Plante

Tarhonul - condiment si medicament

GENERALITATI

Tarhonul - ARTHEMISIA DRACUNCULUS - denumiri populare: tarcon, taracon, dracon, tarahana, matricea, face parte din familia Compositae, adică din familia florii-soarelui este originară din Mongolia și Siberia de unde, s-a răspândit în toata Europa și Asia, ca plantă de cultură.

La noi, este răspândită în toata țara, se cultiva pe suprafețe relativ restrânse, cu precădere în sud-vestul și nord-vestul țării, dar este cultivată în foarte multe grădini alături de alte plante aromatice folosite ca și condiment în bucătărie - mărarul, cimbrul, leușteanul, cimbrișorul -. 

Despre beneficiile medicinale și alimentare ale fructelor, frunzelor, florilor și semințelor de Maces

GENERALITATI

Măceșul - Rosa Canina -, este un arbust din familia Rosaceae, este originar din Europa, din nord-vestul Africii, vestul Asiei, astăzi este răspândit pe toate continentele, acolo unde clima este cald-temperată, iar in unele regiuni din Noua-Zeelanda și America de Nord este apreciat ca și o varietate invazivă.

La noi crește spontan fiind răspândit în toate zonele țării, este o plantă nepretențioasă care se adaptează foarte ușor și repede la toate tipurile de sol, nisipos, calcaros, mărăcinos, este extraordinar de rezistent la secetă și la îngheț, în tradiția populară în funcție de zona unde creste, se mai numește - cacadar, cacadir, rug, răsură, ruja, trandafir - sălbatic, trandafir - câinesc.

Paducelul - eficient in afectiuni cardiace

DESCRIERE, GENERALITATI

Păducelul - CRATAEGUS MONOGYNA -, denumire populară - mărăcine, gherghinar, malai moale, mărăcine alb, mălaiul cucului, este un arbust cu calități remarcabile în tratarea afecțiunilor cardiace, fiind denumit  PLANTA INIMII.          .

Păducelul este un arbust rămuros care poate ajunge la 3-4 metri înălțime, unele specii au aspectul unui arbore, care pot ajunge la opt metri înălțime, face parte din familia Rosaceae care cuprinde în jur de 250 de specii, care sunt răspândite pe întregul mapamond, majoritatea cu proprietăți terapeutice.

Ungurasul - o planta medicinala

DESCRIERE, GENERALITATI

Ungurașul  - MARRUBIUM VULGARE -, denumiri populare baltatură, gutuița, cătușnica, smucita, unsuroasă, face parte din familia Lamiaceae, este o planta erbacee, erectă, crește înaltă între 25 cm și 45 cm, dar poate atinge și la 80 cm, crește spontan, pe marginea drumurilor, pe lângă garduri și ziduri, prin locuri virane.

Tulpina este goală în interior, are 4 muchii, puțin ramificată și acoperită cu peri lungi, care îi dau o tentă alb - cenușie.

Talpa Gastei - remediu natural de exceptie in afectiuni cardiace

DESCRIERE, GENERALITATI

Talpa gâștei - LEONURUS CARDIACA -, numele științific face referire la efectele deosebit de benefice ale acestei plante pentru vindecarea afecțiunilor cardiace, denumiri populare - creasta cocoșului, somnișor, iarba de dat, laba-lupului, iarbă flocoasa, este o plantă medicinală, crește în zona de deal și câmpie, în poieni, la marginea pădurilor, pe marginea drumurilor, a căilor ferate, în locuri necultivate, este una dintre cele mai folosite plante în medicina tradițională românească.

Varza Rosie, un aliment - medicament de exceptie

GENERALITATI

Varza se cultivă de mii de ani, este o plantă erbacee, legumicolă, bienală, cu valoare terapeutică foarte ridicată, se recoltează când căpățâna de varză este formată și bine îndesată, se cunosc peste patru sute de specii de varză, care se deosebesc prin culoare - alba, roșie -, aspect - varza creață, varza de Bruxelles -, toate aceste varietăți sunt valoroase din punct de vedere terapeutic - au calități nutritive, digestive, tonice, energizante, remineralizante, vitaminizante, datorită bogăției de substanțe nutritive.

Remedii naturale - cunoscute din cele mai vechi timpuri

MUGURI DE PLOP NEGRU  

DESCRIERE

Mugurii de plop negru, ascuțiți la vârf, lucioși, au o nuanță de brun - gălbui, sunt vâscoși, lipicioși și au interiorul rășinos, miros plăcut, aromat, caracteristic, cu gust amărui, sunt folosiți în vindecarea bolilor, încă din Antichitate, astăzi acțiunea lor medicinală este confirmată.

Ceaiul de Merisoare - un remediu puternic impotriva infectiilor urinare

DESCRIERE

Merișoarele, sunt fructele unui arbust pitic care creste printre mușchi în zonele montane, mai ales lângă pădurile de rășinoase, sunt mici, sferice la început sunt albe-verzui, apoi pe măsura ce se maturizează își schimbă culoarea în rozaliu iar coapte au nuanță de roșu, roșu - închis, gustul este acrișor - amărui, foarte plăcut.

Merișorul, acest arbust pitic, capabil să reziste la temperaturi extrem de scăzute, este dotat cu un sistem de apărare apt să facă față la aproape orice boală produsa de viruși, bacterii sau fungi.

Urzica, Leurda, Stevia - trei remedii naturale care aduc primavara si merita toata atentia noastra

Primăvara, este anotimpul în care renaște la viață toată natura, organismul nostru, după o iarnă încărcată de sărbători, are nevoie de o cură de vitamine și minerale - Urzica, Leurda, Ștevia - ne sunt de mare ajutor, pentru o cură de vitaminizare, mineralizare și în același timp de detoxifiere a organismului.

Busuiocul - o mirodenie cu efecte energizante si antidepresive

DESCRIERE, GENERALITATI

Denumirea de busuioc provine din limba greacă, - basileus - adică rege, se spune că această plantă a crescut pe locul unde împărații Constantin și Elena au descoperit Sfânta Cruce, există speculații care spun că busuiocul a fost folosit în unguente sau medicamente regale, busuiocul este și astăzi considerat regele mirodeniilor, de mulți cunoscători în arta gastronomică.          

Busuiocul - Ocimum Basilicum -, este o plantă ierboasă, anuală, care își are originile în India, unde este considerat o plantă sacră, cunoscută și folosită de mii de ani, busuiocul se bucură de o largă răspândire și de o mare apreciere în toată lumea.

Ceaiul Alb - un ceai cu savoare deosebita si proprietati benefice pentru sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Ceaiul alb, se obține din frunzele arbustului Camellia sinensis, planta din care provine și ceaiul verde, ceaiul negru și ceaiul oolong, diferența dintre aceste ceaiuri, este modul de procesare.

Camellia sinensis, este un arbust originar din sud-estul Asiei, este înrudit cu cameliile plante ornamentale, mult mai populare, verzi tot anul, folosite în aranjamente ornamentale, iar sinensis, în limba latină înseamnă chinez.

Ceaiul de Roinita - calmant si linistitor

DESCRIERE, GENERALITATI

Roinița - MELISSA OFFICINALIS -, denumiri populare - buruiana - stupului, alamaița, busuiocul stupului, iarba albinelor, roiște, melisa, este o plantă perenă, meliferă, aromatică, cu calități curative, face parte din familia Lamiaceae, - familia mentei -, crește spontan în sud-vestul țării, o întâlnim la marginea pădurilor, în luminișuri, dar roinița creste și în grădini, este cultivată ca plantă ornamentală, plantă medicinală și meliferă, înmulțirea se face prin semințe sau prin separarea tufelor. Este o plantă meliferă, cu inflorescență vizitată de insecte, în special de albine care sunt atrase de mirosul pronunțat al florilor, este folosită de apicultori - freacă pereții stupului - atunci când capturează un roi.

Ceaiul Verde - o bautura aromata, cu multe beneficii pentru sanatate

GENERALITATI

Ceaiul Verde - se obține printr-un proces natural de nefermentare a frunzelor de Camelia Sinensis, o plantă cultivată de secole în India și China, din care se obțin și alte tipuri de ceaiuri cunoscute - ceaiul negru, ceaiul alb, ceaiul oolong -.

Imediat după recoltare, frunzele acestei plante, sunt supuse unui tratament cu abur, după care sunt uscate și sfărâmate pentru a stopa procesul de fermentare, de aceea ceaiul verde este denumit și ceai virgin, ceai nefermentat.

Telina - o radacina cu multe beneficii culinare si medicinale

DESCRIERE, GENERALITATI

Țelina - APIUM GRAVEOLENS -, este o plantă leguminoasă și medicinală, face parte din categoria super legumelor, fiind utilizată în diferite moduri, pentru aroma pe care o dă preparatelor culinare, dar și  pentru calitățile sale medicinale, este folosită încă din antichitate, fiind o legumă foarte populară în zona Marii negre și a Marii Mediterane, mai ales Grecia.

Țelina are un rizom gros, rotund și mare cu ușoare denivelări, cu numeroase fire de rădăcini mai subțiri și mai groase, frunzele sunt mari, verde - închis, penate, coada este foarte lungă, florile de țelină au culoarea albă.

Beneficiile nutriționale și medicale maxime se obțin dacă leguma este consumată împreună cu coaja.

Ghintura de Primavara - calitati tonice - amare, remediu pentru un ficat sanatos

DESCRIERE, GENERALITATI

Ghințura de primăvară - GENTIANA VERNA -, este una dintre cele mai răspândite plante din genul Gențiana, crește în zonele subalpine pe pajiști însorite din centrul și în sud-estul Europei, crește la altitudini mari pe soluri calcaroase, pietroase. Ghințura de primăvara aparține familiei Gentianaceae, care include în jur de 1.200 de specii de plante, clasificate în 80 de genuri.