoase, care pot inlocui Carnea in perioada postului

CIUPERCILE

Generalitati

  • ciupercile pot intra in categoria super-alimente, sunt apreciate ca si adevarate proteine vegetale, ele sunt un substituient sanatos al consumului de carne si au beneficiul de a fi mult mai usor digerabile.

Ciupercile, se pot gati in foarte multe moduri, sunt gustoase si ofera totodata o mare bogatie de vitamine si mineralele de care orgasnimul are nevoie - vitaminele A, C, D, grupul vitaminic B,-tiamina B1,- riboflavina B2,- niacin B3,- piridoxina B6, acidul folic,minerale - fier, cupru, seleniu, fosfor, zinc, potasiu, sunt sarace in grasimi nesaturate, nu contin colesterol, contin proteine cu 18 aminoacizi, antioxidanti, fibre.

Cateva alimente sanatoase in postul craciunului

Maslinele

  • maslinele, pot constitui un aliment excelent în timpul postului - maslinele negre au un continut mai mare de minerale decat maslinele verzi -, au un continut mic de glucide, dar au o contitate mare de acizi grasi monosaturati, sunt bogate in sodiu, asigura necesarul de sare, fara ca aceasta sa mai fie utilizata in pregatirea preparatelor.

Maslinele, se pot consuma adaugate in

Glanda Tiroida - cateva tratamente naturiste

Rolul glandei tiroide in organism

Glanda tiroida este cea mai mare glanda a sistemului endocrin uman, are o greutatea de 5-6 g la nou-nascut si o greutate de 15-18 g la un adult -, este situata in partea anterioara a gâtului, are forma de fluture si este alcatuita din doi lobi - lobul drept si lobul stâng -, care sunt uniti printr-o portiune de tesut glandular.

Glanda tiroida produce doi hormoni importanti,- tironina si tiroxina -, care au rolul de reglare a metabolismului, functionarea sistemului cardiovascular, a sistemului nervos central, sistemului muscular si a aparatului digestiv.

Pedicuta - o planta medicinala benefica pentru alcoolici si fumatori

Pedicuta - LYCOPODIUM CLAVATUM -, este cunoscuta in popor si sub denumirea de talpa-ursului, bradisor, leacul biblic, bratul-ursului, chindicuta, bunceag, cornatel, cornisor, piciorul-lupului, crucea-pamintului, praful-strigoilor, talpa-ursului, branca, muschi de pamant, muschi de piatra, praful strigoilor.

Scurta descriere

Este o planta medicinala cu aspect de muschi, vesnic verde, este considerata fermecata, fiind folosita inca din timpuri stravechi, pentru vindecarea a anumeroase boli interne si externe.

Albastrita - o planta melifera, cu calitati tonice, calmante si antibiotice

GENERALITATI

Albastrita - CENTAUREA CYANUS -, popular este cunoscuta si sub denumirea de - tataise, tataisa vanata, vinetea, vinetica, zglavoc, potroaca, clopotel, floare vanata, floare de grau, floarea paiului, iarba frigurilor, vinetica de camp.  

Este o buruiana anuala, melifera, care creste prin lanurile de cereale, mai ales in lanurile de secara si grau, pe marginea drumului, in locuri aride si pietroase, face parte din familia Asteraceae, este  originara din Asia Mica, si este raspandita in toata Europa.

Rotunjoara - o buruiana cu calitati terapeutice

GENERALITATI

Rotunjoara - GLECHOMA HEDERACEA -, denumiri populare - rotundioara, buruiana rotundă de bube, brânca, buruiana zgaibei, buruiana leacului, buruiana de orbăț, coada ielelor, cătușnica, iarba cârtițelor, creasta văilor, frunza de zgaiba, iarba matricilor, mărul lupului, iedera zânelor, silnica, peperul apelor, prelungioasă, pristinioara, rănunchioara, supărare.

Este o plantă aromatică care iubește zonele cu clima temperată, este răspândită în flora spontană din Europa, America, Canada, Asia, la noi în țară crește prin livezi, la marginea pădurilor, este o buruiană prezentă în toate grădinile, în locuri umbrite și umede.

Cimbrisorul - o planta cu calitati medicinale

DESCRIERE, GENERALITATI

Cimbrișorul - THYMUS SERPYLLUM -, denumiri populare - sărpunel,  timian, timișor, tămâiță, iarba cucului, lămâița, este o plantă aromată, perenă, erbacee și lemnoasă, tulpina este ascendentă sau târâtoare de 10-15 cm, frunzele verzi sunt liniare sau rotund eliptice, florile roz-purpurii sunt reunite în raceme, la noi în țară, crește în flora spontană pe terenuri stâncoase, pajiști, coline, pășuni alpine, la marginea pădurilor, prin livezi, pe lângă mușuroaiele de furnici, este răspândită în aproape toată Europa și în Africa de Nord.

Scumpie - un arbust decorativ, cu beneficii pentru sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Scumpia - COTINUS COGGYGRIA -, denumiri populare - liliac, rui, arborele de fum, oțetar, este un arbust de foioase, originar din America de Nord și din Asia, răspândit și în Europa, la noi crește în flora spontană, la marginea pădurilor și în rariștile de pădure sub formă de tufă, sau se cultivă în scop decorativ, face parte din familia Anacardiacea.

Este o specie arborescentă decorativă, impresionata în special toamna, prin coloritul frunzișului care variază de la galben la stacojiu, prin inflorescențele deosebit de atractive prin puful de nuanțe de la roz la roz rubiniu, este cultivat ca plantă decorativă în parcuri, în zone de agrement și în grădini, solitar sau în grupuri, se poate crește și în ghiveci.

Salcia Capreasca - o specie nectaro - polenifera, cu efecte terapeutice

DESCRIERE, GENERALITATI

Salcia căprească - SALIX CAPREA -, denumiri populare - salcie căprească, iova -, face parte din familia Salicaceae, crește sub formă de arbore sau arbust, este originar din Europa și Asia, la noi în țară este răspândită în flora spontană, de la câmpie și până în zona montană, dar o găsim și în parcuri sau grădini, pe marginea lacurilor de agrement ca și plantă decorativă.

Salcia căprească, este o specie arborescentă care poate ajunge până la 10 metri înălțime, trunchiul este acoperit de o coajă netedă, mai târziu cenușie și crăpată, ramurile tinere,- lujerii -, sunt la început tomentoase, mai târziu glabre, verzui - roșcate, până la roșu tare, pufoase, păroase, frunze sunt lat-eliptice, groase, cazatoare, lungi, verde închis pe partea superioară și cenușiu-albicioș pe partea inferioară, florile apar în luna martie-aprilie înainte frunzelor, cresc grupate în ameți erecți.

Varza Furajera - o planta uitata, cu calitati uimitoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Varza furajeră - BRASSICA OLERACEA ACEPHALA -,varza sălbatică este o plantă cu un ciclu de viață care se derulează pe o perioada de 2 ani - este o plantă bienală -, crește răspândită în flora spontană din multe zone ale țării, în primul an de viață, planta prezintă un mănunchi de frunze bogate în formă de rozetă, lunguiețe, mari, groase, mari, cărnoase, în al doilea an de viață se dezvoltă o tulpină înaltă ramificată, care ajunge până la 1 m înălțime, florile sun de nuanță galbenă, se dezvoltă la terminațiile ramurilor.

Toate soiurile de varză,- varza albă, varza roșie, varza kale, varza de Bruxelles, conopida, broccoli, varza savoy - varza creață -, toate se trag din varza sălbatică, în urma culturilor și selecțiilor, practicate de oameni și apoi de agricultori, sute si mii de ani încă de pe vremea primelor culturi.

Mazarea - aliment si remediu natural

DESCRIERE, GENERALTIATI

Mazărea - PISUM SATIVUM -, este o plantă anuală, originară din Asia de Vest și Asia Centrală, aparține familiei Leguminoase, este o leguminoasă, dicotiledonată, cu un sistem radicular foarte puternic, dar puțin dezvoltat, rădăcina principală pătrunde adânc în sol, însă cele mai multe ramificații se găsesc mai la suprafața solului, și prezintă numeroase nodozități, acestea au calitatea de a fixa azotul din atmosferă.

Mazărea este o legumă, cultivată din antichitate de vechii greci și romani în sudul Europei, mai târziu s-a răspândit pe tot continentul, este o legumă foarte apreciată și cultivată și la noi, pentru boabele ei verzi, cu un conținut mare de zaharuri solubile, proteine, vitamine, săruri minerale,hidrați de carbon, dar și pentru ca reface structura și contribuie la fertilizarea solului.

Otetarul rosu - o planta decorativa, cu un aspect deosebit

GENERALITATI

Oțetarul roșu - RHUS TYPHINA -, este un arbust exotic originar din America de Nord, face parte din familia Anacardiaceae, la noi crește ca și specie decorativă în zonele de deal și câmpie, în parcuri și grădini. Este o specie rezistentă la condițiile climaterice de secetă sau îngheț, îi place căldura soarelui, dar se dezvoltă bine și într-o zonă mai umbroasă, foarte rezistentă la poluare, crește și pe solurile nisipoase, calcaroase, soluri sărace.

Barba - Caprei - o iarba bogata in substante nutritive

GENERALITATI

Barba - Caprei, denumiri populare - iarba viperei, rădăcina șarpelui, salată de iarnă, salsify, scorzonera, tragopogon, la noi sunt cultivate mai multe varietăți de barba-caprei, care aparțin familiei Asteraceae, acestea fac parte din genul - Tragopogon, și din genul Scorzonera, au aspectul asemănător, cultivarea, recoltarea și consumul se face aproape la fel.

Plantele din genul tragopogon sunt plante bienale, numărul de varietăți care îl alcătuiesc este în jur de 140, cele mai populare sunt

Castanul salbatic - un remediu eficient in combaterea si prevenirea multor afectiuni

DESCRIERE, GENERALITATI

Castanul salbatic - AESCULUS HIPPOCASTANUM -, denumiri populare  - castan porcesc, afghistin, ghistin -, este un arbore ocrotit prin lege, care crește cultivat în scop ornamental, prin parcuri și grădini amenajate în spatii libere, pe marginea aleilor din orașe, este originar din India, Caucaz, și nordul Asiei și aparține familiei Sapidacee.

Castanul sălbatic sau porcesc, este un copac exotic, rămuros, cu coroana foarte bogată care ajunge până la 20-30 de metri înălțime. Trunchiul și ramurile bătrâne, sunt acoperite cu o coajă groasă, solzoasă, ramurile tinere au o coajă brună, mugurii care apar primăvara sunt mari, cleioși și bogați în rezine.

Baraboiul - un tubercul comestibil, uitat in timp

DESCRIERE, GENERALITATI

Baraboiul - CHAEROPHYLLUM BULBOSUM -, denumiri populare - baraboi, alunele, barabule, maranioi, gusnica, este o specie de plante angiosperme, originara din Europa și vestul Asiei, este o plantă tuberculoasă, anuală, erbacee, face parte din familia Apiaceae, foarte folosita odinioară ca și aliment, astăzi aproape uitat, este răspândită în flora spontană, crește prin păduri, tufișuri, prin locuri necultivate cu suficientă umiditate.