Legume

Tecile de Fasole - diuretice, hipoglicemice, mineralizante

DESCRIERE, GENERALITATI

Fasolea - Phaseolus vulgaris - este o leguminoasă, erbacee, anuală, cu tulpină înaltă - agățătoare -, sau cu tulpina scundă - tufă -, originară din America de sud, crește cultivată în zone cu climat răcoros, dar și în zonele cu climat mai cald, se cultivă pe scară mare în principal în scopuri alimentare.     

Se consumă păstaia tânără, bobul crud, bobul uscat, iar tecile - cojile în care se dezvolta și cresc boabele de fasole -, se folosesc în scopuri terapeutice, fiind bogate în aminoacizi, vitamina C, tirozidină și triptofan, substanțe minerale, acid salicilic, acid fosforic.        

Nautul - reduce colesterolul

GENERALITATI

Nautul - Cicer arietinum - se mai cunoaște și sub numele de mazărea berbecilor, fiind o plantă leguminoasă anuală, și este originară din Asia Mică. 

De la năut putem consuma păstăile tinere, verzi, pe care le utilizăm pentru supe sau diverse preparate și boabele pe care dacă le prăjim și le măcinăm le putem amesteca cu cafea sau chiar ca înlocuitor de cafea; din năut și cicoare se poate prepara o cafea naturală, care este un bun stimulent digestiv și nervos, iar pentru copii o savuroasă băutură, care stimulează pofta de mâncare.

Ceapa - considerata un antibiotic natural

GENERALITATI

Ceapa este una dintre cele mai vechi plante din lume, cultivată ca plantă medicinală, condiment și ca legumă. Calitățile culinare ale cepei sunt cunoscute, pentru ca noi toți o folosim zilnic, ea este folosită și în tratamente naturiste, fiind un remediu la îndemâna tuturor. Ea se folosește atât intern sub formă de suc sau sirop, cât și extern sub formă de comprese sau împachetări.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Ceapa conține uleiuri eterice foarte mirositoare, este bogată în fibre, potasiu, fier, vitaminele A, B, C,  mai conține crom un mineral care asigură sensibilitate adecvata la insulină, hormonul secretat de pancreas, scăzând șansele de apariție a diabetului, datorită conținutului mare de sulf ceapa calmează durerile și stimulează metabolismul.

Rosiile - sunt benefice in astenii

DESCRIERE, GENERALITATI

Rosia - SOLANUM IYCOPERSICUM- pătlăgica roșie sau tomata - este o plantă perenă are o tulpina ierboasă, crește ca o plantă cățărătoare pa araci. Fructul este ROȘIA o legumă foarte cunoscută și apreciată, fiind una dintre cele mai importante din alimentație, se consumă proaspătă sau preparată.

PRINCIPII ACTIVE

Roșiile conțin vitaminele A, C, E, K, grupul de vitamine B: B1, B2, B5, B6, acid folic, săruri minerale: calciu, magneziu, fosfor, magneziu, fier și LICOPEN, conține apă în proporție de 95%, conține fibre, are foarte puține calorii, și are un indice glicemic mic, fiind recomandată diabeticilor.

Gogosarul - trateaza mahmureala

DESCRIERE

Gogoșarul este o specie de ardei gras, cu fructe mari și cărnoase, foarte folosit în bucătăria românească și nu numai.

PRINCIPII ACTIVE

Gogoșarii sunt o sursă excelenta de vitamina C, necesară pentru sănătatea pielii, ligamentelor și oaselor, sunt bogați în vitamina B6, care are efecte diuretice, în magneziu - combate anxietatea, vitamina A care ajută vederea, în special pe timpul nopții, vitamina E care previne îmbătrânirea.

Dovleacul - are un continut bogat in vitamine

DESCRIERE, GENERALITATI

Dovleacul sau bostanul sau cucurbată - Cucurbita maxima - este o plantă erbacee agățătoare, se târăște pe suprafața pământului, este cultivată pentru fructul, florile și semințele sale, face parte din familia Curcubitaceae din care fac parte castravetele, dovlecelul.

Se cultivă mai multe soiuri de dovleac, – cu denumiri, forme și culori diferite, alb, galben, portocaliu, verde. La noi se cultivă și se folosește în bucătărie, dovleacul portocaliu dovleacul de zahar - rotund și turtit și cel galben, portocaliu în formă de pară.

Varza - prelungeste tineretea

Varza se cultivă atât ca sursă de hrană dar și pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Cele mai cunoscute tipuri de varza sunt - varza albă,- varza roșie, - varza creață,- varza de Bruxelle.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Varza  este una dintre cele mai cunoscute și folosite legume din lume, ea poate fi folosită ca remediu naturist anticancerigen. Bogată în vitamine : A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, calciu, cupru, zinc, fier varza are, ea este recomandată în orice sezon.

Vanata - are un continut ridicat de fibre

DESCRIERE

Vanata, pătlăgea vânată - Solanum melongena - este o plantă care a aparut în India de sud, este cultivată anual, are o înălțime de 0,4-1,5 m, spinoasă, cu frunze mari, lobate, floarea este alba spre liliachiu, fructul este cărnos și conține numeroase semințe mici și moi.

PRINCIPII ACTIVE

Pe lângă faptul ca sunt deosebit de gustoase, vinetele sunt un izvor de vitamine și minerale pentru organismul nostru.

Ardeiul Kapia - consumul de kapia scade riscul de infarct

Consumul de ardeii kapia ne ajută să facem mai ușor trecerea de la vară, la anotimpul rece, prin conținutul lor deosebit de nutritiv, reducând riscurile acestei tranziții. 

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Ardeii Kapia au o concentrație foarte mare de vitamina C, un  antioxidant important în creșterea rezistentei organismului la infecții și răceli. Ardeiul kapia, are o concentrație mare de capsaicina o substanță care acționează ca vasodilatator, reducând tensiunea arteriala și scazând nivelul de colesterol, capsaicina are și rol de anticoagulant, consumul de kapia scade semnificativ riscul de infarct. 

Ardeiul gras rosu - cu un continut mare de vitamine A si C

DESCRIERE

Ardeiul este o plantă erbacee anuală cu o tulpină ramificată, poate atinge 0.5 – 1.5 m înălțime. Fructul are formă de clopot, cu caracteristică crocantă, textură cărnoasă și densă, se cunoaște o varietate de culori: verde, galben, roșu, semințele sunt comestibile și au un gust amărui.

Castravetele amar - sau insulina vegetala

DESCRIERE, GENERALITATI

Castravetele amar - Momordica charantia -, este o legumă cunoscută și sub numele de pepene amar.

Castravetele amar își merită numele datorita gustului sau foarte neplăcut, este una dintre cele mai amare legume din lume. Deși mai greu de introdus în dietă din cauza gustului sau insuportabil, castravetele amar, conține substanțe nutritive , benefice în multe afecțiuni.

Ridichea neagra - este recomandata in litiaza biliara

Ridichea neagră aparține familiei Cruciferelor, acesta este mai mare decât ridichea obișnuită, cu o coaja groasă, neagră și miez alb.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Ridichea neagră, este ușor iute, are în compoziția ei vitaminele B, E, C, fosfor, sodiu, potasiu, sulf, magneziu, fier și calciu, iod și o cantitate mare de fibre alimentare care reglează, tranzitul intestinal. Datorita conținutului mare de vitamina C și iod ridichea neagra are acțiune antiscorbutica și antirahitica, este și fluidizant al secrețiilor bronhice, datorită conținutului mare de substanțe active sulfurate, deci este recomandat consumul de ridiche la cei care suferă de bronșită cronica și de astm.

Castravetele - este un diuretic natural

Planta de castravete este o viță târâtoare de 1,5 – 2 m lungime, care crește agățându-se pe spaliere cu ajutorul cârceilor, are frunze mari care acoperă fructul.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Castravetele conține nouăzeci la sută apă ceea ce îl face să aibă proprietăți drenante, este mai puțin nutritiv decât alte legume, dar este o bună sursă de vitamina C, A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, minerale -potasiu, fier, siliciu, fosfor, magneziu-, acid folic și fibre, care sunt depozitate majoritatea în coajă.

Bamele - contin acid folic

DESCRIERE, GENERALITATI

Bama - Abelmoschus esculentus - este o plantă care are fructele comestibile din familia Malvaceelor. Este o plantă anuală care crește până la 2 m înălțime, frunzele au 10–20 cm lungime și sunt late. Bamele sunt legume puțin cunoscute la noi, pentru că, dacă nu sunt preparate corespunzător, au o textura mucilaginoasă - sunt balonașe -, gătită bine, mâncarea de bame este gustoasă și fragedă. Deși sunt foarte apreciate în arta culinara, la noi exista anumite rețineri în folosirea lor, pentru ca se cunosc foarte puțin secretele de preparare.

Arahide - contin o mare cantitate de calciu

DESCRIERE, GENERALITATI

Arahide - Arachis hypogaea - sunt leguminoase care cresc pe o plantă sub pământ, sunt comestibile, arată ca niște păstăi, se dezvoltă în pământ și se recoltează prin săpare de aceea sunt clasificate drept legume și nu alune.

Arahidele sunt bogate in fibre, care ajută la digestia alimentelor.  Consumul de arahide este bun și pentru sănătatea oaselor, deoarece conțin o mare cantitate de calciu.